Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Quoted post

Zalmoxis

#245

2014-02-13 20:59

Stimate Pratmin

1. Semnatarul acestei petiții a ajuns la acest salariu tocmai acum, la o vârstă respectabilă și după un număr de proiecte și studii duse la capăt cu succes. Vă garantez însă, ca și domnia sa, ca toți ceilalți, a pornit de jos și a suportat la rândul său toate privațiunile de care vorbesc.
2. Un detectorist de bună credință care caută, din plăcere sau din patriotism, poate să distrugă la rândul său un sit. Ca să dau un exemplu, eu unul nu neg buna credință a băiatului din Zlatna, dar finalul a fost unul trist: o necropolă dacică făcută harcea-parcea.
3. Dacă toate gropile ar fi doar de 20 de cm, n-ar fi o dramă, în zonele de câmpie cu depuneri bogate (căci la munte, unde stratul vegetal e subțire, la 20 cm cam dai de stratul de cultură !). Dar dacă e semnalul puternic și vine de jos, gropile acestea vor tinde să se adâncească corespunzător.
4. Câte sunt scoase din gropi de 20 de cm și doar din stratul vegetal ? Faptele de pe teren arată din păcate cu totul altceva.

Departe de mine a nega că în rândul vostru nu există și băieți buni. Probabil că pe forumul vostru intră cei cuminți, vânătorii de capace de bere, în vreme ce peștii cei mari tac și fac. Țineți cont că atunci când se ia în calcul rolul pozitiv sau negativ al unei anume activități, se privește spre ansamblu și nu spre amănunt. Iar ansamblul, decelabil din faptele de pe teren, e cât se poate de negativ.

Concluzia logică ? Trebuie să facem ceva. Iar această petiție e un început, ca să zic așa.

ZALMOXIS

Raspunsuri

pratmin

#247 Re:

2014-02-13 21:16:40

#245: Zalmoxis -

Iarasi incep cu sfarsitul: aceasta petitie este un inceput ratat, din pacate.

1. Semnatarul petitiei are salariul de 5500lei, care nu este nici pe departe aproape de salariul minim in RO. Nu este important insa, asa cum nici faptul ca oricine incepe viata in campul muncii incepe cu salarii mici. Inca o data vreau sa evidentiez ca toti suntem egali, macar in anumite aspecte...

2. "necropolă dacică făcută harcea-parcea", referitor la ce spuneti dvs. despre descoperirea de la Zlatna: nu este oare o exagerare? Colegul nostru a incetat sapaturile de indata ce arheologii la care a predat artefactele gasite in doua randuri i-au cerut acest lucru.

3. Pentru semnale mai puternice aveti dvs. in dotarea muzeelor detectoare profesionale, care gasesc metale la adancimi mult mai mari.

4. Faptele de pe teren pe care le cunoasteti care sunt? macar 1-2 sa le stim si noi. Eu am gasit doar bombe si tevi dezafectate de la sonde la adancimi mai mari.

Intrebare din curiozitate, pentru faptul ca va "vad" un om deschis la dialog:

Credeti ca semnatarul petitiei are dreptate in ceea ce priveste acuzatiile aduse colegului nostru Iulian Enache?

john deere

#248 Re:

2014-02-13 21:16:47

#245: Zalmoxis -

Majoritatea detectoarelor aflate in posesia detectoristilor amatori

nu reusesc sa detecteze o moneda cu diametrul de 3-4 cm aflata la

o adancime mai mare de 20-25 cm.

Paradoxal, obiectele din aur sau argint sunt cel mai greu de detectat,

fierul, aluminiul si cuprul sau aliaje ale celui din urma sunt cel mai usor

de detectat, datorita terenului infestat cu gunoaie multi detectorisi prefera

sa discrimineze detectia fierului.