Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Quoted post


Musafir

#4837 Re:

2012-03-25 16:58

#4831: -

Se pare ca unii români se leaga de anumite aspecte pe care le interpreteaza in stilul propriu.

Conform Art. 135., alin (1) Invatamantul sup. pentru minoritatile nationale se realizeaza:

a) in institutii de invatamant superior in cadrul carora functioneaza facultati/linii/programe de studii cu predare in limba materna;
b) in institutii de invatamant superior multiculturale si multilingve; in acest caz, se constituie sectii/linii cu predare in limbile minoritatilor nationale; prin urmare constituirea acestora e obligatorie
c) in cadrul institutiilor de invatamant superior pot fi organizate grupe, sectii sau linii de predare in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii.
La aliniatul 3) se spune ca sectia de studiu " poate fi institutionalizata, atat la nivelul universitatii, cat si in cadrul unei facultati, prin departamentul sectiei". - acest aliniat fiind menit să stabileşte MODUL în care POT FI organizate secţiile sau liniile de studiu (înfiinţarea cărora este obţională în cazul celor mai multe instituţii şi obligatorie în cazul instituţiilor multiculturale şi multilingve).


De asemenea, se spuna ce la data intrarii in vigoare a acestei legi, institutiile cu statut multicultural si multicultural sunt: dupa care se enumera cele trei universitati.

Prin acest articol se intelege ca si pana acum aceste universitati existau, numai că statutul "multicultural şi multilingv" nu exista, asta fiind stabilit prin această lege.

De altfel, la UMF Tg Mures nu a existat pana acum sectie de limba maghiara, de limba romana sau de engleza, doar program de studiu în aceste limbi (fără orice statut organizatoric).

Statutul de "universitate multiculturală şi multilingvă" s-a stabilit prin această lege, nu a existat până acum (ca statut), deşi totdeauna erau programe de studiu în limbă maghiară la UMF.


A se intelege clar de aici ca situatia in privinta UMF se refera la o situatie care NU EXISTA încă la intrarea in vigoare a acestei legi (tocmai în privinţa organizaţiei universităţii)! Se intelege clar de aici ca trebuie sa se aduca modificari!


Infiintarea unor alte facultati in cadrul universitatii trebuie sa se realizeze cu avizul rectorului, care este obligat sa respecta legile in vigoare!


Indiferent care este interpretarea acestor legi, care se pare ca sunt interpreatte intr-un mod aparte de catre romani, care vad doar un punct fix si nimic imprejur, trebuie sa se inteleaga ca invatamantul in limba minoritatilor este asigurat de catre stat, in conditiile prevazute de lege. Legea prevede invatamint exclusiv in limba materna (fara nici-o referire la stagiu sau practica), iar afirmatiile conform carora legea ar scrie ca practica sau stagiile se fac in limba romana, nu corespund adevarului.

Oricum, legea educatiei este o lege in vigoare, care desi a fost reclamata la vremea ei de opoziţia parlamenteră (ca de altfel orice altă lege) şi de multe foruri si oragnizatii civile naţionaliste româneşti (ca de altfel orice lege care îi acordă minorităţilor drepturi egale, garantate de Constitutie) sub pretextul ca ar avea un caracter antiromanesc in anumite puncte (deşi acest lucru nu este adevărat, deoarece studenţii şi programele de studii româneşti nu sunt de loc afectate de aceasta), totuşi este o lege în vigoare, care trebuie să fie respectată de fiecare cetăţean şi fiecare instituţie a statului român.


Este clar pentru toata lumea ca aceasta lege este in vigoare si ca doar la UMF sunt probleme in aplicarea ei (la UBB si la UAT fiind deja aplicata, precum si in celelalte 50 de univeristati), precum si faptul ca CURTEA CONSTITUTIONALA (singurul organ democratic din Romania care poate sa ia decizii despre constitutionalitatea legilor in vigoare) nu a contestat-o.  Dupa cate se pare aceasta lege este absolut constitutionala (si de altfel tocmai Constitutia afirma ca exercitarea tuturor drepturilor minoritare trebuie stabilite in lege si ca "Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii. ")!

 

Privind faptul ca aceasta lege nu era contestata de Curtea Constitutionala si ca a si intrat deja in vigoare, e clar ca trebuie sa fie respectata de toti cetatenii statului roman, inclusiv de conducerea de la UMF.

Raspunsuri


Musafir

#4839 Re: Re:

2012-03-25 17:01:54

#4837: - Re:

se pare ca prostia si rea- vointa nu se vindeca, ci se impun in numele legii, nu??!


Musafir

#4841 Re: Re:

2012-03-25 17:09:55