Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Musafir

2012-03-18 13:29

Absurd.

Musafir

#2877 Re:

2012-03-18 13:31

#2868: -

Maghiarii din românia nu sunt o "minoritate relativ mică" ci unul dintre cele mai numeroase minorităţi autohtone în Europa. Populaţia maghiară din românie se numeră peste 1.300.000 de persoane (mai mult decât întreaga populaţie a Estoniei de exemplu). O populaţie atât de mare trebuie să aibă dreptul la învăţământ în limba maternă de la grădiniţă până la universitate. Asta aşa e în toate ţările civilizate europene (în afara Franţei unde doar corsicanii au drepturi minoritare). În rest toată Europa respectă drepturile minorităţilor naţionale (vezi şi normele stabilite de UE).

În România sunt 11 universităţi de medicină. Realizarea unei facultăţi maghiare la una dintre acestea nu este de loc un lucru atât de grav sau ilogic precum sugeraţi.

Musafir

2012-03-18 13:31

actualii guvernanti sunt in stare sa vanda intreg sardealul numai pentru a ramane la guvernare .sunt rusienea natiunii.

Musafir

2012-03-18 13:36

Traind in ROMANIA ,ar fi ff.bine sa se alinieze poporului nu impotriva lui. Daca vor sa aiba facultate in limba maghiara sa-si faca una particulara . Beneficiaza si asa de multe drepturi pe care intr-o alta tara nu le-ar avea.

Musafir

2012-03-18 13:37

Mai e nevoie de comentarii?

Musafir

2012-03-18 13:37

NU sunt de acord cu separarea.

Musafir

#2882 Re:

2012-03-18 13:39

#2829: -

Orice lege se naşte sub presiune politică şi din voinţă politică, în orice stat democrat. Deoarece locul legislaţiei este Parlamentul.

Cum trebuia să fie luate deciziile într-o ţară democrată dacă nu în parlament?

Ştim cu toţii că politica este un domeniu destul de murdar - dar asta nu înseamnă că legile nu trebuie să fie respectate într-un stat de drept (altfel va fi anarhie şi haos).

Nu cred că ar fi un lucru sănătos ca să încurajăm încălcarea legilor. Dacă asta învăţăm şi de la profesori, ce fel de societate va fi aici? Ce fel de cetăţeni o să devină acei studenţi care învaţă încălcarea legilor de la profesorii ei?

Musafir

#2883 Re:

2012-03-18 13:48

#2860: -

Nu fiţi ridicol! Cum gândiţi la aşaceva?

La UBB şi la UAT această lege este deja introdusă în sistem iar carta ambelor instituţii e armonizată cu legea. Bineânţeles nu s-a desfiinţat nici-o specializare română (Doamne fereşte!) şi nici nu s-a dezacreditat nici-unul.

La ambele universităţi sunt rectori români, iar înfiinţarea liniilor şi facultăţilor maghiare nu l-a înfluenţat negativ nici existenţa şi nici nivelul de învăţământ la facultăţile şi specializările româneşti.

N-au pierdut nici acreditarea, nici subvenţiile, nimic. Şi pot lucra unul lângă celălalt în pace.

Nu ştiu de unde provine această demonizare a situaţiei şi a legiilor, dar sunt sigur că nu este un lucru constructiv şi nici normal.

Musafir

2012-03-18 13:49

Un partid,ca cel de la guvernare, care, in setea nemasurata pentru putere, calca in picioare cultura/ invatamantul sanatatea si mediul Romaniei, ar trebui tratat ca extremist si eliminat, prin vot democratic, evident ,din viata Romaniei.

Musafir

#2885 Re: Re:

2012-03-18 13:51

#2883: - Re:

"N-au pierdut nici acreditarea, nici subvenţiile, nimic."

Dinpotrivă: tocmai UMF riscă să pierde subvenţiile sau acreditarea prin nerespectarea legii. Până când carta nu va fi armonizată cu legile în vigoare, ministrul educaţiei nu o s-o pate aproba...

Musafir

2012-03-18 13:54

Nu trebuie lasati sa mai faca rau poporului ROMAN.Prea mult si-au batut joc de noi.Propun ozi de rugaciune comunaPt. oprirea genocidului continuu al acestui nem blestemat impotriva noastra.Justitie divina acum!

Musafir

2012-03-18 13:55

Respect d-le Florin Buicu! Am incredere in intentiile d-voastre.

Musafir

2012-03-18 13:58

Ar trebui sa va fie rusine sa va bateti joc de munca noastra de 6 ani,numai noi stim cate nopti nu am dormit,cate zile am stat nemancati alergand de la o clinica la alta si cat stres am indurat la fiecare examen!Cred ca ar trebui sa faca si domnii politicieni medicina ca sa inteleaga ce inseamna asta, iar cand se apropie de final se trezeasc unii cu niste mofturi si pretentii absurde si sa ne fie in joc acreditarea,sa nu ne fie recunoscuta facultatea.Daca vreti sa va bateti intre voi nu aveti decat,bateti-va cu capetele de pereti,scoteti-va ochii dar lasati-ne facultatea in pace!Nu va bagati in munca altora!Credeti ca merita sa distrugeti o universitate pentru pretentiile voastre? Ganditi mai bine sa gasiti solutii ca sa mariti salariile la rezidenti sa poata sa aiba ce manca si cu ce sa isi cumpere cartile!...nu sa cheltuiti banii pe prostii care nu sunt necesare!Ar trebui si parlamentarii(si Marko Bela) sa aiba un salariu de 820,00 ron pe luna...atunci sunt sigura ca nu ar mai avea timp sa dea asemenea legi! RESPECTATI AUTONOMIA UNIVERSITARA!!!

Musafir

2012-03-18 14:00

Si noul prim ministru joaca cum ii canta Basescu.
Nu are nici un fel de personalitate.
Problema este sa plece de la guvernare toata camarila in frunte cu Basescu.
Solutia corecta:ALEGERI ANTICIPATE

Musafir

2012-03-18 14:04

Politica nu are ce cauta in invatamant... UDMR-ul a fost mereu de partea acelora care le-au indeplinit cerintele... toate partidele politice din Romania post '89 nu au dat dovada de coloana vertebrala si, pentru a-si pastra pozitia la putere (unde noi i-am votat si i-am mandatat cu increderea noastra) TRADAND in nenumarate randuri interesele romanilor... TOATE PARTOIDELE fara exceptie au dau drepturi de neconceput unei minoritati (ceea ce nu merge la paritate in tarile vecine) prin reprezentanti ca Marco & ... problema este ca cu aceasta "linie maghiara" GUVERNANTILOR TRADATORI DE TARA ati atins din nou o coarda sensibila ( ca si aceea cu Smurdul) ... pentru scaunele voastre nerusinate partine ati pus in perocol de atatea ori autonomia Romaniei... ati vandut&furat TOT, ati DISTRUS TOT.. ma intreb, va intreb, ii intreb CARE VA FI HARTA ROMANIEI peste 5-10 ani, care va fi limba ofociala, cati voom mai ramane ROMANI pe meleagurile strabune... rusine Marco Bella pentru tot ceea ce incerci sa faci intr-o tara care v-a primit, apoi va suportat, va crescut si va onorat de sute de ani... esti si dumneata un cetatean care ar fi murit de foame altundeva facand politica nesimtirii... romanii si maghiarii s-au inteles bine in Ardeal, au convetuit pasnic pana ce ati venit voi UDMR-ul ca o CAPUSA instigatoare la revolta falsa, la violenta, la dezbinare... un perfid atac asupra identitatii noastre nationala pus in scena cu o absoluta nesimtire, cu un cinism fulminant de un guvern care nu ne-a reprezentat niciodata... daca spun jos Basescu par banal... daca spun jos Ungureanu pot parea curios dar as spune cu toata taria JOS GUVERNUL

Musafir

#2891 Re:

2012-03-18 14:09

#2879: -

Sunt ţări şi mai bune (Spania, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda Austria, Slovenia, Belgiu, Olanda, Germania, Elveţia, etc.) dar într-adevăr şi mult mai rele (Franţa, Slovacia, Cehia, Sârbia, Turcia, etc.) în Europa (şi în UE şi în afară de UE), în ceea ce priveşte drepturile personale şi/sau colective a minorităţilor.

Nu suntem nici primii nici ultimii în acest lucru. Eu ca maghiar din România nu sunt nemulţumit de drepturile personale a minorităţilor stabilite în Constituţia sau în legile în vigoare.

Singura problemă este că adeseori nu se respectă aceste legi şi articole constituţionale în practică. Dar de altfel consider că în România drepturile minoritarilor sunt destul de corecte. Însă abia aştept ca aceste drepturi să fiu respectate în viaţa de fiecare zi, adică de facto şi nu numai de iure.

Asta e şi în cazul Legii Educaţiei Naţionale. Există, e bună şi adecvată - dar la unele instituţii (precum şi UMF) nu se respectă. Situaţia e bună de iure - însă de facto... parcă nici n-ar exista legile respective :-(

Oricum, eu sper şi cred că odată (şi sper că în curând) această situaţie va schimba încet-încet. Asta e singura şansă ca minorităţile naţionale să simte că România este patria lor comună cu majoritarii, unde şi ei sunt importanţi şi respectaţi de către ceilalţi - şi unde merită să trăieşti şi să lucrezi, împreună cu ceilalţi concetăţeni majoritari, sau de orice altă naţionalitate.

