Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#20135 Re: Cernev, vuvuzeaua PCC

2014-04-28 19:54

 

#20133: - Cernev, vuvuzeaua PCC

http://www.bursa.ro/?s=piata_de_capital&articol=184441

BURSA 02.10.2012

* UPDATE 14:56: Directorul CET Govora, Mihai Bălan, este noul director al combinatului Oltchim, potrivit surselor de presă.
"În cursul acestei săptămâni, până vineri, se vor lămuri următoarele probleme: în primul rând, astăzi se schimbă conducerea, deci un nou management se asigura, eu cred că de aici trebuie pornit. Domnul Mihai Bălan, directorul de la CET, este propus de sindicaliștii și de angajații Oltchimului. Îl dau totuși cu mare plăcere pentru faptul că sunt convins că dânsul, îi cunosc capacitatea tehnică și managerială, este în stare să pună la punct această unitate care se află într-o situație foarte grea", a declarat președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.
-----
* UPDATE 14:38:
Dan Diaconescu a chemat poliţia la sediul OTV, potrivit postului de televiziune România TV.
----
* UPDATE 12:20:
"Ajutorul social pentru noi nu este o soluţie. Noi preferăm să se dea salariile, oamenii să muncească", a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
-----
* UPDATE 11:23: Directorul CET Govora, favorit pentru postul de director al Oltchim
Mihai Bălan, directorul CET Govora, ar putea fi ales noul director general al Oltchim, relatează sursele de presă. Acesta este susţinut de Ministerul Economiei pentru a prelua combinatul vâlcean, care va intra cel mai probabil în administrare specială după eşecul privatizării cu Dan Diaconescu.
---
* UPDATE 10:10: Peste 500 de salariaţi s-au adunat la Oltchim, aşteptând revocarea conducerii sindicatului
Peste 500 de salariaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au adunat, în această dimineaţă, în faţa pavilionului administrativ, unde a început Adunarea Generală Extraordinară a membrilor Sindicatului Liber din combinat, care va lua în discuţie revocarea biroului executiv al sindicatului, relatează sursele de presă.
Astfel, Adunarea Generală Extraordinară a membrilor Sindicatului Liber Oltchim, care a început la ora 9.30, va lua în discuţie revocarea Biroului executiv al sindicatului liber, compus din Mihai Diculoiu, Mircea Prisăcaru şi Sorin Marcu şi numirea lui Corneliu Cernev la conducerea sindicatului. O parte a salariaţilor acuză actuala conducere a sindicatului că a contribuit la prăbuşirea combinatului.
Liderul angajaţilor de la Oltchim, Corneliu Cernev, spune că au fost strânse 1.600 de semnături din partea angajaţilor pentru revocarea conducerii sindicatului din combinat, deşi erau necesare 1.465, adică două treimi din numărul total al sindicaliştilor.
La rândul său, preşedintele Sindicatului Liber Olchim, Mihai Diculoiu, susţine că pentru revocarea Biroului executiv al Sindicatului Liber Oltchim nu era necesară convocarea Adunării Extraordinare, ci doar transmiterea listei cu semnături către Judecătoria Râmnicu Vâlcea.
Tot astăzi de la ora 13.00, va avea loc şi Adunarea Generala a Acţionarilor, care va hotărî componenţa noii conduceri a combinatului Oltchim.
---
* UPDATE 09:18: Sindicaliştii "Cartel Alfa" protestează timp de trei zile
Sindicaliştii "Cartel Alfa" protestează în toată ţara, începând de astăzi şi până joi, între orele 15.00 şi 18.00, cerând modificarea Legii dialogului social, oprirea privatizării companiilor strategice, crearea de locuri de muncă şi creşterea valorii salariului minim pentru 2013 la cel puţin 850 de lei, informează sursele de presă.
Astăzi sindicaliştii "Cartel Alfa" vor protesta la Buzău, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Iaşi, Neamţ, Olt, Satu Mare, Suceava şi Vâlcea.
Mâine sindicaliştii vor protesta la Alba, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Bihor, Dolj, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa Sălaj şi Sibiu.
Joi, sindicaliştii "Cartel Alfa" vor ieşi în stradă în Bucureşti şi în judeţele Arad, Argeş, Bacău, Brăila, Braşov, Călăraşi, Cluj, Caraş-Severin, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Prahova, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.
---
* UPDATE 08:55: Licitaţia pentru Oltchim a fost anulată aseară
Premierul Victor Ponta a anunţat, aseară, într-o conferinţă, că privatizarea Oltchim a eşuat, iar licitaţia a fost anulată. Primul ministru a precizat: "Dan Diaconescu a promis că va plăti 45 de milioane de euro, nu 1,8 milioane, nu bani pentru salarii, ci 45 de milioane de euro, pe care Guvernul ar fi fost imediat dispus să-i acorde ca împrumut de salvagardare pentru repornirea combinatului. S-a asumat obligaţia de a prezenta un plan de afaceri în 48 de ore, nu s-a prezentat, ceea ce a întărit convingerea că nu a fost vorba de o ofertă serioasă. S-a asumat în ofertă că se va prezenta echipa managerială, lucru care nu s-a întâmplat".
