Semneaza petitia,DEMISIA Patriarhului Daniel!!!

Quoted post


Musafir

#2137 Re: Re:

2015-11-09 11:14

#2130: Musafir - Re:  

 Stimabile, nu incerca sa induci lumea in eroare. Suma de care vorbesti reprezinta salariul de referinta, insa el este coordonat cu salariul minim pe tara care, astazi, este de 1050lei. Prin urmare, daca salariul tau de incadrare inmultit cu coeficientul de ierarhizare este mai mic decat salariul minim pe tara, institutia la care lucrezi trebuie sa-ti dea minimum 1050lei. 

Si, fiindca veni vorba de salarii, hai sa vedem ce spune legea salarizarii unice si sa facem o mica comparatie:

- Asistent medical, tehnician de radiologie și imagistică licențiat - studii superioare - coeficient de ierarhizare 1,77. Deci 1.062lei   

- preot- studii superioare, gr. 1 - coeficient  2,26.   Deci, 600leix2,26=1 356lei

- staret - coeficient , in functie de vechime pana la 2,89.   Deci, 1.734lei 

 

- medic primar (*clinica) - coeficient  5,77. Deci, 3.462lei. iar medic ambulanta - 3.732lei

- profesor cu studii superioare (peste 40 ani vechime) - coeficient  5,36. Deci, 3.216 lei.

 

- episcop - studii superioare, - coeficient  13,10. Deci, 7.860lei

- mitropolit Biserica (ortodoxa, catolica)  - coeficient  13,90. Deci, 8.340lei

 

- Presedintele Romaniei - coeficient  15. Deci, 9.000lei

 - Prim-ministru - oeficient 14,63. Deci, 8 778lei.

- patriarhul Bisericii Ortodoxe - coeficient 14,63. Deci, 8 778lei.

 

Si, sa nu uitam si de ajutoarele sociale alocate de la buget pentru preotii din unitatile de cult cu venituri reduse in procent de  80% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat. Ma intreb, fata de ce alta categorie sociala Statul mai este atat de grijuliu incat sa-i asigure 80% din salariul cuvenit profesorilor ???

Sa mai facem comparatie si cu pensiile, majoritatea sub pensia minima garantata de 400lei ????

Prin urmare, nu cred ca este corect sa dezinformati oamenii, doar ca sa dati impresia ca sunteti cea mai defavorizata categorie sociala.

Pe de alta parte, decat sa ii criticati pe cei ce au o alta parere decat dvs (chiar daca nu au facut o facultate) mai bine ati fi facut ordine in interiorul sistemului (clerical), sa nu mai existe discrepanta uriasa dintre veniturile (de la buget, nu ma refer la toate celelalte venituri) ale alesilor Bisericii fata de cei de rand ce pastoresc acea comunitate.

Iar, in ultimul rand cred ca, daca Biserica isi striga autonomia fata de Statului Roman si institutiile sale (vezi statutul BOR art. 4) de ce trebuie sa fie finantata de la bugetul acelui Stat fata de care Biserica nu-si recunoaste decat o relatie de dialog si cooperare ?????? (cooperare, se pare mai mult in folosul sau, al Bisericii) 

 

 

 

Raspunsuri


Musafir

#2141 Re: Re: Re:

2015-11-10 03:12:35

#2137: - Re: Re:  

 Dacă nu ştii, aceşti coeficienţi, in cazul preoţilor cel puţin, sunt doar pe hârtie. Salarizarea bugetară a înghetat majoritatea salariilor la nivelul anului 2010.Iar ultimele două legi de salarizare au înghetat aproape în faşă. La ultima nu se aplică coeficienţii, ci doar o categorisire în clase de salarizare şi ATAT. Salariu unui nou angajat este conditionat de ultimul salariu în plată în unitate.  Nici la particulari nu se respectă coeficienţii, un absolvent de facultate poate fi plătit cu puţin peste salariu minim pe economie.

 Iar de la stat un preot chiar atât primeşte: 60% din.salariu de incadrare, care i se eliberează doar după ce plăteşte la stat şi asigurări socială toate contributiile aproximativ 45%. În mână rămâne cu 15% din salariu de încadrare. Aceasta este indemnizaţia cu care susţine statul biserica în cele mai multe din biserici. Şi desigur, cu aceşti bani, preotul trebuie să întreţină biserica, să facă slujbele gratis, să dea ajutoare şi să trăiască.