Tocmai asta ar fi spiritul (dar şi textul) Constituţiei:

"România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. "

"Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase."

"Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc PRIN LEGE."

Cum am scris deja şi mai sus: nu se poate fără dialog, fără empatie, fără toleranţă. Căci altfel doar duşmănie se naşte din probleme - în loc de SOLUŢIE.

Musafir

#2892 Re:

2012-03-18 14:17

#2886: -

Te rog frumos, explică-mi în ce se face rău poporului Român dacă ŞI minorităţile primesc drepturi egale (măcar la o singură universitate din cele 11)?

Dacă daţi câteva drepturi şi altora, VOI NU O SĂ AVEŢI MAI PUŢINE.

N-am înţeles nici-odată această mentalitate (şi nu numai la români ci nici la unii maghiari, căci din păcate există la fiecare).

Voi credeţi că există un "SET" de drepturi şi dacă acordaţi un drept unei minorităţi, voi o să aveţi cu 1 mai puţine? Sau ce?

Credeţi că numărul drepturilor pozitive este limitată şi dacă daţi una, atunci voi n-o să aveţi destule?

Sau ce e în capul vostru?

Vă rog să-mi răspundeţi şi să-mi explicaţi acest lucru. Spun foarte sincer că pur şi simplu nu înţeleg.

Musafir

2012-03-18 14:18

Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures

Musafir

2012-03-18 14:23

respectati autonomia universitara

Musafir

2012-03-18 14:28

Studentii care doresc sa studieze in limba maghiara au deja aceasta posibilitate, existând o sectie maghiara in cadrul UMF Tg.Mures (cursurile se țin in limba maghiară, stagiile in limba română - dar si asa exista suficienți studenți maghiari care nu cunosc sau nu vorbesc limba română). Se pune intrebarea dacă si pacienții vor fi tratati pe criterii etnice,avînd in vedere ca medicii maghiari nu vor putea comunica cu pacienții români (Jurământul lui Hipocrate nu se va aplica si medicilor maghiari?).
O altă chestiune care se ridică, este faptul că actuala lege care permite separarea UMF-ului pe criterii etnice, prevede ca facultățile nou înființate in limba maghiară sa-si angajeze in următorii 5 ani personal didactic pentru a fi acredidate (pe banii contribuabililor din România), în timp ce, pentru facultățile cu predare in limba română, la fel de deficitare în ceea ce privește personalul didactic, nu se prevede nici un fel de angajări sau avansări de personal didactic. Rezultă că in 5 ani vor exista facultăti cu predare în limba maghiară care vor functiona în baza materială pusă la dispozitie de statul român, pe banii contribuabililor români, iar facultățile cu predare în limba română nu vor mai fi acreditate, deci vor dispărea.

Musafir

2012-03-18 14:32

Cred ca UDMR se joaca cu focul. In Ungaria etnicii romani nu au nici pe departe aceleasi drepturi. Si nimeni nu face caz de asta. Numai la noi se poate asa ceva. UDMR face ce stie: santajeaza si profita!

Musafir

2012-03-18 14:38

Maghiarii învaţă limba română timp de 12 ani din aceeaşi carte ca şi românii, dau examenul de bac în română din aceeaşi subiecte ca românii, şi să nu uităm că doar atunci sunt admişi la orice facultate, dacă deja au examenul de bacalaureat. Nu cred că n-ar şti "nici un cuvânt"! Şi dacă au probleme de exprimare, poate fi din cauza faptului, că în ţara noastră ar trebui învăţată limba română pentru minoritate ca şi limba engleză, sau limba franceză, nu ca limba maternă.

Eu nu cred că doar atunci poţi vorbi cu un pacient, dacă termini o faculate de medicină. Să fim serioşi nici medicii români nu vorbesc cu pacienţii în limbaj medical, pentru că chiar şi în limbaj popular greu înţeleg ce probleme de sănătate au.

Şi apropo, limbajul medical se foloseşte doar de către cadrele medicale, şi de aceea avem un limbaj medical general în limba latină acceptat în toate ţările lumii (ce seamănă foarte mult cu limba româna :ductus hepaticus = ductul hepatic, pancreas = pancreas, etc..) ca să ne înţelegem oriunde am merge în lume.

Maghiarii plătesc acelaşi impozit ca românii, deci nu înţeleg de ce ar avea nevoie de banii altora?

