Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#18329 Ponta a fost huiduit la Piteşti de foşti angajaţi Arpechim

2014-03-20 16:37

http://adevarul.ro/news/politica/ponta-fost-huiduit-pitesti-fosti-angajati-arpechim-1_532b07670d133766a8134223/index.html

Premierul Victor Ponta a fost întâmpinat, joi, la Piteşti, cu huiduieli de către zeci de foşti angajaţi ai combinatului Arpechim, potrivit B1TV.

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2014/03/09/531c73460d133766a8be98e...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Piteştenii i-au cerut socoteală premierului pentru „milionul de locuri de muncă” pe care l-a promis atunci când a venit la guvernare. În urmă cu două zile, o delegaţie compusă din reprezentanţi ai unor companii din China au vizitat Piteştiul, interesul manifestat de chinezi vizând Petrochimia Arpechim.La sfârşitul acestei luni, expiră termenul stabilit pentru depunerea ofertelor de participare la privatizarea Oltchimului. Pe parcursul vizitei, delegaţia a fost însoţită de ministrul delegat al Ambasadei României în Republica Populară Chineză şi de conducerea S.C Oltchim S.A. şi administratorul judiciar al acesteia. Reprezentanţii companiilor chineze au dorit să aibă o întâlnire cu autorităţile publice locale din judeţul Argeş, în contextul interesului pe care acestea îl manifestă legat de privatizarea S.C. Oltchim S.A. Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a declarat la începutul lunii martie, în cadrul audierilor de la comisiile de specialitate din Parlament, că există deja investitori care doresc preluarea la pachet cu Arpechim. „Societatea este în insolvenţă, este condusă de un administrator judiciar şi un administrator special care au luat cele mai bune măsuri care să poată aduce compania spre limitarea pierderilor. Deci, ca strategie, noi dorim privatizarea, evident. S-a făcut caietul de sarcini, s-a scos la licitaţie, doritorii se pot înscrie. Termenul este 28 martie. În această strategie de privatizare sigur că sunt doritori care să ia şi Arpechimul. Sunt investitori care doresc să cumpere Oltchimul la pachet cu Arpechim. Sigur că suntem într-o discuţie cu Petrom pentru preluarea acestei entităţi. Vom vedea cum“, a precizat Niţă. El a mai spus că va fi o restructurare de management la Oltchim, având în vedere că sunt 21 de directori şi combinatul funcţionează la 20% din capacitate, ceea ce este inacceptabil. Planul este ca o entitate a statului, precum Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), să preia rafinăria de la Petrom, iar, ulterior, cele două entităţi să fie vândute la pachet, a precizat Corneliu Cernev, liderul sindicatului Victoria din cadrul Oltchim. „Comisia interministerială trebuie să vină cu o propunere de act normativ, care va fi apoi supus aprobării Guvernului. Ar fi perfect dacă acest lucru s-ar face până în data de 28 martie, data până la care trebuie să fie depuse ofertele angajante pentru Oltchim“, a afirmat Cernev, pentru „Adevărul“. Citeşte şi:

Citeste mai mult: adev.ro/n2qrvj

Raspunsuri


Musafir

#18352 Anul trecut, în fruntea clasamentului ca număr de persoane concediate s-au aflat Oltchim ...

2014-03-21 08:06:39

#18329: - Ponta a fost huiduit la Piteşti de foşti angajaţi Arpechim

http://www.evz.ro/detalii/stiri/harta-neagra-a-romaniei-judetele-cu-cei-mai-multi-concediati-1088057.html

Harta neagră a României. Judeţele cu cei mai mulţi concediaţi

Autor: Raluca Florescu

http://www.evz.ro/typo3temp/pics/08_protest_MI_bd32943201.jpg...

Constructorii de lucrări mari de infrastructură, precum şi cei de clădiri, dar şi firmele de pază au făcut cele mai multe disponibilizări în 2014.

