Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post


Musafir

#1631 Re: Re:

2012-03-29 16:25

#1626: Ioan Românul - Re:

E un lucru totusi fericit ca l-ai gasit si dumneata partenerul tau maghiar, cu care poti discuta la nivelul tau si intr-un limbaj si stil comun.

Totusi poate ar fi mai bine sa taceti din gura amandoi si sa invatati putin inainte sa exprimati parerile voastre (cam proaste).

 

De altfel ai reusit sa dovedesti ca nu numei xenofob, sovinist si extremist esti ci si rasist. Parerea ta generalizatoare despre rromi te caracterizeaza, precum si pe partenerul tau maghiar la fel de inteligent.

In ceea ce priveste pe comentariile tale subiective despre maghiari (si toate popoarele migratoare, cum ar fi de altfel si finlandezii, estonii, bulgarii sau slavii) acestea provin probabil din niste complexe si frustrari. Totusi, ar fi bine sa nu generalizezi.

Mie de obicei nu-mi plac coparatiile inutile, dar totusi trebuie sa-ti atrag atentia asupra realizrilor maghiarilor ca popor european:

1. Cu doar 104 ani dupa descalecare maghiarii au reusit sa construiasca un stat feudal (adica modern in acelea timpuri), cu o dinastie regala proprie.

Daca e adevarat ca romanii au o continuitate de 2 milenii, atunci trebuie sa spun ca pt. o astfel de realizare romanii aveau nevoie de 1850 de ani.

2. Dupa doar 200 ani, maghiarii aveau deja primele opere literare scrise cu alfabet latin. Inceputurile literaturii romane se nasc dupa 1500 ani de continuitate (conform teoriei continuitatii).

 

Si as putea continua enumeratia (cu muzica, cu teatru, cu stiinta, cu cele 11 peremiati maghiari al Premiului Nobel, etc), dar nu vreau sa le supar pe conationalii tai civilizati, care nu s-au exprimat doar prin jigniri articulate intr-un stil si limbaj insultator. Va inteleg ca sunteti oarecum frustrati (caci aveti o literatura de 500 ani, o arta teatrala de cca 100 ani, si o viata universitara de 152 ani de veche - timp ce prima universitate maghiara era infiintata in 1367 de Ludovic cel Mare la Pecs).

Totusi ar trebui sa mai ganditi putin inainte sa ne jigniti cu acuzatii proaste, conform carora am fi inculti, analfabeti, barbari - caci aceste afirmatii sunt usor de conbatute (cu date exacte).

Deci ai ales o tactica gresita (vrei sa demonstrezi ceva ce nu se poate demonstra).

 

Cu caracterul migrator al tribelor maghiare, cu originea noastra poti argumenta (argumentare xenofoba de tip fascist, nazist si rasist), ca noi nu avem tot feluri de teorii si recunoastem ca cine suntem si de unde am venit.

Dar nu cred ca ar fi o cale buna sa incerci sa dovedesti ca noi am fi barbari inculti si analfabeti, fara cultura - caci contraargumentele te vor invinge. Istoria, cultura si civilizatia maghiara nu sunt la nivelul tau intelectual - ca sa le poti nega sau combate doar cu injuraturi proaste.

 

Deci e mult mai bine sa cuntinui argumentarea fascista, caci asta ti se potriveste perfect.

 

 

 

Raspunsuri

Ioan Românul

#1632 Re: Re: Re:

2012-03-29 19:42:35

#1631: - Re: Re:

Baci Janoska, Joska, sau cum te vei chema d-ta.

Eu ţ-am vorbit frumos, ca unui om obişnuit, nici prea prost, dar nici prea învăţat, aşa cum sint şi eu. Nu te-am jignit cu nimic, nu te-am făcut incult şi nici barbar.

Io mi-s Ioan, de pe muntele Penteleu unde curje la vale pîrîul Negru, poate ştii.

De unde ai mai scos-o şi pă asta că eu sunt şovinist şi, cum zici d-ta, că eu aş fi xenofob. Eu nici nu ştiu ce înseamnă vorbele estea. Adică să-nţăleg eu că eu vă urăsc pe voi, ungurii? Ce să am eu cu voi?, păcatele mele! Voi sunteţi megieşii mei, de pe-aici de prin preajmă. Eu vă dau caş, urdă şi brînză, voi îmi daţi cartoafe.

Pentru mine şi ungurii şi ţiganii sunt la fel. Cum văd eu aici pe forum şi voi, şi ţîganii vorbiţi la fel de buruienos. Aşa sunteţi voi, io n-am ce vă face. Şi ăi de pe vale, din Bita, din Moacşa, vorbesc la fel ca voi. Eu nu iau în samă aiurelile pe care le spui tu acolo. Spui numai prostii.

Zici că strămoşii tăi au făcut ş-au dres. Că au avut oameni de valoare, au scris, au făcut universităţi, au jucat teatru, (teatru jucaţi voi de cînd vă ştiu, pot depune şi mărturie, că aşa-i!), dar mă mir şi eu, aşa, ca cioban de frunte ce sunt, de ce naiba sunteţi aşa de proşti dacă strămoşii voştri au fost aşa deştepţi?

Am auzit că şefii voştri i-au îmbrobodit rău pe cei de la guvernul din Bucureşti, că se joacă cu miniştrii români ca cu păpuşile. Degeaba încearcă ei să-i domolescă pe ai voştri, însă ai voştri, nu şi nu. Au nevoie de voi ca să ţînă guvernu' să nu cadă.

Acum aud că v-aţi luat şi de conducătorul facultăţii de doctori de la Tg. Mureş, rectorul, după cum aud că se zice, vreţi să-l daţi jos, dacă nu l-ăţi fi dat. Treaba voastră, dacă-s proşti si se lasă duşi de nas de voi, aşa le trebuie, eu nu pot să-i apăr. De abia apăr oile de lighioanele sălbatice de prin preajmă.

Eu nu înţăleg de ce voi vă supăraţi cînd cinevă vă zice că sunteţi proveniţi din popoare migratoare, că asta nu-i minciună, asta-i drept. Iată, că unii s-au deşteptat cum sunt finlandezii de exemplu. Se zice c-ar fi neam cu voi, da' io după cum văz, nu-s la fel la vorbă cu voi. Poate c-o să vă civilizaţi şi voi ca ei. Dumnezeu e mare! Cred că de vină e una, care se chema Maria Terezia, dacă nu greşăsc, care a venit şi pe la noi să ne trecem la catolicism, ba ne dădea şi două coroane de căciulă, dar noi n-am vrut, am rămas în lejea noastră.

Noi nu vroiam coroanele ei, vroiam să ne dea înapoi pădurile şi păşunile pe care ni le-aţi luat voi şi le-aţi dat nemţilor şi ungurilor aduşi din pustă.

Şi nu uita că eu nu-s xenofob, cum zici tu, dar să nu te leji de ţara mea că-ţi pălesc una cu ghioaga drept în moalele capului! Asta s-o ştii!

No, să fii sănătos!