Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post

Judex

#1529 Re: Re: Re: Re: Re: Judex

2012-03-27 02:51

#1476: magyar diak - Re: Re: Re: Re: Judex

Domnul meu,

Îţi mulţumesc sincer că am găsit un interlocutor care încearcă să-mi răspundă civilizat şi am să vă răspund cu decenţa cuvenită. Simt că eşti tinerel şi încă obrăznicia pe care am constatat-o la alţii, n-a reuşit să vă atingă. Vă felicit!

Cînd am spus că nu cunosc situaţia reală de la UMF Tg. Mureş, m-am referit la faptul că nu ştiu ce se ascunde în spatele acestui conflict. Am explicat că sunt informat de ceea ce ştie o lume, fiindcă multe s-au publicat pe saituri, multe s-au publicat în presă şi multe altele mai intime le-am citit pe acest forum de la colegii tăi maghiari. În interiorul clădirii UMF, n-am intrat niciodată. Dar o imagine generală privind convieţuirea dvs. cu studenţii români, am. Eu cred că aceste probleme, care-şi au rădăcini de vreo 22 de ani, după părerea mea pot fi depăşite, dacă există bunăvoinţă de o parte şi de cealaltă.

Dacă întrebaţi ce caut pe sait, adică pe forum, este pentru a analiza cauzele nemulţumirilor care vă deranjează pe dvs. studenţii maghiari, şi a găsi o soluţie de rezolvare. Am analizat şi poziţia Senatului UMF şi le-am dat dreptate şi lor. Ca la rabin, şi d-ta ai dreptete, şi d-ta ai dreptate! Aşa zice rabinul ca să-i împace pe doi împricinaţi. Eu am pretenţia că am găsit soluţia, numai bunăvoinţă să fie că problemele se poate rezolva, respectînd întocmai prevederile constituţionale. Cum? Mergeţi la #1409, citiţi cu atenţie, şi veţi găsi!

Trimiterea la link nu mi-a făcut plăcere, dar m-a insultat cineva fără să-i fi spus nimic, tocmai deschisesem linkul de la #1382 şi, ca să-i arăt cine instigă la ură, l-am trimis la link. Nu-mi face plăcere să-mi aduc aminte de acele orori, dar, dacă cineva mă învinuieşte pe mine pe nedrept de răutate şi intoleranţă îl trimimit pe cel ce mă insultă să vadă el singur, concret, cine e cel care e rău. Eu n-am pe cine să instig aici cu acel link (pe care nu l-am postat eu), ci un alt participant la discuţii. Sunt zeci de link-uri postate pe internet cu artocităţile din Transilvania anului 1940, pe care orice român posesor de internet le-a vizionat. Aşa că nu e o noutate pentru români să urmărească astfel de povestiri însoţite de imagini, pentru maghiari, poate. Cred că românii au devenit insensibili la aşa ceva şi n-au cum să fie incitaţi mai mult. Invitaţia de a vedea, a fost pentru maghiari. Dacă aveţi linkuri care descriu atrocităţi asemănătoare făcute de români, trimiteţi-mi-le. Nu mă supăr.

Tinere dragă, eu nu sunt şovin pentru că nu urăsc nici o naţie, nici măcar pe ţigani care au apucături dintre cele mai rele, eu urăsc răutatea , intoleranţa din om, hoţia, perfidia şi caut să contribui pe cît pot, la îndreptarea acestor tare. Dar nu urăsc un grup de oameni anume pentru că nu-mi place de ochii lor sau de culoarea pielii lor, ci pe indivizii cu păcate. Naţionalist sunt, aşa cum sunt şi americanii, francezii sau ungurii, fiindcă îmi iubesc ţara şi pe oamenii ei, inclusiv pe voi. Pe toţi îi iubesc,  cu condiţia să fie oameni de omenie, credincioşi acestei ţări. Nu-mi place cînd cineva îmi vorbeşte de Trianon. Pînă la Trianon a curs mult sînge românesc, şi nu vreau să mai curgă.

Pe acest forum au fost destule riposte şoviniste şi de o parte şi de alta. Nu zic din partea cui au fost mai multe, că te superi. De ce nu înţelegeţi odată, că orice amintire de Trianon naşte revoltă în mintea oricărui român, de-o parte şi de alta a Carpaţilor. Voi o socotiţi ca pe o nedreptate, iar noi toţi, din contra. Nu mai pomeniţi acest cuvînt şi vă asigur că nimeni nu va avea nimic cu voi. Instigarea la ură provine tocmai din a-l acuza pe cineva de ceva de care el nu se consideră vinovat.

Ultima d-tale propoziţie mi-a amintit de perioada comunistă. Mi-aţi "propus" (intrerzis) să nu mai scriu pe acest forum. Voi scrie tocmai că eu nu văd corect modul de rezolvare pe care îl propuneţi. Încălcaţi constituţia şi asta nu e bine.

Raspunsuri

Anca

#1531 Re: Judex

2012-03-27 03:49:29

#1529: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Judex

D-l Judex, vedeti la ce duce patriotismul, emotia? :)

Mi se spunea la un moment dat ca am venit sa va inlocuiesc. Nu. Vreau si eu sa aud limba romana corecta. Poate pt ca si numele imi impune asta; ma cheama Roman :) Dar stiu ca nu toate dorintele devin realitate.

Stiu ca nu numai noi avem drepturi. Ma bucur ca nu sunt singura patrioata de aici si ma bucur acum ca se poate vorbi si cu calm :).

Musafir

#1536 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Judex

2012-03-27 05:14:17

Îmi cer scuze pentru că mă bag în discuţia cam privată între dumneavoastră şi "magyar diak".

