Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Quoted post

Musafir

#4600 Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba maghiară

2012-03-23 01:00

Nouă membri ai Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, cadre didactice maghiare, resping acuzaţiile formulate de fostul rector al UMF Constantin Copotoiu, potrivit cărora studenţilor români li s-ar fi cerut să înveţe limba maghiară pentru a absolvi facultatea, informează Mediafax.

Aceştia afirmă, într-un comunicat de presă transmis joi, că dascălii maghiari "au luat act cu indignare" de declaraţiie făcute recent de Constantin Copotoiu, în acel moment rector al universităţii, "conform căruia studenţilor români li s-ar fi pretins învăţarea limbii maghiare, ca şi condiţie pentru absolvirea facultăţii".

"Considerăm că asemenea afirmaţii nedovedite, bazate pe zvonuri nefondate, sunt nişte manifestări periculoase, cu tendinţă de a crea tensiuni interetnice şi de a influenţa opinia publică referitoare la proiectul de hotărâre de guvern care propune soluţionarea situaţiei create la UMF Târgu Mureş. Situaţia prezentă se datorează conducerii UMF, care a refuzat în repetate rânduri să aplice Legea educaţiei naţionale 1/2011", se arată în comunicat.

Potrivit semnatarilor documentului - profesorii Nagy Ors, Szabo Bela, Kovacs Dezso, Sipos Emese, Abram Zoltan, Egyed Imre, Szilagy Tibor, Szathmari Szabolcs şi Lorinczi Zoltan, Copotoiu "a avut o carieră universitară strălucită şi după 40 de ani petrecuţi în oraşul nostru nu are cunoştinţe de limbă maghiară, ceea ce nici nu i s-a pretins vreodată".

Conform aceleiaşi surse, cadrele didactice maghiare, dar şi unele române, de la clinicile menţionate de Copotoiu - Chirurgie II, Morfopatologie şi Cardiologie - se delimitează de afirmaţiile acestuia.

Constantin Copotoiu - al cărui mandat de rector a încetat în urma unui ordin emis, miercuri, de Minsterul Educaţiei - declara, luni, într-o conferinţă de presă, că i-au fost aduse la cunoştinţă, recent, o serie de plângeri ale studenţilor, cazurile urmând să fie analizate în Comisia de etică şi disciplină a universităţii.

http://www.antena3.ro/romania/profesori-maghiari-de-la-umf-nu-le-am-cerut-studentilor-romani-sa-invete-limba-maghiara-160506.html

Raspunsuri

Musafir

#4602 Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba maghiară

2012-03-23 02:18:12

Musafir

#4637 Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba maghiară

2012-03-23 13:58:16

#4600: - Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba maghiară

deci sunt plangeri ca asa ceva s-ar fi intamplat. Nu este greu de inchipuit, pentru ca mie insami mi s-a intamplat, este adevarat nu,  in mediu academic sau in mediu medical, pentru ca inca nu am avut ocazia (sper sa ocolesc cat de mult voi putea nesansa de a fi ca romanca in fata unui medic de etnie maghiara), dar si eu si intreaga mea familie am fost refuzati de fi serviti cu mancare, cand eram intr-un restaurant intr-o zona unde erau numai maghiari (zona din Romania). Ei vorbeau numai in maghiara si nici nu ne-au bagat in seama cand au vazut ca vorbim romana. Asa ceva nu e posibil in tara noastra! Nu e posibil sa ai asemenea pretentii de limba cand sunt unii, care si aici pe forumul acesta care au scris si a ramas scris (sper sa nu fi sters),  ca numai un medic de etnie maghiara ar putea deservi un etnic maghiar ca acesta nu stie decat maghiara. Cum este posibil, domnilor,  in tara noastra ca etnicii maghiari sa nu stie limba romana, macar la nivel elementar??!!!

De aceea sunt convinsa ca acele plangeri contin adevaruri justificate si care ar fi bine sa fie cercetate cu obiectivitate si resonsabilitate de autoritatile romane si aduse la cunostinta intregii tari. Nu ne putem lasa calcati in picioare si apoi sa veniti cu tupeu aici sa cereti respectarea drepturilor constitutionale! Respectul se face cu respect reciproc, in spiritul si litera legilor romanesti.