Ieri a expirat termenul dat de autorităţi pentru semnarea contractului. Dan Diaconescu s-a angajat că în ziua semnării va plăti şi cele 45 milioane de euro pentru Oltchim.
Premierul Ponta a spus că astăzi va începe punerea în aplicare a planului de rezervă pentru Oltchim pentru repornirea activităţii, salvarea locurilor de muncă şi pregătirea unei noi proceduri de privatizare, în condiţii mult diferite şi mult îmbunătăţite.
Dan Diaconescu a declarat, aseară, în faţa Ministerului Economiei, că urmează să depună plângere penală astăzi pentru că a fost eliminat din privatizarea Oltchim: "Aveam dreptul să negociem contractul până la ora 23:59. Au călcat în picioare toate ofertele şi toate regulile. Victor Ponta ar trebui să îşi dea imediat demisia. Ponta a anulat licitaţia pentru că nu dorea ca noi să câştigăm. Evident că Victor Ponta va vinde combinatul la fier vechi şi va da afară toţi angajaţii. Avem dreptul de a contesta în instanţă această decizie. Aceasta este prima escrocherie făcută de guvernanţi în funcţie".
Potrivit lui Victor Ponta, jurnalistul nu a prezentat dovezi că deţine banii pentru Oltchim: "Persoana olandeză, care într-un document emis Eximbank anunţa că deţine 45 de milioane, e o persoană care nu are niciun fel de cont, nu mai are domiciliul în Spania, ultima oară avea domiciliul în Spania. E scriitor de romane poliţişte şi semnează cu pesudonimnul Ed Sanders" (premierul a confirmat informaţiile publicate în exclusivitate în ediţia de ieri a ziarului BURSA).
Astfel, OPSPI şi Ministerul Economiei vor întocmi documentele necesare pentru ca Dan Diaconescu să răspundă penal, a mai spus premierul.
Joi, autorităţile vor prezenta planul de relansare al Oltchim, care să prevadă finanţarea repornirii producţiei, plata salariilor restante şi pregătirea pentru o privatizare care să aibă loc cel mai probabil în 2013. Şeful Executivului a adăugat: "Din acest moment, toţi reprezentanţii Guvernului, începând cu Ministrul Economiei, cu domnul Vulpescu, au dispoziţie clară de la mine de a nu se mai lăsa atraşi în niciun fel de acţiuni de circ mediatic".
Ministrul Economiei va solicita astăzi numirea unui nou director general, care să nu fie sub influenţa fostei conduceri, care să înceapă imediat procedura de conducere a unei societăţi care este într-o derivă evidentă. Victor Ponta a subliniat: "Miercuri, Ministrul Muncii ne va informa asupra stadiului anchetelor sociale, toţi cei eligibili vor primi ajutorul de 1.400 lei. Tot miercuri, Chiţoiu şi Ministrul de Finanţe vor începe să discute cu toţi creditorii principali: AVAS, Electrica şi cele trei bănci, BCR, Banca Transilvania şi CEC Bank".
Crin Antonescu a declarat, aseară, în cadrul unei emisiuni televizate: "Salut faptul că, la capătul acestui termen din fericire scurt, Guvernul a făcut ce trebuia să facă, adică să înceteze orice legătură directă sau indirectă cu Dan Diaconescu. Salut faptul că premierul, împreună cu ministrul Economiei, au şi elementele aşa-numitului < < plan B > > în chestiunea Oltchim".
Antonescu a precizat că nu înţelege de ce a trebuit să fie o şedinţă deschisă licitaţia de la Oltchim, cunoscându-se atitudinea lui Dan Diaconescu şi că nu crede că cineva a împiedicat OPSPI să pună în caietul de sarcini câteva cerinţe minimale care să împiedice "acest circ".
Preşedintele Senatului a menţionat: "Chiţoiu şi Vulpescu sunt oameni care au făcut şi lucruri foarte curajoase. La Hidroelectrica, atacul frontal dat în încrengătura < < băieţilor deştepţi > > s-a făcut tot cu aceşti oameni. Din toată povestea asta, < < circul > >, cum îi spun unii, sunt şi învăţături de tras: în 2012 facem faţă unei realităţi canceroase a economiei şi administraţiei româneşti".
-----
Dan Diaconescu continuă nestingherit partida de vâjhaţ pentru Oltchim în jurul termenului de semnare a contractului de privatizare a Oltchim. Şi pentru că a vrut să facă jocul mai palpitant, jurnalistul a anunţat că vrea să vină cu sacii de bani să plătească salariile restante ale muncitorilor de la combinat (vreo trei milioane de euro pentru o lună).
În timp ce autorităţile au anunţat că termenul limită de semnare a contractului de privatizare pentru Oltchim este 1 octombrie (n.r. la zece zile distanţă de adjudecarea licitaţiei), Dan Diaconescu a declarat, ieri, că nu există această dată limită de finalizare a negocierilor asupra contractului.
Ziarul BURSA a publicat, în exclusivitate, în ediţia de ieri, că Dan Diaconescu mizează pe faptul că în contractul de privatizare există o prevedere referitoare la posibilitatea realizării tranzacţiei (transferul sumelor cu care s-a câştigat oferta) în maxim 15 zile după termenul limită.
Aşadar, jurnalistul ştia că, după 1 octombrie, mai dispune de un răgaz de 15 zile, timp în care plăteşte daune de 0,04% pe zi. Ziarul BURSA a mai scris, ieri, că este posibil ca realizatorul de televiziune să mizeze pe faptul că întinzând coarda, va avea vizibilitate mediatică (inclusiv în cele cincisprezece zile) şi, implicit, va avea de câştigat din două perspective: poate chiar reuşeşte să facă rost de bani; câştigă electoral, dat fiind mesajul său deja cunoscut.