Deci: argumentul tău nu are nicio realitate, mai bine învaţă cum ar trebui să scrii corect în limba ta, pentru că respectul naţionalităţii începe prima dată cu respectarea limbii materne. Medicii şi studenţii maghiari respectă limbajul românilor, (la spital nu am auzit nici un medic sau un student maghiar care ar fi spus că nu consultă un pacient din cauza naţionalităţii, sau din cauza necunoaşterii limbii), şi chiar dacă au probleme de exprimare, măcar încearcă să le corecteze.

Medicii sunt oameni cărora pacientul tot pacient rămâne, indiferent de naţionalitate, culoarea pielii, sau grosimea portofelului, un pacient, care merită cea mai bună asistenţă medicală. Nu înţeleg care este problema dacă cineva, care doreşte să salveze oameni, vrea să înveţe medicina în limba în care reuşete cu eficienţă mai bună.

Cred că oamenii ar trebui să respecte pe cei care încearcă să facă ceva pentru omenire, pentru sănătate, indiferent dacă este maghiar, român, sau englez. Şi înainte ca cineva să-şi spună părerea, să se gândească şi să se întrebe: "ce lucru de valoare am făcut ca ţara asta să devină o ţară mai frumoasă, mai bogată, mai respectată în Europa!

Musafir

2012-03-18 14:41

Aparati viata, niciodata nu stiti cand aveti nevoie de ajutorul lor

Musafir

2012-03-18 14:42

In orice stat dezvoltat, democratic, facultatile de stat sunt in limba statului respectiv.Minoritatile etnice nu au universitati in limba lor decat private...Da, platesc si minoritarii taxe si impozite dar trebuie sa invete in primul rand in limba statului pe teritoriul caruia traiesc...Doresc altceva- sa plece in tara a carei limba doresc s-o invete, sa studieze acolo, pe banii lor ...E liber...

Musafir

#2900 Re:

2012-03-18 14:46

#2895: -

"cursurile se țin in limba maghiară, stagiile in limba română - dar si asa exista suficienți studenți maghiari care nu cunosc sau nu vorbesc limba română"

Nu "şi aşa" ci TOCMAI DIN ACEASTĂ CAUZĂ nu ştiu ei bine româneşte, crede-mă. Degeaba învaţă INFORMAŢII scrise în limba română dacă nu învaţă COMUNICARE, adică limba în sine. Cei care provin din localităţi cu majoritate maghiară (sunt multe chiar peste 80-90%) de unde să ştiu româneşte, dacă n-au folosit limba şi nici n-au învăţat (ca o limbă străină).

Ştiu ei pe de rost tot feluri de comentarii literare încă din liceu şi tot feluri de lecţii de specialitate de la stagii. Doar româneşte nu ştiu, au o cunoştinţă PASIVĂ de limbă (în plus le e şi ruşine să vorbească, ştiind că nu pot face acest lucru în mod corect - fapt care aduce la conservarea acestei situaţii).

În plus, dacă nu înţeleg bine ce învaţă, şi nivelul de profesionism va fi mai mică decât dacă învaţă în limba maternă.

Asta nu e o vrăjeală ci un fapt ştiinţific. Întreabă-l pe oricare profesor de limbă străină sau pe oricare lingvist (care cunoaşte domeniul bilingvismului) şi sigur că asta o să-ţi răspundă şi el.

Soluţia NU este să învaţă în limba română (timp ce chiar limba n-a învăţat-o), ci să învaţă în primul rând LIMBA şi TERMINOLOGIA ROMÂNĂ la CURSURI SPECIALE, iar "meseria" în liba maternă (căci orice ştiinţă se înţelege cea mai bine în limba maternă).

Aceste lucruri sunt evidente în ştiinţă şi în pedagogia de limbi, tocmai la facultate le-am învăţat şi eu.

Ai observat foarte bine că sistemul de faţă este absolut INADCVAT şi e incapabil să le învaţă FOLOSIREA limbii române minoritarilor (în plus aduce la dificultăţi şi în înţelegerea lecţiilor de specialitate, în lipsa cunoştinţelor şi abilităţilor lingvistice).

Tocmai acest sistem trebuie înlocuit (conform prevederilor Legii de Educaţie Naţională) deoarece nu funcţionează. Studenţii care trec prin această educaţie mixtă stupidă ştiu tot feluri de informaţii în limba română - dar sunt incapabili să COMUNICĂ cu pacientul sau colegii români după studiile lor.

Soluţia ar fi ca să învaţă în CURSE SPECIALE comunicarea şi terminologia în limba română - timp ce lecţiile de specialitate în limba maternă (pentru să le înţeleagă perfect).