Pe o parte sunt de acord cu dvs că Trianonul n-are nimic de căutat într-o astfel de discuţie (deşi nu în primul rând din motivul pe care aţi scris dumneavoastră ci pentru că nu are relevanţă pt. subiect).

Am şi scris şi conaţionalilor mei maghiari (în limba maghiară) această părere. Istoria e istorie, deci trecut. Noi în prezent vrem respectarea unor drepturi importante aici şi acum, în această ţară, de acest stat. Suntem cetăţeni români şi dorim drepturi (şi respectarea acestora) în România.

Pe altă parte însă nu pot să nu-i dau dreptate lui "magyar diak", deoarece am constatat acelaşi lucru ce a scris el: "Eu m-am convins ca scopul dumneavoastra aici nu este de ameliorare sau de dezamorsare a situatiei nefericite existente aici, ci unul de instigare - mai subtil sau mai deschis - la ura. Si faceti asta ascunzand in umbra unui limbaj mai cult dar foarte periculos, si prin trimiteri repetate la un link, carui evocare aici poate servi un singur scop: instigare la ura..."

Cum am şi scris într-un coment de al meu: eu văd că sunteţi un om inteligent, însă nu lipsit de exagerări.

Şi eu consider că dvs câteodată chiar provocaţi. Iar când se rupe firul la unul sau altul, dvs sunteţi mulţumit că aţi reuşit să demonstraţi, cât de extremişti sunt maghiarii.

Trimiterea la acel link a fost într-adevăr provocarea cea mai dură. Şi dacă am spus şi maghiarilor de aici să nu trăiesc în trecutul istoric ci în prezent, asta trebuie să vă recomand şi dumneavoastră.

Sunt multe echivalente maghiare a acestui video (din păcate) iar eu sunt trist când le văd, deoarece nu cred că prin demonizarea românilor noi o să avem dreptate. Însă nici invers.

Aceste videouri (de multe ori fragmente) interpretează foarte subiectiv istoria, de obicei fără să facă referire corectă la contextul istoric.

Oricum, dacă aş fi un om mai puţin de temperat decât sunt, dacă n-aş vrea să evit posibilitatea să devin recunoscut şi dacă n-aş considera că aceste lucruri sunt destructive, v-aş răspunde cu o poveste al omorârii unui om nevinovat din familia mea după al doilea război mondial...

Dacă aş face asta, dvs aţi avea alte lucruri de povestit şi eu iar alte răspunsuri până ce nu ajungem să ajungăm şi noi la ură (doar din cauza păcatelor unor oameni care au murit de mult şi erau judecaţi deja de Bunul Dumnezeu).

CE ROST AR AVEA?

Am scris de mai multe ori: păcatele străbunilor noastre şi cele ale străbunilor voastre nu pot să mai fiu corectate, fiind închişi în sicriul trecutului istoric.

Deci nu le putem corecta. Însă ceea ce putem face: să nu le repetăm.

Iar în ceea ce priveşte pe pectul/dictatul de la Trianon, acest lucru poate să fie interpretată din mai multe puncte de vedere (dintre care sunt şi mai mult şi mai puţin sentimentale).

Eu prefer explicările obiective.

În esenţă consider că nici românii, nici maghiarii nu tratez la locul lui, într-un mod obiectiv (tocmai din cauza că ambele părţi sunt afectate: una în mod negativ şi celălalt în mod pozitiv).

Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat altundeva şi cu alţi oameni, am fi mai obiective. A avut loc un război, noi eram aliaţii celor învinşi - ceea ce a avut consecinţe teritoriale. Acest lucru s-a întâmplat de multe ori în istorie.

Bineînţeles poate fi interpretată de români ca o mare răzbunare istorică, iar de partea maghiară ca o mare nedreptate istorică (esenţa acestei concepţii fiind ideea că Ungaria ar fi fost pedepsită mai dur decât Germania sau Austria, pierzând 2/3 din teritoriul ţării).

Ei bine, asta sunt interpretări (şi fiecare are dreptul la propria sa interpretare şi sentimente naţionale). Faptul istoric însă s-a întâmplat, indiferent de interpretare.

Un lucru însă e absolut sigur: că nu are nici-o relevanţă pt. acest subiect (şi pt. majoritatea problemelor noastre contemporane). Generaţia mea s-a născut în România, în mare parte vrea să trăiască aici, şi vrea respectarea drepturilor lor omeneşti şi minoritare aici şi acum, în cadrul acest stat.

Trianonul nu trebuie băgat într-o astfel de convorbire (precum nici videoul dumneavoastră).

Singurul punct de vedere din care consider de a fi relevant acest fapt istoric provine din funcţia de reper. Mulţi dintre comentatori au vorbit despre Trianon pt. a scoate în evidenţă că noi nu suntem imigranţi, ne-am născut aici, suntem aici de sute de ani şi nu noi ne-am mutat dintr-un loc în alta, ci graniţele s-au schimbat. Deci trebuie să fim trataţi ca atare (şi nu ca nişte imigranţi care au venit aici ieri sau alaltăieri şi acuma cer drepturi în mod nejustificat).

Eu cred că şi dumneavoastră aţi observat că mulţi dintre comentatorii maghiari au vorbit despre Trianontocmai în acest context (adică să fie clar: nu din motive revizioniste, ci pt a legitima dorinţele maghiarimii).

Oricum: subiectul acestei discuţii nu este istoria sau păcatele istorice ale naţiunilor din lume, ci un lucru mult mai concret şi anume dreptul la învăţământ în limba maternă şi respectarea legilor.

magyar diak

#1538 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Judex

2012-03-27 08:36:59

Domnule Judex!

Ma-m convins de cea ce am scris la sfarsitul comentariului nr. 1476. Nu-mi mai ramane decat sa va recomand comentariul nr 1536. Nu cred ca va mai poate ajuta cu ceva, dar totusi...