Domnul Diaconescu a afirmat ieri: "M-am angajat să plătesc cele 45 de milioane de euro pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni la semnarea contractului, dar nu sunt obligat să semnez în zece zile. Termenul final pentru plata banilor din contract, a celor 45 de milioane euro, este14 februarie 2013, dar noi vrem să dăm banii mai devreme, dacă ne înţelegem. Termenul pentru semnarea contractului nu este de zece zile, nu scrie nicăieri. Teoretic, putem da banii până în 14 februarie".
În sprijinul afirmaţiilor sale, domnul Diaconescu a prezentat presei extrase din caietul de sarcini, potrivit cărora nu erau precizate date de semnare a contractului.
Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), ne-a declarat: "Zece zile - termenul maxim al negocierilor pentru privatizare - este prevăzut de HG577/2002. Ministerul Economiei are dreptul să stabilească o dată limită conform caietului de sarcini (anunţată şi public). În plus, există declaraţii publice făcute permanent de ambele părţi, care urmăresc respectarea acestui termen. Nimeni nu a fost obligat să ofere plata la semnare, dar odată făcută oferta şi menţinută până vineri, 28 septembrie inclusiv, aceasta nu mai poate fi modificată".
La rândul său, omul de afaceri Ştefan Vuza, care a participat la licitaţia pentru privatizarea Oltchim, ne-a declarat: "Acest termen de zece zile lucrătoare există stipulat în caietul de sarcini. Există prevederea că este dreptul exclusiv al vânzătorului de a stabili sau modifica acest termen. Cât despre termenul de 14 februarie 2013, aceasta este ultima dată la care trebuie plătiţi banii după transferul acţiunilor la cumpărător, în cazul în care se face plata în rate. Dar domnul Diaconescu s-a angajat să plătească banii la semnarea contractului".
Avocaţii lui Dan Diaconescu - Daniel Fenechiu şi Cristian Duţescu - au afirmat, ieri, că termenul de zece zile stipulat în lege nu este unul obligatoriu, perioada de negociere a contractului de privatizare trebuind stabilită între părţi, de comun acord. Cristian Duţescu a declarat, pentru ziarul BURSA, că nu există niciun termen stabilit în caietul de sarcini şi că Dan Diaconescu nu este obligat să prezinte dovada că deţine cele 45 milioane de euro pentru preluarea Oltchim înainte de semnarea contractului. "Dovada nu este o condiţie suspensivă a semnării contractului", a subliniat domnia sa.
*  Întâlnirea cu ministrul Chiţoiu
Realizatorul de televiziune s-a întâlnit, ieri, cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, despre care a spus că "şi-a cerut scuze în numele ministerului, al Guvernului şi al premierului Ponta pentru acuzaţiile pe care mi le-au adus privind existenţa şi provenienţa banilor".
Dan Diaconescu afirmă că a discutat cu ministrul Chiţoiu despre posibilităţile legale pe care le are pentru a plăti salariile restante - donaţie, împrumut către stat sau avans în contul celor 45 de milioane de euro pentru achitarea pachetului majoritar: "Dacă semnăm contractul, plătesc salariile angajaţilor Oltchim. Dacă nu semnăm, trebuie să vedem sub ce formă pot să dau banii. Prin donaţie, din garanţie, sau sub ce formă legală. Am reiterat o dorinţă mai veche a noastră, că vrem să aducem banii cash, în saci, într-o maşină blindată. Daniel Chiţoiu ne-a rugat să nu facem acest lucru şi am acceptat cu toţii această rugăminte a domnului ministru".
Întrebat insistent de jurnalişti când o să plătească sau să facă dovada existenţei sumei de 45 milioane de euro, Dan Diaconescu nu a dat un răspuns ferm precizând că "este logic" că are banii dacă s-a oferit să cheltuiască suplimentar câteva milioane de euro pentru plata salariilor restante.
*  Ajutoare de urgenţă pregătite pentru angajaţii Oltchim
Guvernul va plăti cei 1.400 lei reprezentând ajutor de urgenţă pentru angajaţii Oltchim doar dacă va interveni o "situaţie de criză" în care muncitorii să nu fi primit drepturi salariale timp de 2-3 luni, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, citată de Mediafax. Ministrul a arătat că, în prezent, salariaţii şi-au primit restanţele pentru luna iulie şi le vor primi şi pentru luna august.
Câmpeanu a precizat că Ministerul Muncii va putea interveni doar în cazul în care privatizarea Oltchim nu va avea succes şi societatea va intra, probabil, în administrare specială. Ministrul Muncii a mai spus că nu este vorba de un ajutor "global", ci doar pentru angajaţii care sunt în situaţii de urgenţă.
Peste 500 de angajaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea au protestat din nou, ieri, pe platoul din faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii aşteptând "un răspuns negativ sau pozitiv în ceea ce priveşte privatizarea". 

