Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Quoted post

Musafir

2012-03-18 13:36

Traind in ROMANIA ,ar fi ff.bine sa se alinieze poporului nu impotriva lui. Daca vor sa aiba facultate in limba maghiara sa-si faca una particulara . Beneficiaza si asa de multe drepturi pe care intr-o alta tara nu le-ar avea.

Raspunsuri

Musafir

#2891 Re:

2012-03-18 14:09:19

#2879: -

Sunt ţări şi mai bune (Spania, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda Austria, Slovenia, Belgiu, Olanda, Germania, Elveţia, etc.) dar într-adevăr şi mult mai rele (Franţa, Slovacia, Cehia, Sârbia, Turcia, etc.) în Europa (şi în UE şi în afară de UE), în ceea ce priveşte drepturile personale şi/sau colective a minorităţilor.

Nu suntem nici primii nici ultimii în acest lucru. Eu ca maghiar din România nu sunt nemulţumit de drepturile personale a minorităţilor stabilite în Constituţia sau în legile în vigoare.

Singura problemă este că adeseori nu se respectă aceste legi şi articole constituţionale în practică. Dar de altfel consider că în România drepturile minoritarilor sunt destul de corecte. Însă abia aştept ca aceste drepturi să fiu respectate în viaţa de fiecare zi, adică de facto şi nu numai de iure.

Asta e şi în cazul Legii Educaţiei Naţionale. Există, e bună şi adecvată - dar la unele instituţii (precum şi UMF) nu se respectă. Situaţia e bună de iure - însă de facto... parcă nici n-ar exista legile respective :-(

Oricum, eu sper şi cred că odată (şi sper că în curând) această situaţie va schimba încet-încet. Asta e singura şansă ca minorităţile naţionale să simte că România este patria lor comună cu majoritarii, unde şi ei sunt importanţi şi respectaţi de către ceilalţi - şi unde merită să trăieşti şi să lucrezi, împreună cu ceilalţi concetăţeni majoritari, sau de orice altă naţionalitate.

Tocmai asta ar fi spiritul (dar şi textul) Constituţiei:

"România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. "

"Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase."

"Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc PRIN LEGE."

Cum am scris deja şi mai sus: nu se poate fără dialog, fără empatie, fără toleranţă. Căci altfel doar duşmănie se naşte din probleme - în loc de SOLUŢIE.