#20133: - Cernev, vuvuzeaua PCC
http://www.bursa.ro/?s=piata_de_capital&articol=184441
BURSA 02.10.2012
* UPDATE 14:56: Directorul CET Govora, Mihai Bălan, este noul director al combinatului Oltchim, potrivit surselor de presă.
"În cursul acestei săptămâni, până vineri, se vor lămuri următoarele probleme: în primul rând, astăzi se schimbă conducerea, deci un nou management se asigura, eu cred că de aici trebuie pornit. Domnul Mihai Bălan, directorul de la CET, este propus de sindicaliștii și de angajații Oltchimului. Îl dau totuși cu mare plăcere pentru faptul că sunt convins că dânsul, îi cunosc capacitatea tehnică și managerială, este în stare să pună la punct această unitate care se află într-o situație foarte grea", a declarat președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.
-----
* UPDATE 14:38:
Dan Diaconescu a chemat poliţia la sediul OTV, potrivit postului de televiziune România TV.
----
* UPDATE 12:20:
"Ajutorul social pentru noi nu este o soluţie. Noi preferăm să se dea salariile, oamenii să muncească", a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
-----
* UPDATE 11:23: Directorul CET Govora, favorit pentru postul de director al Oltchim
Mihai Bălan, directorul CET Govora, ar putea fi ales noul director general al Oltchim, relatează sursele de presă. Acesta este susţinut de Ministerul Economiei pentru a prelua combinatul vâlcean, care va intra cel mai probabil în administrare specială după eşecul privatizării cu Dan Diaconescu.
---
* UPDATE 10:10: Peste 500 de salariaţi s-au adunat la Oltchim, aşteptând revocarea conducerii sindicatului
Peste 500 de salariaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au adunat, în această dimineaţă, în faţa pavilionului administrativ, unde a început Adunarea Generală Extraordinară a membrilor Sindicatului Liber din combinat, care va lua în discuţie revocarea biroului executiv al sindicatului, relatează sursele de presă.
Astfel, Adunarea Generală Extraordinară a membrilor Sindicatului Liber Oltchim, care a început la ora 9.30, va lua în discuţie revocarea Biroului executiv al sindicatului liber, compus din Mihai Diculoiu, Mircea Prisăcaru şi Sorin Marcu şi numirea lui Corneliu Cernev la conducerea sindicatului. O parte a salariaţilor acuză actuala conducere a sindicatului că a contribuit la prăbuşirea combinatului.
Liderul angajaţilor de la Oltchim, Corneliu Cernev, spune că au fost strânse 1.600 de semnături din partea angajaţilor pentru revocarea conducerii sindicatului din combinat, deşi erau necesare 1.465, adică două treimi din numărul total al sindicaliştilor.
La rândul său, preşedintele Sindicatului Liber Olchim, Mihai Diculoiu, susţine că pentru revocarea Biroului executiv al Sindicatului Liber Oltchim nu era necesară convocarea Adunării Extraordinare, ci doar transmiterea listei cu semnături către Judecătoria Râmnicu Vâlcea.
Tot astăzi de la ora 13.00, va avea loc şi Adunarea Generala a Acţionarilor, care va hotărî componenţa noii conduceri a combinatului Oltchim.
---
* UPDATE 09:18: Sindicaliştii "Cartel Alfa" protestează timp de trei zile
Sindicaliştii "Cartel Alfa" protestează în toată ţara, începând de astăzi şi până joi, între orele 15.00 şi 18.00, cerând modificarea Legii dialogului social, oprirea privatizării companiilor strategice, crearea de locuri de muncă şi creşterea valorii salariului minim pentru 2013 la cel puţin 850 de lei, informează sursele de presă.
Astăzi sindicaliştii "Cartel Alfa" vor protesta la Buzău, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Iaşi, Neamţ, Olt, Satu Mare, Suceava şi Vâlcea.
Mâine sindicaliştii vor protesta la Alba, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Bihor, Dolj, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa Sălaj şi Sibiu.