*  Guvernul s-a angajat la FMI că Oltchim intră în lichidare voluntară, dacă privatizarea eşuează
Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin memorandumul anexat ultimei scrisori de intenţie, că Oltchim (OLT) va fi trecută în lichidare voluntară dacă privatizarea eşuează, premierul Victor Ponta susţinând ulterior că societatea va intra în acest caz în administrare specială. Intrarea combinatului Oltchim în procedură de lichidare voluntară a fost prevăzută distinct în memorandumul transmis către Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiunii de evaluare din luna august, fiind pentru prima dată când o astfel de obligaţie este inserată într-un document final al Guvernului trimis Fondului.
*

Raspunsuri


Musafir

#20136 Re: Re: Cernev, vuvuzeaua PCC

2014-04-28 19:57:49

 

#20135: - Re: Cernev, vuvuzeaua PCC

http://www.bursa.ro/oamenii-de-afaceri-politicienii-si-sindicalistii-despre-victoria-lui-dan-diaconescu-183584&s=international&articol=183584.html

BURSA 22.09.2012

* UPDATE 12: 19.19 > Daniel Chiţoiu a declarat că, în cazul în care Dan Diaconescu refuză să semneze contractul de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni al Oltchim, proprietarul OTV va răspunde penal.
"Dacă nu semnează contractul, Dan Diaconescu va răspunde penal pentru înşelăciune, prezentare de date false, uz de fals...", a precizat ministrul Economiei într-o intervenţie TV.
-----------------
* UPDATE 11: 19.05 > "Oferta domnului Diaconescu prevede şi garanţii de sume foarte importante pe care le va investi în Oltchim. Cifrele le vom face publice după semnarea contractului de vânzare cumpărare", a anunţat Daniel Chiţoiu.
Ministrul Economiei a spus că instituţia pe care o reprezintă poartă discuţii cu OMV Petrom pentru ca investitorul care a câştigat combinatul vâlceam să poată achiziţiona şi Arpechimul. "Interesul statului român a fost să vindem Oltchimul împreună cu Arpechimul. Purtăm discuţii cu OMV Petrom, astfel încât potenţialul investitor de la Oltchim, dacă vrea să cumpere şi Arpechimul, să beneficieze de sprijinul Ministerului pentru obţinerea unui preţ corect".
Chiţioiu a mai subliniat că nu s-a putut face conversia datoriilor în acţiuni din cauză că PCC, acţionarul minoritar al Oltchim, nu a fost de acord cu acest lucru, pentru realizarea conversiei fiind nevoie de acordul deţinătorilor a două treimi din capitalul social al combinatului.
Într-o emisiune televizată, oficialul MECMA a spus "Nu ştiu de ce PCC a mai participat la licitaţie. Având în vedere oferta pe care au făcut-o, cred că au vrut să iasă elegant din acest proces"
----------------------
* UPDATE 10: Dan Diaconescu este cercetat pentru spălare de bani şi are OTV-ul în insolvenţă
Dan Diaconescu, omul de afaceri care a câştigat ieri licitaţia pentru pachetul de acţiuni a combinatului de la Oltchim este cercetat penal pentru spălare de bani şi are datorii la bugetul statului de 2,3 milioane de euro, anunţă sursele de presă.
--------------------------
* UPDATE 9: 17.40 >Omul de afaceri Ştefan Vuza, unul dintre contracandidaţii lui Dan Diaconescu la licitaţia pentru Oltchim, a anunţat astăzi într-o emisiune TV că intenţionează să discute cu Diaconescu despre o posibilă investiţie la combinat.
------------------
* UPDATE 8: 17.10 > Chiţoiu: Firma Tise din Rusia s-a arătat interesată de preluarea Oltchim
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu a anunţa la Slatina că firma rusă Tise s-a arătat interesată de preluarea acţiunilor Oltchim. "Este vorba despre compania TISE, din Rusia, care a trimis o scrisoare neangajată în primăvara acestui an. A urmat apoi perioada de vară şi am primit din nou o scrisoare prin care au zis că situaţia se amână, dar îşi arată în continuare disponibilitatea", a dezvăluit Chiţoiu, care a spus că ruşii sunt în continuare interesaţi să investească la Oltchim.
