Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Musafir

/ #535

2012-03-14 19:08

Noi, romanii, mai ales cei din Ardeal - si mai ales in conditiile in care ei erau vasalii vasalilor -, am creat Iluminismul, Scoala romaneasca, am obtinut Independenta cu sacrificii enorme. Ei, ungurii, ce?!!! Zero barat. In plus, spuneti-mi macar un om de stiinta sau de cultura maghiar de talie internationala la nivelul alor nostri, caci eu nu am auzit de nici unul sau una. Au avut un Gheorghe Sincai,un Traian Vuia, un Aurel Vlaicu, un Henry Coanda, un Gheorghe Odobleja (inventatorul calculatorului in paralel cu Wiener), un Gfigorescu, un Lucian, un Rebreanu, un Sadoveanu, un Blaga, un Eminescu, un Iorga si nici nu mai stiu cati OAMENI recunoscuti international as putea sa mentionez, pt ca sunt prea multi. Au 2 laureati ai premiului NOBEL, ca noi? Nu prea cred. Asa ca ce "cultura" vor si pot sa ofere ei separat? Poate sub-cultura. Vor asta, sa o faca in mica lor Ungarie. Daca Transilvania era fara romani (cum pretind anumiti istorici ai lor), de ce s-au stabilit in pusta si nu in Romania? Va spun de ce: erau niste inapoiati mintal, incepand cu Atilla lor, care habar nu aveau sa gospodareasca ceva (erau nomazi) si sa inteleaga ce bogatii avea Transilvania. S-au dus in pusta pt ca acolo era multa iarba pt caii lor si pasteau impreuna. Dupa ce i-au cucerit austriecii, tot aceia i-au facut (cu armata austriaca) sa cucereasca Transilvania. Dar, de fapt, nu au cucerit nimic. Am fost in Austria de multe ori, uneori in calitate oficiala. Atunci, odata, am avut in grupul de delegatie 2 primari unguri din Romania. Acestia au avut momente de ne-eleganta diplomatica, chiar obraznice, de impunere a parerii lor in fata austriecilor, desconsiderand inclusiv ceilalti membri romani ai grupului nostru. Eu eram translatorul (cunosc f bine germana si engleza, a 2-a mea facultate). Ei, bine, am vazut, atunci, personal, un exerecitiu de democratie si civilizatie din partea austriecilor. Au rabdat doar odata, iar la a 2-a "iesire" a primarilor unguri, au spus cu foarte mult calm, dar foarte raspicat, ca parerea pro-maghiara a acestor primari nu constituie subiect de discutie pt ei, ca Ungaria nu a fost cea invitata in Austria, ci reprezentanti ai Romaniei si ca ii roaga pe primari sa exprime - daca au ceva de exprimat - un punct de vedere romanesc. Mamaaa! Aia s-au facut rosii ca racul si nu au mai indraznit nimic. Recunosc ca mi-a facut o placere deosebita sa traduc cuvintele partii austriece (bineinteles, sustinut din priviri si de romanii mei), dar am facut-o fara sa mi se citeasca aceasta satisfactie pe fata si, ulterior, am vazut ca am fost apreciat de austrieci pt traducerile si atitudinea mea diplomatica, Ambasada Romaniei la Viena, prin primul ei consilier venind personal la mine sa imi multumeasca si sa imi spuna ca primarul Vienei ma apreciaza in mod deosebit. Va spun toate acestea nu neaparat ca sa ma laud (desi am avut o sdatisfactie ca roman, pentru Romania, caci nu am castigat bani sau avansari in functie), Dimpotriva. Succesul meu ca roman a deranjat, iar "rasplata" a fost ca nu am mai fost chemat nicaieri, desi confirmasem la un nivel destul de inalt. Nu mai zic nimic.