Joi, sindicaliştii "Cartel Alfa" vor ieşi în stradă în Bucureşti şi în judeţele Arad, Argeş, Bacău, Brăila, Braşov, Călăraşi, Cluj, Caraş-Severin, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Prahova, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.
---
* UPDATE 08:55: Licitaţia pentru Oltchim a fost anulată aseară
Premierul Victor Ponta a anunţat, aseară, într-o conferinţă, că privatizarea Oltchim a eşuat, iar licitaţia a fost anulată. Primul ministru a precizat: "Dan Diaconescu a promis că va plăti 45 de milioane de euro, nu 1,8 milioane, nu bani pentru salarii, ci 45 de milioane de euro, pe care Guvernul ar fi fost imediat dispus să-i acorde ca împrumut de salvagardare pentru repornirea combinatului. S-a asumat obligaţia de a prezenta un plan de afaceri în 48 de ore, nu s-a prezentat, ceea ce a întărit convingerea că nu a fost vorba de o ofertă serioasă. S-a asumat în ofertă că se va prezenta echipa managerială, lucru care nu s-a întâmplat".
Ieri a expirat termenul dat de autorităţi pentru semnarea contractului. Dan Diaconescu s-a angajat că în ziua semnării va plăti şi cele 45 milioane de euro pentru Oltchim.
Premierul Ponta a spus că astăzi va începe punerea în aplicare a planului de rezervă pentru Oltchim pentru repornirea activităţii, salvarea locurilor de muncă şi pregătirea unei noi proceduri de privatizare, în condiţii mult diferite şi mult îmbunătăţite.
Dan Diaconescu a declarat, aseară, în faţa Ministerului Economiei, că urmează să depună plângere penală astăzi pentru că a fost eliminat din privatizarea Oltchim: "Aveam dreptul să negociem contractul până la ora 23:59. Au călcat în picioare toate ofertele şi toate regulile. Victor Ponta ar trebui să îşi dea imediat demisia. Ponta a anulat licitaţia pentru că nu dorea ca noi să câştigăm. Evident că Victor Ponta va vinde combinatul la fier vechi şi va da afară toţi angajaţii. Avem dreptul de a contesta în instanţă această decizie. Aceasta este prima escrocherie făcută de guvernanţi în funcţie".
Potrivit lui Victor Ponta, jurnalistul nu a prezentat dovezi că deţine banii pentru Oltchim: "Persoana olandeză, care într-un document emis Eximbank anunţa că deţine 45 de milioane, e o persoană care nu are niciun fel de cont, nu mai are domiciliul în Spania, ultima oară avea domiciliul în Spania. E scriitor de romane poliţişte şi semnează cu pesudonimnul Ed Sanders" (premierul a confirmat informaţiile publicate în exclusivitate în ediţia de ieri a ziarului BURSA).
Astfel, OPSPI şi Ministerul Economiei vor întocmi documentele necesare pentru ca Dan Diaconescu să răspundă penal, a mai spus premierul.
Joi, autorităţile vor prezenta planul de relansare al Oltchim, care să prevadă finanţarea repornirii producţiei, plata salariilor restante şi pregătirea pentru o privatizare care să aibă loc cel mai probabil în 2013. Şeful Executivului a adăugat: "Din acest moment, toţi reprezentanţii Guvernului, începând cu Ministrul Economiei, cu domnul Vulpescu, au dispoziţie clară de la mine de a nu se mai lăsa atraşi în niciun fel de acţiuni de circ mediatic".
Ministrul Economiei va solicita astăzi numirea unui nou director general, care să nu fie sub influenţa fostei conduceri, care să înceapă imediat procedura de conducere a unei societăţi care este într-o derivă evidentă. Victor Ponta a subliniat: "Miercuri, Ministrul Muncii ne va informa asupra stadiului anchetelor sociale, toţi cei eligibili vor primi ajutorul de 1.400 lei. Tot miercuri, Chiţoiu şi Ministrul de Finanţe vor începe să discute cu toţi creditorii principali: AVAS, Electrica şi cele trei bănci, BCR, Banca Transilvania şi CEC Bank".
