Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post

Caruntu
Musafir

#49221 Chimcomplex a pus în funcțiune cea mai eficientă instalație de cogenerare din Europa

2017-01-31 08:36

instalația produce energie electrică și termică și este a doua de acest fel în combinatvaloarea investiției se ridică la 14,35 de milioane de euroSocietatea Chimcomplex Borzești a finalizat o investiție de peste 14,35 milioane de euro într-o instalație unică în România din punct de vedere al randamentului energetic, cea mai eficientă din Europa și care permite reducerea semnificativă a costurilor cu utilitățile. Aceasta este cea de a doua instalație de cogenerare de energie electrică și termică din combinat, prima fiind pusă în funcțiune în anul 2009. La inaugurarea noii instalații au fost prezenți, alături de constructori și chimiști, partenerii Chimcomplex în acest proiect, reprezentanți ai unor instituții și autorități locale, ai mediului academic și bancar și ziariști. Panglica inaugurală a fost tăiată de

Ștefan Vuza, omul de afaceri care controlează Chimcomplex prin Societățile Comerciale Române (SCR),

de Virgiliu Băncilă, președintele Consiliului de Administrație al SCR, și de inginerul Horia Chelariu, consilier tehnic la Chimcomplex.Instalatia Cogenerare II, considerată un vârf al tehnologiei la nivel mondial, produce mai multă energie electrică și termică decât consumă orașele Onești sau Râmnicu Vâlcea. În urma investițiilor în cele două instalații, Chimcomplex și-a redus costurile energetice cu 42% și a devenit unul dintre cele mai performante combinate chimice.  De asemenea, prin economiilor anuale de gaze naturale generate de proiect, emisiile de CO2 se reduc cu peste 17.800 de tone pe an.Virgiliu Băncilă și Ștefan VuzaPrima instalație de cogenerare, o creație proprie dezvoltată cu un partener din Elveția, Turbomach, a primit în anul 2010 un premiu de excelență și un cec de 375.000 de euro pentru instalația cu cea mai înaltă eficiență energetică dintre proiectele finanțate în Europa de BERD și de Fondul European de Eficiență Energetică. La instalația Cogenerare 2, testele au arătat că eficiența globală depășește 91%” - a spus directorul general al Chimcomplex, Dumitru Coman.Investiția a fost apreciată și de președintele SCR, Ștefan Vuza, care a a remarcat că Chimcomplex are, acum, cele mai eficiente două instalații de cogenerare din Europa și cel mai eficient consumator de energie electrică într-o instalație de electroliză cu membrană schimbătoare de ioni de generația a V-a, conform clasamentului prezentat de cea mai importantă revistă despecialitate, editata de Eurochlor.Instalația Cogenerare II este compusă dintr-o turbină cu gaze cu o putere electrică nominală, la 100C, de 7.68 MWe și un cazan recuperator capabil să furnizeze abur supraincălzit cu parametrii de presiune 16 bar și temperatură de 2500C, precum și apă caldă la o temperatură de 950C. Instalația are o putere electrică de 7,68 Mwe, o puteretermică de 11,7 MWt, un randament electric de 33% și un randamentul global de 91,4%.Proiectul “Instalație de Cogenerare II” a fost cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, valoarea totală a proiectului fiind de 63,7 milioane de lei.

Raspunsuri


Musafir

#49222 DE CINE SESTI PUS SA SOOGI MAI caruntule?

2017-01-31 11:52:19

#49221: Caruntu - Chimcomplex a pus în funcțiune cea mai eficientă instalație de cogenerare din Europa 

 BA CARUNTULE,NU TE MAI LAUDA DEGEABA,TOTUL E O MINCIUNA BA KAKATULEEEE,SA I SOOOOOOOOOOGI POOOOOLA LUI FOTA.

Fabrica de celuloză şi hârtie Someş Dej, în faliment, scoasă la vânzare la un preţ de 7,9 milioane d

#49223 Fabrica de celuloză şi hârtie Someş Dej, în faliment, scoasă la vânzare la un preţ de 7,9 milioane d

2017-01-31 14:18:36

#49221: Caruntu - Chimcomplex a pus în funcțiune cea mai eficientă instalație de cogenerare din Europa 

 

Fabrica de celuloză şi hârtie Someş Dej, în faliment, scoasă la vânzare la un preţ de 7,9 milioane de euro

Fabrica de celuloză şi hârtie Someş Dej, aflată în faliment din 2013 şi controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, a fost scoasă la vânzare prin negociere directă, la un preţ de pornire de circa 7,9 milioane de euro, fără TVA.

Producătorul de celuloză şi hârtie a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie 2013, Tribunalul Cluj aprobând solicitarea firmei pentru deschiderea procedurii, iar în decembrie anul trecut instanţa a decis intratea în faliment.

Casa de Insolvenţă Transilvania, în calitate de lichidator judiciar al companiei, organizează procedura de negociere directă pentru valorificarea platformei industriale din Dej (judeţul Cluj), activ care cuprinde terenurile, construcţiile şi bunurile mobile, mijloace fixe şi obiecte de inventar care deservesc activitatea de fabricare a celulozei şi hârtiei.

Suprafaţa totală de teren a platformei industriale este de 604.345 metri pătraţi, din care o treime este acoperită de construcţii industriale. Ofertele de participare la negocierea directă vor fi depuse până pe 17 februarie 2015.