Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREAN_TELE SALARII OLTCHIM: DNA să se mute la Râmnicu Vâlcea

/ #14 CREAN_TELE SALARII OLTCHIM: DNA să se mute la Râmnicu Vâlcea

2015-07-27 16:59

Mai multe sute de sa_lariaţi vor fi concediaţi de la Oltchim, în scopul reducerii costurilor lunare de funcţionare ale combinatului. Planurile administratorilor judiciari sunt ca Oltchim să atingă breakeven în toamnă.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea va face economii de 450.000 de euro pe lună, în a doua jumătate a anului, din care 300.000 de euro cu sa_lariile, pentru a ajunge la breakeven (fără pierderi) în septembrie, spune administratorul judiciar al companiei Gheorghe Piperea, pentru ECONOMICA.NET. Acesta nu a dezvăluit câţi angajaţi ar trebui să plece pentru a atinge respectivele economii, motivând că este în plină negociere cu sindicatele, însă în presa locală s-a vorbit despre circa 500 de disponibilizări, începând cu 1 iunie.

În prezent, Oltchim mai are circa 2.200 de angajaţi. În urmă cu doi ani, încă 1.000 de angajaţi au fost daţi afară, cu sa_larii compensatorii, pe care aşteaptă să le încaseze şi în prezent.


„Vrem să diminuăm costurile cu 450.000 de euro lunar, din care 300.000 de euro doar cu sa_lariile”, explică Piperea.

Oltchim se află în insolvenţă de doi ani şi s-a încercat în repetate rânduri privatizarea acestuia, dar fără succes, ultimul termen fiind 15 decembrie, când niciun investitor nu a fost interesat de societatea vâlceană, care are datorii istorice de aproximativ 800 de milioane de euro. În prezent, combinatul funcţionează la circa 30% din capacitate. Ţinta este să ajungă la 40%.

Joi, 2 iulie, producătorul de produse chimice Chimcomplex Borzeşti, parte a Grupului SCR, a anunţat că intenţionează să achiziţioneze combinatul Oltchim şi să înfiinţeze astfel Compania Română de Chimie. Activitatea principală a Chimcomplex constă în fabricarea şi comercializarea produselor clorosodice, clorurilor anorganice, alchilaminelor şi a solvenţilor organici.

Recent, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a precizat că există trei potenţiali cumpărători, două firme din China şi o companie europeană. Preţul minim de pornire a negocierii în procedeul de selecţie a ofertei câştigătoare în vederea achiziţiei părţilor sociale ale Oltchim a fost stabilit la 307 milioane euro.

Combinatul vâlcean este deţinut de stat prin Ministerul Economiei cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 18,3182%, Polyolt Holding Limited - 14,0251%, alţi acţionari persoane juridice - 1,4832%, acţionari persoane fizice - 11,3673%.  autor. http://www.economica.net/