Crin Antonescu a declarat, aseară, în cadrul unei emisiuni televizate: "Salut faptul că, la capătul acestui termen din fericire scurt, Guvernul a făcut ce trebuia să facă, adică să înceteze orice legătură directă sau indirectă cu Dan Diaconescu. Salut faptul că premierul, împreună cu ministrul Economiei, au şi elementele aşa-numitului < < plan B > > în chestiunea Oltchim".
Antonescu a precizat că nu înţelege de ce a trebuit să fie o şedinţă deschisă licitaţia de la Oltchim, cunoscându-se atitudinea lui Dan Diaconescu şi că nu crede că cineva a împiedicat OPSPI să pună în caietul de sarcini câteva cerinţe minimale care să împiedice "acest circ".
Preşedintele Senatului a menţionat: "Chiţoiu şi Vulpescu sunt oameni care au făcut şi lucruri foarte curajoase. La Hidroelectrica, atacul frontal dat în încrengătura < < băieţilor deştepţi > > s-a făcut tot cu aceşti oameni. Din toată povestea asta, < < circul > >, cum îi spun unii, sunt şi învăţături de tras: în 2012 facem faţă unei realităţi canceroase a economiei şi administraţiei româneşti".
-----
Dan Diaconescu continuă nestingherit partida de vâjhaţ pentru Oltchim în jurul termenului de semnare a contractului de privatizare a Oltchim. Şi pentru că a vrut să facă jocul mai palpitant, jurnalistul a anunţat că vrea să vină cu sacii de bani să plătească salariile restante ale muncitorilor de la combinat (vreo trei milioane de euro pentru o lună).
În timp ce autorităţile au anunţat că termenul limită de semnare a contractului de privatizare pentru Oltchim este 1 octombrie (n.r. la zece zile distanţă de adjudecarea licitaţiei), Dan Diaconescu a declarat, ieri, că nu există această dată limită de finalizare a negocierilor asupra contractului.
Ziarul BURSA a publicat, în exclusivitate, în ediţia de ieri, că Dan Diaconescu mizează pe faptul că în contractul de privatizare există o prevedere referitoare la posibilitatea realizării tranzacţiei (transferul sumelor cu care s-a câştigat oferta) în maxim 15 zile după termenul limită.
Aşadar, jurnalistul ştia că, după 1 octombrie, mai dispune de un răgaz de 15 zile, timp în care plăteşte daune de 0,04% pe zi. Ziarul BURSA a mai scris, ieri, că este posibil ca realizatorul de televiziune să mizeze pe faptul că întinzând coarda, va avea vizibilitate mediatică (inclusiv în cele cincisprezece zile) şi, implicit, va avea de câştigat din două perspective: poate chiar reuşeşte să facă rost de bani; câştigă electoral, dat fiind mesajul său deja cunoscut.
Domnul Diaconescu a afirmat ieri: "M-am angajat să plătesc cele 45 de milioane de euro pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni la semnarea contractului, dar nu sunt obligat să semnez în zece zile. Termenul final pentru plata banilor din contract, a celor 45 de milioane euro, este14 februarie 2013, dar noi vrem să dăm banii mai devreme, dacă ne înţelegem. Termenul pentru semnarea contractului nu este de zece zile, nu scrie nicăieri. Teoretic, putem da banii până în 14 februarie".
În sprijinul afirmaţiilor sale, domnul Diaconescu a prezentat presei extrase din caietul de sarcini, potrivit cărora nu erau precizate date de semnare a contractului.
Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), ne-a declarat: "Zece zile - termenul maxim al negocierilor pentru privatizare - este prevăzut de HG577/2002. Ministerul Economiei are dreptul să stabilească o dată limită conform caietului de sarcini (anunţată şi public). În plus, există declaraţii publice făcute permanent de ambele părţi, care urmăresc respectarea acestui termen. Nimeni nu a fost obligat să ofere plata la semnare, dar odată făcută oferta şi menţinută până vineri, 28 septembrie inclusiv, aceasta nu mai poate fi modificată".