Declaraţiile au fost făcute la Slatina în timpul unei vizite făcute alături de premierul Victor Ponta la societatea TMK Artrom.
--------------------
* UPDATE 7: 15.10 >Zgonea: "PDL nu a făcut nimic pentru Oltchim, soluţia nu e neapărat Diaconescu"
Guvernarea USL a abordat cu seriozitate problemele de la Oltchim şi a încercat în doar patru luni şi în interiorul acordului negociat de PDL cu FMI să găsească cea mai bună rezolvare a situaţiei găsite, arată un comunicat al lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.
"Rezolvarea nu se numeşte neapărat Dan Diaconescu, ci un investitor privat care să se achite rapid de o serie de sarcini extrem de clare: să platească salariile angajaţilor şi să menţin locurile de muncă", mai arată sursa citată.
Domnul Zgonea acuză că "prin intermediul unor firme apropiate parlamentarilor PDL, au căpuşat combinatul şi l-au adus la o datorie de 700 de milioane de euro. Tot ceea ce se întâmplă în prezent cu combinatul de la Râmnicu Vâlcea putea fi evitat dacă guvernarea PDL ar fi fost interesată în mod real de soarta muncitorilor şi de economia românească şi nu de satisfacerea clientelei politice şi de jaful din bani publici".
-------------------------
* UPDATE 6: 14.30 > Ponta "Mi-aş fi dorit şi la Oltchim un mare investitor din Rusia"
Prezent, astăzi, la Slatina, în vizită la TMK Artrom, premierul Victor Ponta a comentat rezultatul licitaţiei de ieri pentru Oltchim şi a spus că şi-ar fi dorit un investitor rus şi pentru combinatul vâlcean.
Domnia sa a precizat, adresându-se ambasadorului Rusiei în România: "Mi-aş fi dorit ca şi la Olchim să fi avut un mare investitor din Rusia. Nu s-a putut de data aceasta, dar spun acest lucru pentru că mă gândesc în primul rând la siguranţa locurilor de muncă şi la semnalul pozitiv pentru economia României, care are nevoie de semnale pozitive, şi mai puţin de spectacole mediatice care nu ţin nici de foame, nici de frig, şi nici nu ne-ajută să mergem mai departe".
--------------------
* UPDATE 5: 13.18 >Dan Diaconescu va susţine astăzi la ora 18.00 o conferinţă de presă.
Aşa cum a anunţat ieri în timpul licitaţiei pentru Oltchim, Dan Diaconescu va susţine o conferinţă de presă astăzi pentru a oferi mai multe informaţii. Ieri, câştigătorul licitaţiei a refuzat să ofere date cu privire la oferta câştigătoare.
-------------------------
* UPDATE 4: 12.20 > Remus Vulpescu a declarat aseară, la un post de televiziune, că Dan Diaconescu a câştigat pentru că a venit cu cea mai bună ofertă financiară şi cele mai bune condiţii de plată, anunţă Hotnews.
Vulpescu a explicat: "Astăzi (n.r. ieri) s-a întâmplat ceva inevitabil, era o etapă, nu este o privatizare finalizată. A fost o consecinţă inevitabilă desemnarea ca şi adjudecatar a ofertantului care a propus preţul cel mai mare. Dan Diaconescu a oferit preţuri mult mai bune decât noi am cerut. Dacă aveam cea mai mică îndoială asupra ofertei sale, nu îl desemnam adjudecatar. Am verificat documentele".
Vulpescu s-a arătat încrezător că Diaconescu v-a plăti banii oferiţi. "Dan Diaconescu nu a făcut niciodata vreun secret că ar avea în spate o susţinere financiară. E foarte posibil să vina în spatele lui un gigant. În cele 3 caiete de sarcini nu prevăzuseram plata integrala la semnarea contractului. Aceasta oferta a lui Diaconescu a venit cu o condiţie formidabil de bună pentru stat: s-a oferit plata integrala a banilor chiar la semnarea contractului, în termen de 10 zile", a completat şeful OPSPI.

--------------------
* UPDATE 3: 12.10 > Dan Diaconescu: "O să mai cheltui din banii familiei alţi 44 de milioane de euro"
Dan Diaconescu a declarat aseară la un post de televiziune că are banii pentru Oltchim şi că îi va plăti în zece zile. "Pentru finanţarea companiei am ataşat azi o scrisoare de garanţie bancară, nu poate nimeni licita cu o suma pe care nu o are. Că domnul Ponta v-a minţit pe toţi că nu am banii e dezamăgirea dânsului că nu a câştigat PCC", a spus Diaconescu citat de hotnews.
"O să mai cheltui din banii familiei alţi 44 de milioane de euro pentru salvarea economiei naţionale", a subliniat el
El s-a declarat contrariat de faptul că apare aceasta întrebare legată de solvabilitatea sa: "Guvernul a cerut să plătesc banii în zece zile... nu avem nicio hârtie încă, nu am nicio dovadă că sunt proprietarul la Oltchim. Va dau şi luni banii, dar acţiunile când mi le daţi? Stai aşa, mai la sfântu' aşteaptă. Le dau banii prin virament bancar dar o sa cer guvernului să se angajeze că vor da acelaşi transfer bancar către Oltchim", a completat Diaconescu la emisiunea TV.
Câştigătorul licitaţiei a mai spus că "privatizarea încă nu s-a încheiat", dar tratativele "să ţină doar câteva zile".
-----------------
* UPDATE 2: 10.50 >Dan Diaconescu a declarat aseară, la un post de televiziune, că va da acţiunile "într-o formă sau alta" angajaţilor Oltchim.
"Când firma va deţine efectiv acţiunile vreau să dau la propriu Oltchimul înapoi", a mai spus Diaconescu la România TV.
------------------
* UPDATE 1: 10.40 >Potrivit unui ziar central Anca Paliu, reprezentanta FMI la Bucureşti, i-a transmis lui Remus Vulpescu în timpul licitaţiei că are aprobare de la Washington să nu anunţe câştigătorul în cursul zilei de ieri.
------------------
Dan Diaconescu a câştigat, ieri, licitaţia pentru achiziţionarea a 54,8% din acţiunile "Oltchim" Râmnicu Vâlcea. Oferta depusă de acesta a înregistrat punctajul maxim, de 100 de puncte, având o valoare de 203.149.054, 08 lei.
Reacţiile oamenilor de afaceri, ale politicienilor şi ale sindicaliştilor nu au întârziat să apară.
*  Florin Pogonaru (AOAR): "Apreciez că un om de afaceri român a câştigat pachetul majoritar de acţiuni al < Oltchim >"
Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) apreciază că "un om de afaceri român a câştigat pachetul majoritar de acţiuni al companiei < Oltchim >", după cum a declarat, ieri, domnia sa, citat de Agerpres.
"Sper ca oamenii de afaceri români să nu fie dezamăgiţi", a mai spus Florin Pogonaru.
*  Mihai Ionescu, (ANEIR): "Sper să aibă şi în această activitate acelaşi succes pe care a început să îl aibă în politică"
Dan Diaconescu trebuie să îşi facă o echipă competentă pentru conducerea "Oltchim", să asigure un echilibru între dimensiunea economică şi cea socială a noii sale activităţi, este de părere Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România(ANEIR).
Domnia sa a declarat: "Mă bucur că un român a devenit proprietarul pachetului majoritar de acţiuni al companiei < Oltchim >. Sper să aibă şi în această activitate acelaşi succes pe care a început să îl aibă în politică. Este şi un examen cu caracter social la care s-a angajat. L-aş sfătui să se alieze cu investitori străini din domeniu care să permită aprovizionarea combinatului la preţuri competitive. Dispariţia acestei societăţi ar fi o mare pierdere pentru România şi ar duce la un deficit major în balanţa comercială a ţării, < Oltchim > fiind în primii zece exportatori. Profesioniştii din vechea echipă nu cred că ar trebui aruncaţi la gunoi, astfel încât atât aspectul profitului economic, cât şi cel social să fie la fel de importante pentru Dan Diaconescu. Acum, cred că nu îşi poate pune în joc credibilitatea şi trebuie să facă ca < Oltchim > să fie un jucător important pentru exportul românesc la nivel mondial, creând în acelaşi timp locuri de muncă".