Peste 2.800 de persoane şi-au pierdut locul de muncă la nivel naţional, cu circa 40% mai puţin decât anul trecut, dar perioada ianuarie – februarie este irelevantă pentru întregul an. Concentrând cel mai mare număr de angajaţi, raportat la judeţele ţării, oraşul Bucureşti conduce în 2014 topul concedierilor şi pe cel al disponibilizărilor făcute de o singură firmă, aceasta activând în domeniul protecţiei şi pazei, potrivit datelor furnizate EVZ de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Efecte nefaste

Alături de companii din Bucureşti, cele din judeţele Vaslui, Vâlcea şi Bacău au făcut mai mult de o sută de concedieri, în 2014. În unele zone, acesta este efectul mega-disponibilizărilor de anul trecut. În Vâlcea, de exemplu, scăderea activităţii la Oltchim, care funcţionează de mai bine de un an la mai puţin de 20% din capacitate, a atras diminuarea afacerilor altor parteneri ai combinatului, de unde şi numărul mare de concedieri din zonă.

Judeţele unde nu au existat angajaţi trimişi în şomaj au reprezentat doar un sfert din ţară în 2013: Satu Mare, Botoşani, Mureş, Bistriţa Năsăud, Harghita, Covasna, Sibiu, Arad, Vrancea, Brăila, Constanţa, Calea Severin, Gorj, Argeş, Teleorman.
Anul trecut, în fruntea clasamentului ca număr de persoane concediate s-au aflat Oltchim, de unde au plecat peste 900 de angajaţi, dar şi companiile private din construcţii, de exemplu Tehnostrade, firma lui Dorinel Umbrărescu, care a trimis aproape 1.000 de salariaţi în şomaj. În top se află şi concedierile de la Mechel Câmpia Turzii, şi cele de la combinatul Chimic Amurco din Bacău.

Perspective pentru 2014

Anul acesta puteau ajunge la zi întârzierile de restructurare, dar miza electorală va frâna concedierile. În plin proces de privatizare, s-a vorbit în 2013 despre disponibilizarea a 1.500 – 2.500 de persoane la CFR Marfă, fără ca vreun angajat al companiei să îşi piardă însă locul de muncă. În bugetul din acest an, compania are fonduri salariale reduse, care ar implica 2.500 de salariaţi concediaţi.

"Pentru a ne încadra în cheltuielile cu salariile, ar fi trebuit să plece circa 2.500 de persoane de la 15 martie, dar procesul de restructurare nu a demarat, iar noi considerăm că nu este necesar deoarece compania ar putea chiar încheia anul pe profit", a declarat, pentru EVZ, liderul sindical Iulian Măntescu.

Ceferiştii duc acum discuţii cu ministrul de resort Dan Şova pentru a primi mai multe fonduri la rectificarea bugetară.

Peste 3.000 de persoane au plecat anul trecut de la Poşta Română, însă în 2014 nu s-a mai vorbit despre concedieri, potrivit lui Ionel Oţelea, lider sindical. "Cred că ar fi bine ca managementul actual să se îndrepte spre găsirea de noi surse de profit în loc de a reduce costurile, pentru că sunt segmente unde este deficit de personal în companie", a spus acesta, pentru EVZ.

Dacă statul s-ar putea feri de concedieri în 2014, mediul privat ar putea fi nevoit să recurgă la restructurări serioase. Zilele trecute au fost mitinguri ale industriaşilor, care au tras un semnal de alarmă privind creşterile de preţ la energie şi gaze. Peste 100.000 de locuri de muncă ar putea dispărea, spun investitorii. "Este o presiune pe costuri cumulată: avem creşterea de preţ la gaze şi la energie ca urmare a liberalizării şi susţinerii producătorilor de energie verde, dar şi scumpirea combustibililor", a spus, pentru EVZ, Cristian Pârvan, secretarul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

http://www.evz.ro/fileadmin/multimedia1/2014/MARTIE/21/Harta_concediati.jpg...





http://www.evz.ro/fileadmin/multimedia1/2014/MARTIE/21/tabel.jpg...