La rândul său, omul de afaceri Ştefan Vuza, care a participat la licitaţia pentru privatizarea Oltchim, ne-a declarat: "Acest termen de zece zile lucrătoare există stipulat în caietul de sarcini. Există prevederea că este dreptul exclusiv al vânzătorului de a stabili sau modifica acest termen. Cât despre termenul de 14 februarie 2013, aceasta este ultima dată la care trebuie plătiţi banii după transferul acţiunilor la cumpărător, în cazul în care se face plata în rate. Dar domnul Diaconescu s-a angajat să plătească banii la semnarea contractului".
Avocaţii lui Dan Diaconescu - Daniel Fenechiu şi Cristian Duţescu - au afirmat, ieri, că termenul de zece zile stipulat în lege nu este unul obligatoriu, perioada de negociere a contractului de privatizare trebuind stabilită între părţi, de comun acord. Cristian Duţescu a declarat, pentru ziarul BURSA, că nu există niciun termen stabilit în caietul de sarcini şi că Dan Diaconescu nu este obligat să prezinte dovada că deţine cele 45 milioane de euro pentru preluarea Oltchim înainte de semnarea contractului. "Dovada nu este o condiţie suspensivă a semnării contractului", a subliniat domnia sa.
* Întâlnirea cu ministrul Chiţoiu
Realizatorul de televiziune s-a întâlnit, ieri, cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, despre care a spus că "şi-a cerut scuze în numele ministerului, al Guvernului şi al premierului Ponta pentru acuzaţiile pe care mi le-au adus privind existenţa şi provenienţa banilor".
Dan Diaconescu afirmă că a discutat cu ministrul Chiţoiu despre posibilităţile legale pe care le are pentru a plăti salariile restante - donaţie, împrumut către stat sau avans în contul celor 45 de milioane de euro pentru achitarea pachetului majoritar: "Dacă semnăm contractul, plătesc salariile angajaţilor Oltchim. Dacă nu semnăm, trebuie să vedem sub ce formă pot să dau banii. Prin donaţie, din garanţie, sau sub ce formă legală. Am reiterat o dorinţă mai veche a noastră, că vrem să aducem banii cash, în saci, într-o maşină blindată. Daniel Chiţoiu ne-a rugat să nu facem acest lucru şi am acceptat cu toţii această rugăminte a domnului ministru".
Întrebat insistent de jurnalişti când o să plătească sau să facă dovada existenţei sumei de 45 milioane de euro, Dan Diaconescu nu a dat un răspuns ferm precizând că "este logic" că are banii dacă s-a oferit să cheltuiască suplimentar câteva milioane de euro pentru plata salariilor restante.
* Ajutoare de urgenţă pregătite pentru angajaţii Oltchim
Guvernul va plăti cei 1.400 lei reprezentând ajutor de urgenţă pentru angajaţii Oltchim doar dacă va interveni o "situaţie de criză" în care muncitorii să nu fi primit drepturi salariale timp de 2-3 luni, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, citată de Mediafax. Ministrul a arătat că, în prezent, salariaţii şi-au primit restanţele pentru luna iulie şi le vor primi şi pentru luna august.
Câmpeanu a precizat că Ministerul Muncii va putea interveni doar în cazul în care privatizarea Oltchim nu va avea succes şi societatea va intra, probabil, în administrare specială. Ministrul Muncii a mai spus că nu este vorba de un ajutor "global", ci doar pentru angajaţii care sunt în situaţii de urgenţă.
Peste 500 de angajaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea au protestat din nou, ieri, pe platoul din faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii aşteptând "un răspuns negativ sau pozitiv în ceea ce priveşte privatizarea".
* Guvernul s-a angajat la FMI că Oltchim intră în lichidare voluntară, dacă privatizarea eşuează
Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin memorandumul anexat ultimei scrisori de intenţie, că Oltchim (OLT) va fi trecută în lichidare voluntară dacă privatizarea eşuează, premierul Victor Ponta susţinând ulterior că societatea va intra în acest caz în administrare specială. Intrarea combinatului Oltchim în procedură de lichidare voluntară a fost prevăzută distinct în memorandumul transmis către Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiunii de evaluare din luna august, fiind pentru prima dată când o astfel de obligaţie este inserată într-un document final al Guvernului trimis Fondului.
*