*  Ponta: "Câştigătorul licitaţiei să vină în maxim zece zile cu banii, altfel e infracţiune"
Premierul Victor Ponta a spus că aşteaptă ca persoana care a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni de la "Oltchim" Râmnicu Vâlcea să se prezinte în maxim zece zile cu banii, adăugând că, în caz contrar, este vorba de o infracţiune.
Primul ministru a declarat că privatizarea combinatului implică mii de oameni care lucrează acolo şi o societate comercială "extrem de importantă pentru români".
El a adăugat că aşteaptă ca persoana care a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea să se prezinte în maxim zece zile cu banii, pentru că, dacă nu o face, va suporta rigorile legii.
"Cel care a câştigat licitaţia să se prezinte în maxim zece zile cu banii pentru acţiuni. Este vorba despre 200 de milioane (de lei - n.r.) şi după aceea este vorba despre celelalte datorii şi despre investiţii. Eu vreau să atrag atenţia că oricine a venit, a participat la licitaţie şi nu are aceşti bani suportă rigorile legii şi mai ales pune în pericol locurile de muncă pentru mii de oameni. Noi am ţinut până acum < Oltchimul >, deşi aţi văzut ce s-a întâmplat în guvernarea trecută, iar pentru noi important este cum salvăm locurile de muncă şi cum facem ca < Oltchim > să funcţioneze în continuare. Nu e o chestie de joacă, şi nici nu e o chestie de campanie electorală. E vorba de mii de oameni acolo şi de o societate comercială extrem de importantă pentru români", a spus Ponta, citat de Mediafax.
Premierul a adăugat că, dacă Dan Diaconescu se achită de obligaţiile pe care şi le-a asumat odată cu depunerea ofertei, "va fi felicitat".
*  Şova, PSD: "Sper ca Dan Diaconescu să trateze privatizarea < Oltchim > cu toată seriozitatea"
Senatorul PSD Dan Şova speră ca Dan Diaconescu să trateze privatizarea "Oltchim" cu toată seriozitatea, astfel încât combinatul să fie repus pe picioare şi să-şi continue activitatea.
"Sper ca domnul Diaconescu să fi tratat cu toată seriozitatea problema asta şi sper să fie conştient de faptul că trebuie să plătească preţul în maxim zece zile, că trebuie să plătească restanţele salariale şi să asigure locurile de muncă şi salariile pentru cei 3.000 de angajaţi. Sper să aibă banii de investiţii pentru care este nevoie la < Oltchim >, sper să fi înţeles că acele creanţe către AVAS şi < Electrica > trebuie achitate şi sper să aibă forţa financiară pentru a salva < Oltchim >", a spus Şova.
Senatorul şi-a exprimat speranţa ca Dan Diaconescu să nu fi făcut un gest electoral din cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni al combinatului. Şova a adăugat: "Să nu uităm că acolo sunt oameni care vin din Râmnicu Vâlcea şi oameni care vin din Argeş, deci sunt două judeţe care pot fi afectate foarte puternic. La asta se adaugă impozite, contribuţii salariale ale salariaţilor. Sper să aibă această forţă financiară. Nu văd asta într-o cheie politică, sper ca şi domnul Diaconescu să n-o fi văzut într-o cheie politică şi să poată face ceea ce spune".
*  Fenechiu, PNL: "Este vorba despre o glumă de prost gust"
Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu consideră că este vorba despre "o glumă de prost gust".
"Săracă ţară! Haideţi să vedem că banii aceştia (cu care a licitat Dan Diaconescu, n.r.) sunt undeva. Eu mă întreb când încetăm să mai glumim cu ţara asta? Când încercăm să ne luăm în serios? Chiar nu se poate face treaba asta?", a comentat Fenechiu despre privatizarea "Oltchim".
Vicepreşedintele PNL a subliniat că, dacă se înşeală în privinţa "deznodământului" acestei oferte depuse de Dan Diaconescu, îşi va cere public scuze, întrebându-se, în acelaşi timp, cine va răspunde pentru acest eşec, în cazul în care are dreptate.
*  Boureanu, PDL: "Îl felicit pe Dan Diaconescu că şi-a realizat visul"
Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu îl felicită pe Dan Diaconescu pentru că "şi-a realizat visul" prin câştigarea licitaţiei de ieri şi speră că acesta are un partener serios, "cu care să reuşească să gestioneze acest colos economic important".
"Cred că se află într-o situaţie cel puţin ciudată, având în vedere că el a contestat, pe bună dreptate, schimbarea strategiei de privatizare în timpul jocului făcută de Guvernul Ponta. Mult succes!", a precizat Cristian Boureanu.
*  Liderul angajaţilor "Oltchim": "Îl aşteptăm pe Dan Diaconescu să vină la Râmnicu Vâlcea"
Liderul angajaţilor Oltchim Corneliu Cernev a declarat, aseară, că salariaţii îl aşteaptă pe Dan Diaconescu la Râmnicu Vâlcea, adăugând: "Îl felicităm pe domnul Dan Diaconescu şi îl aşteptăm să vină la Râmnicu Vâlcea şi aşteptăm, de asemenea, ca banii să intre cât mai repede în conturi. Îi solicităm multă seriozitate şi îl asigurăm că avem specialişti care să repornească instalaţiile".
Acesta a mai spus că, practic, banii care vor intra în conturi vor constitui capital de lucru pentru repornirea combinatului, respectiv pentru materii prime şi energie electrică.
"Salariaţii sunt, de asemenea, bucuroşi şi îl aşteaptă pe domnul Diaconescu să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta perspectiva Oltchim", a mai spus liderul salariaţilor protestatari din combinatul Oltchim.
Şi liderul Sindicatului Liber "Oltchim" Mihai Diculoiu se bucură de câştigarea licitaţiei de către Dan Diaconescu, dar subliniază că acesta mai trebuie să parcurgă o serie de etape pentru a duce la capăt demersul de privatizare a combinatului vâlcean. Acesta crede că Dan Diaconescu a prevăzut, pe lista sa viitoare de acţiuni, integrarea "Oil Terminal Constanţa", dar şi a Exploatării miniere Râmnicu Vâlcea.
"Pentru a dovedi independenţa Combinatului < Oltchim >, mai este nevoie de construcţia a două termocentrale, una la Piteşti, iar cealaltă la Râmnicu Vâlcea. Obţinerea pachetului majoritar de acţiuni de către Dan Diaconescu este un lucru benefic şi prin faptul că se va asigura virarea, în perioada imediat următoare, a sumei de 45 de milioane de euro în conturile Combinatului < Oltchim >. Aceşti bani vor fi folosiţi atât pentru plata salariilor personalului, cât şi pentru reluarea procesului de producţie. Prin ceea ce s-a întâmplat astăzi (n.r. - ieri), Dan Diaconescu răsplăteşte eforturile susţinute făcute în ultimii patru ani, respectiv din 12 noiembrie 2008, de Sindicatul Liber Oltchim pentru privatizarea combinatului", a mai precizat Mihai Diculoiu
*  Analişti: "Fără creanţe, privatizarea este doar parţială"
Privatizarea pachetului majoritar de acţiuni al companiei "Oltchim" fără creanţele "Electrica" şi AVAS arată că procesul de privatizare este realizat doar parţial, iar redresarea combinatului nu se poate face fără investiţii masive şi materii prime care să repornească activitatea, consideră analiştii economici.
Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, susţine că privatizarea nu s-a finalizat încă şi că trebuie ca cel care a fost desemnat câştigător al licitaţiei pentru pachetul majoritar de acţiuni să dovedească faptul că are capacitate investiţională şi să semneze contractul pentru privatizare.
Analiştii susţin că, pentru ca privatizarea < Oltchim > să fie de succes, trebuia preluate de acelaşi acţionar şi creanţele < Electrica > şi cele ale Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.
"În opinia mea, singura soluţie pentru ca Dan Diaconescu să repornească activitatea < Oltchim > este o infuzie masivă de capital", este de părere Cristina Chiriac, consultant financiar şi fost vicepreşedinte al AVAS.
Profesorul Ilie Şerbănescu, analist economic, consideră că principala problemă a combinatului vâlcean este materia primă şi modul în care va fi repornită activitatea societăţii. Domnia sa a declarat: ,,Preluarea aceasta este o glumă. Cum să fie repornită activitatea < Oltchim > când societatea nu are materie primă; după părerea mea nu se poate face nimic".