Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Musafir

/ #3003

2012-03-18 18:49

Stimati doctori si studenti maghiari, nimeni nu are nimic cu etnia d-stra, ceea ce se pare ca nu e valabil si invers!
Am citit multe comentarii care spun ca si maghiarii platesc taxe si impozite si pentru acest lucru au drept la studiu in limba materna! E perfect normal! CCea ce se uita insa in acest caz este ca pentru plata impozitelor si taxelor, statul reintoarce anumite servicii pentru a servi Romaniei, nu altor state! Maghiarii trebuie pregatiti pentru piata muncii din Romania!
Am vazut alte comentarii care spuneau ca de ce la Arte s-a putut, iar la Medicina nu?! Pentru ca oricine poate picta sau canta in orice limba!
In privinta teatrului deja apare separarea: este teatru pentru maghiari si teatru pentru romani! Fiecare alege unde doreste sa mearga.
Medicina este o meserie aparte, care priveste lucrul cu oamenii! Aici traim in Romania si nu e posibil ca in spitalele romanesti sa se angajeze persoane care nu stiu limba! Ce vom face, aducem translator la doctor?Nu, se va ajunge la o alta separare, triere in spital: tu la maghiari, tu la romani!

Este uimitor si pune foarte multe intrebari de ce maghiarii nu doresc insusirea limbii romane si integrarea in tara in care locuiesc!

Prin tot acest separartism se formeaza doua lumi paralele care traiesc in acelasi teritoriu, doua lumi total diferite care nu interactioneaza una cu cealalta! Asta doriti?  Formati limitele in toate planurile: aici romani, aici maghiari! Nu inteleg de ce va deranjeaza atat de mult! Daca unii dintre maghiari refuza sa se integreze in statul roman sunt liberi sa plece, nimeni nu-i tine cu forta impotriva dorintei lor,  dar trebuie sa intelegeti ca aici este Romania iar puntea de legatura dintre doua etnii este limba oficiala a statului pe care va straduiti prin orice mijloace sa o ocoliti!