Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Raportul cu cauzele insolvenţei la CET Govora, prezentat în septembrie 2016

/ #48478 Raportul cu cauzele insolvenţei la CET Govora, prezentat în septembrie 2016

2016-09-08 11:05

Raportul cu cauzele insolvenţei la CET Govora, prezentat în septembrie

Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie CET Govora, va prezenta la începutul lunii septembrie cauzele care au determinat insolvenţa societăţii. Avocatul Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar, spune că atunci vor fi făcute publice şi persoanele care se fac vinovate de situaţia economică dezastruoasă a companiei. Acestea urmează să răspundă în faţa legii pentru pagubele aduse CET Govora, afirmă Borza. Unul din factorii care au adâncit pierderile CET Govora a fost că timp de zece  ani a vândut producţia sub costuri.

CET Govora are pierderi de peste 300 de milioane de lei, datorii de peste 400 milioane de lei şi capitaluri proprii negative de 87 milioane lei.

„În prima săptămână din septembrie vom da publicităţii raportul privind cauzele insolvenţei la CET Govora. Şi acolo vom identifica şi cauze şi persoane şi vinovaţii care au generat degradarea indicatorilor financiari-contabili la CET Govora şi care au împins practic societatea în pragul falimentului”, spune avocatul Remus Borza.

Administratorul judiciar al CET Govora a denunţat contractul cu Uzinele Sodice Govora (USG) pentru furnizarea aburului industrial, începând cu 1 august. Decizia a fost luată pe motiv că producătorul de energie livra abur industrial la un preţ cu mult sub costul de producţie.

„Noi, în toţi anii ăştia, am vândut sub preţul reglementat, ceea ce înseamnă prejudicii, deci infracţiune, pentru care o să răspundă nişte domni de la CET Govora şi de la Uzinele Sodice Govora”, adaugă Borza. Administratorul judiciar spune că a propus USG să plătească aceleaşi preţuri ca şi Oltchim, un alt mare client al CET Govora, adică 126 lei pe Gcal, însă cei de la Uzinele Sodice Govora nu au acceptat.

„Le-am aplicat USG şi un discount de 11 lei/Gcal, deci ar fi avut o reducere de 7 milioane lei, dar nu au vrut nici aşa”, spune administratorul judiciar.

Borza menţionează că CET Govora are şanse să scape de faliment, „atâta timp cât partenerii noştri înţeleg că a venit vremea să plătească preţul corect”.

„Nu putem subvenţiona în continuare preţul aburului industrial către Uzinele Sodice Govora, aşa cum am făcut-o timp de zece ani de zile. Noi avem un preţ de cost de 130 lei/Gcal, iar preţul contractual e de 78 lei/Gcal, aproape la jumătate faţă de preţul nostru de cost. E diferenţă mare. Ar însemna să ne ducem cu paşi siguri spre faliment, dacă am accepta un preţ contractual sub preţul de cost”, afirmă Remus Borza.

Şi acest preţ de 78 lei/Gcal e mult chiar şi sub preţul minim obligatoriu reglementat prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în fiecare an. Preţul reglementat de autoritate pentru 2016 este de 106 lei/Gcal, iar anul trecut a fost 114 lei.

Nu ai voie să vinzi sub preţul reglementat, câtă vreme eşti un producător subvenţionat de statul român din acel bonus de cogenerare, punctează Borza.

„USG trebuie să înţeleagă că CET Govora nu îşi permite să mai subvenţioneze preţul aburului industrial al unui agent economic. Pentru că dacă ar face asta, trebuie cineva să îşi asume – dar eu nu o să o fac – falimentul CET Govora. Falimentul CET Govora înseamnă falimentul Oltchim, falimentul Uzinelor Sodice Govora, falimentul altor zeci de companii care sunt într-o interdependenţă faţă de CET Govora şi înseamnă totodată să condamnăm vreo 150.000 de locuitori din Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti, Căciulata şi Govora la îngheţ, să facă ţurţuri la iarnă. Pentru că suntem unicul producător de agent termic, noi asigurăm termoficarea acestor oraşe”, subliniază avocatul.

În 2006, când USG a fost preluată de polonezii de la Ciech, preţul contractual era de 70 de lei, deci în zece ani a crescut cu doar 10 lei Gcal. Raportat la inflaţie, preţul contractual ar fi trebuit să fie azi de 114 lei, faţă de 78 de lei în prezent, adaugă Borza.

Administratorul judiciar declară că pierderile suferite în relaţia dintre CET Govora cu Uzinele Sodice Govora sunt de 64 milioane euro, ca diferenţă între preţul de cost şi preţul contractual. Dacă vorbim de pierderea pe inflaţie, atunci vorbim de 39 milioane euro pierderi.

Ciech Soda România este prima unitate de producţie Ciech Group din afara Poloniei şi este singurul producător de sodă calcinată ramas activ în industria chimică din România. Uzina a fost preluată de Ciech Group în anul 2006.

Echipa de aproximativ 600 de persoane a USG asigură soda calcinată şi silicat de sodiu-solid şi lichid pentru România, Ungaria, Bulgaria, Moldova, Orientul Mijlociu şi India.

Ciech este una din cele mai mari companii multinaţionale din Polonia, cu opt uzine de producţie şi companii specializate în vânzări şi service. Ciech Group este al doilea producător ca mărime din Europa de sodă calcinată.

CET Govora, cel mai mare producător de energie electrică şi termică din judeţul Vâlcea, a intrat în insolvenţă în luna mai a acestui an. Compania este deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea.