Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

/ #2897

2012-03-18 14:38

Maghiarii învaţă limba română timp de 12 ani din aceeaşi carte ca şi românii, dau examenul de bac în română din aceeaşi subiecte ca românii, şi să nu uităm că doar atunci sunt admişi la orice facultate, dacă deja au examenul de bacalaureat. Nu cred că n-ar şti "nici un cuvânt"! Şi dacă au probleme de exprimare, poate fi din cauza faptului, că în ţara noastră ar trebui învăţată limba română pentru minoritate ca şi limba engleză, sau limba franceză, nu ca limba maternă.

Eu nu cred că doar atunci poţi vorbi cu un pacient, dacă termini o faculate de medicină. Să fim serioşi nici medicii români nu vorbesc cu pacienţii în limbaj medical, pentru că chiar şi în limbaj popular greu înţeleg ce probleme de sănătate au.

Şi apropo, limbajul medical se foloseşte doar de către cadrele medicale, şi de aceea avem un limbaj medical general în limba latină acceptat în toate ţările lumii (ce seamănă foarte mult cu limba româna :ductus hepaticus = ductul hepatic, pancreas = pancreas, etc..) ca să ne înţelegem oriunde am merge în lume.

Maghiarii plătesc acelaşi impozit ca românii, deci nu înţeleg de ce ar avea nevoie de banii altora?

Deci: argumentul tău nu are nicio realitate, mai bine învaţă cum ar trebui să scrii corect în limba ta, pentru că respectul naţionalităţii începe prima dată cu respectarea limbii materne. Medicii şi studenţii maghiari respectă limbajul românilor, (la spital nu am auzit nici un medic sau un student maghiar care ar fi spus că nu consultă un pacient din cauza naţionalităţii, sau din cauza necunoaşterii limbii), şi chiar dacă au probleme de exprimare, măcar încearcă să le corecteze.

Medicii sunt oameni cărora pacientul tot pacient rămâne, indiferent de naţionalitate, culoarea pielii, sau grosimea portofelului, un pacient, care merită cea mai bună asistenţă medicală. Nu înţeleg care este problema dacă cineva, care doreşte să salveze oameni, vrea să înveţe medicina în limba în care reuşete cu eficienţă mai bună.

Cred că oamenii ar trebui să respecte pe cei care încearcă să facă ceva pentru omenire, pentru sănătate, indiferent dacă este maghiar, român, sau englez. Şi înainte ca cineva să-şi spună părerea, să se gândească şi să se întrebe: "ce lucru de valoare am făcut ca ţara asta să devină o ţară mai frumoasă, mai bogată, mai respectată în Europa!