Petitie impotriva petitiei de modificare barem EN 2012 rom.


Musafir

/ #279

2012-06-28 01:35

Marina Rădulescu Sala, cercetător la Institutul de Lingvistică, singura care afirma că, vezi Doamne, "contextul este ambiguu şi nu se poate spune clar că una dintre variante este greşită. Toți copiii deștepți au greșit, iar așa ceva este inadmisibil. Copiii care au gândit la nivelul clasei a IV-a au scris că e subiectivă, iar cei care au gândit la nivelul olimpicilor au spus că e predicativă” .

De ce este contextul ambiguu? Cum pot fi considerate corecte două răspunsuri total diferite, din moment ce contextul este unul singur!? Prea/distinsa a omis să argumenteze.
S-a pretat însă la a ofensa pe toţi cei care au ales răspunsul corect - subiectivă, insinuând că aceştia ar fi lipsiţi de inteligenţă, ajungând în clasa a VIII-a cine stie cum. O fi făcut dumneaei vreo cercetare peste noapte, de a ajuns la asemenea concluzii!? Rusine, o aşa atitudine nu face onoare instituţiei pe care o reprezentaţi!

Cu excepţia acestei doamne, ceilalţi specialişti de renume în lingvistică, au susţinut cu argumente faptul că varianta corectă de răspuns este cea din barem - subiectivă.

2.Lingvista Gabriela Pană Dindelegan, membru corespondent al Academiei Române şi profesor doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti

"Aceasta este interpretarea: propoziţia este subiectivă. Faptul că ocupă prima poziţie în frază duce, la o citire neutră, la interpretarea propoziţiei ca subiectivă" , a declarat pentru "Gândul" Gabriela Pană-Dindelegan. În opinia ei, pentru ca subordonata să fie predicativă, ar trebui să fie citită cu un accent special, cu o pronunţie de un anume tip, care nu poate fi marcată în scris, în limba română.

3.Lingvista Rodica Zafiu, profesor doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti

"În absenţa unei intonaţii speciale şi a unor indicii suplimentare, propoziţia este subiectivă. Este prima din frază şi nu există un context care să dea mai multe informaţii. E drept că se pot imagina contexte, dar ele lipsesc aici", explică Rodica Zafiu. Ordinea propoziţiilor în frază este, spune ea, semnificativă în acest context - "Ceea ce mă jenează" ocupă prima poziţie.

4. Prof. metodist, mentor de limba română, autor valoros de manuale, Sofia Dobra spune că propoziția este subiectivă și că nu ar trebui să existe niciun dubiu în privința aceasta. ”Subordonata este antepusă, iar topica indică foarte clar faptul că subordonata este subiectivă, nu predicativă. Ar putea fi predicativă într-o situație specială, cu o intonație specială, marcată prin exclamaţie. Însă aici nu există niciun semn al exclamării”.


5. Narcisa Forascu - http://ebooks.unibuc.ro/filologie/NForascu-DGLR/ceea.htm

- subiectivă:

Ceea ce-ţi trece prin minte e o nebunie.


!! Care sunt cadrele didactice specializate în limba şi literatura română care au remarcat aceeaşi ambiguitate a răspunsurilor ?! Au fost de acord în privinţa gradului de dificultate, ceea ce e cu totul altceva.
Nu e normal să existe şi itemi de acest tip, ţinând cont de faptul că această admitere constituie un concurs, o selecţie a celor mai buni, nu o testare uzuală?

!! Ce relevanţă are "procentul aproximativ egal al elevilor care au răspuns pe cele două variante"? Dacă răspundeau toţi că era atributivă? laugh.gif

Prin această decizie, nu aţi făcut altceva decât să sfidaţi autoritatea lingviştilor reputaţi, să îi discriminaţi pe cei care au răspuns corect, să batjocoriţi munca profesorilor, a elevilor, periclitându-le acestora admiterea la un liceu bun. Personal, dacă aş fi avut un copil în aceasta situaţie, v-aş fi intentat proces !
Să vă fie rusine pentru faptul că aţi cedat la presiunile unui prim-ministru plagiator, care încearcă pe orice căi să câştige capital politic. La presiunea unor „părinţi” care mizează pe intimidare, pe intervenţii absurde la minister. Acei copii, vor claca la primul eşec pe care viaţa li-l va aduce, fiindcă, în loc să îi fi pregătit pentru asemenea situaţii, părinţii lor semnau petiţii penibile!