Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

ardeleanm

/ #621 UMF Târgu-Mureș

2012-03-14 20:51



Nu este moral, ca odată ce UDMR-ul a cerut o facultate de limbă maghiară, beneficiarii purificării lingvistice de la UMF Târgu-Mureș să pretindă să le aparțină administrativ și educațional și secția de limbă engleză. Studenții străini care învață în limba engleză sau cei care se înscriu la această secție au ales cu bună credință o universitate cu posibilități de predare într-o limbă de circulație internațională din România; au ales, în primul rând, țara în care să învețe și școala medicală românească cu diferitele ei recunoașteri în lume.
Scopul separatiștilor maghiari, în afară de interesele financiare, este ca studenții străini să devină propangandiștii unei Transilvanii anterioară tratatelor de pace. Studenții străini vor percepe că maghiara este limba de comunicare în Transilvania, engleza fiind vorbită la nivel de limbaj medical doar de cîteva cadre universitare maghiare. În schimb, toată structura în care urmează să fie integrați, fiind proiectată să devină exclusiv maghiară (nu mixtă, cum este în prezent), acești studenți nu vor mai realiza că se află în România. Ei vor avea percepția unei realități deformate a Transilvaniei și a României, pe care, după terminarea studiilor, o vor alătura altor imagini trunchiate ale României, circulante în mediile care pun sub semnul întrebării existența statelor succesoare imperiilor de odinioară.
Pe de altă parte, cum se poate explica fariseismul proiectului de înființare a unei Școli de moașe româno-maghiare la Facultatea de Medicină Maghiară care se autodefinește prin principiul excluderii predării în limba română la cursurile, precum și la lucrările, seminariile și stagiile organizate sub egida acesteia?
Se va ajunge, în situațiea creerii unei astfel de școli româno-maghiare, ca viitoarele moașe de etnie română să învețe meseria de la cei care astăzi sunt adversarii predării în limba română?
Dacă totul este determinat în Universitatea de Medicină și Farmacie din Tg. Mureș, după legea actuală, să se desfășoare numai pe coordonate etnice, ce rost și ce logică are ca viitoarele moașe românofone, din această facultate de medicină maghiară, să fie instruite de profesori separatiști față de orice activitate pedagogică în limba română?
Ducînd această judecată, aflată sub semnul întrebării, până la absurd, s-ar putea proiecta ca însăși Facultatea de Medicină de limba română să devină o linie de predare în limba română a Facultății Maghiare de medicină.