Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #36347 OLTCHIM - LUNGUL DRUM AL "PIPERULUI" DE LA NEPUTINTA LA DEZASTRU.

2015-04-19 17:58

 

RETROSPECTIVĂ 2014.
Un an de amânări şi aşteptări la Oltchim.
Chinezii nu au mai venit, iar combinatul chimic nu va mai fi privatizat.


http://adevarul.ro/economie/afaceri/retrospectivA-2014

În 2014 nu mai puţin de patru licitaţii pentru Oltchim s-au încheiat fără ca vreo ofertă să fie depusă, deşi foarte mulţi investitori s-au arătat interesaţi.
Guvernul pregăteşte din nou conversia datoriilor în acţiuni, iar compania va fi restructurată, fără a mai fi scoasă la mezat.

 

Anul 2014 a fost un an de amânări pentru combinatul chimic Oltchim, aflat în insolvenţă din ianuarie 2013, în condiţiile în care nu mai puţin de patru licitaţii publice au fost făcute pentru găsirea unui investitor, însă nimeni nu a depus ofertă, deşi o sumedenie de investitori roiau pe lângă companie. Aceştia sunt consorţiul chinez Baota Petrochemical – Junlun Petroleum, gigantul azer SOCAR, grupul petrolier maghiar MOL, traderul rus de materii prime Oil Gas Trade (Neftgazbyt în rusă – n.r.) – despre care se spunea că acţionează în numele Gazprom, şi până la SIF Transilvania şi omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează Chimcomplex Borzeşti şi care a participat şi la privatizarea din 2012.

 

Visul lui VV Ponta - chinezii sunt speranta - spulberat

Începutul de an a demarat sub emoţiile generate de Forumul China-Europa de Est, unde investitorii din China au anunţat o grămadă de investiţii în ţara noastră, ba chiar şi-au asumat şi respectarea normelor europene privind ajutorul de stat şi licitaţiile. De Oltchim s-a interesat în acel moment consorţiul Baota Petrochemical – Junlun Petroleum, care a anunţat că doreşte inclusiv preluarea rafinăriei Arpechim, pentru a exploata cele două unităţi într-un mod integrat. Cele două semnaseră chiar şi o scrisoare de intenţie cu autorităţile române în data de 25 noiembrie 2013. „Ne-am întâlnit undeva la mijloc, această scrisoare de intenţie fiind un gest simbolic, dar cu o încărcătură foarte mare în ceea ce priveşte relaţiile noastre cu partea chineză. Există un interes major pentru privatizarea Oltchim, care sper să se concretizeze în cât mai multe oferte. În perioada următoare, ne vom întâlni şi cu alţi investitori, care şi-au manifestat interesul pentru participarea la procesul de privatizare. Procedura de privatizare a intrat, de altfel, pe ultima sută de metri“ anunţa, în noiembrie 2013, Andrei Gerea, ministrul Economiei de atunci.
Primul termen de depunere a ofertelor a fost 17 ianuarie, după cum declara atunci Gheorghe Piperea, administratorul judiciar. Numai că autorităţile şi-au dat imediat seama că data este prea aproape de Sărbători, iar potenţialii ofertanţi ar avea prea puţin timp la dispoziţie pentru a întocmi documentele.
Aşa că data a fost, ulterior, mutată pe 31 ianuarie. Numai că, deşi combinatul avea peţitori, nimeni nu a depus ofertă.
Următorul termen a fost fixat 28 martie, iar deznodământul a fost acelaşi. La fel şi în data de 6 iunie. Ministrul Economiei de la acel moment, Constantin Niţă, afirma atunci că „Guvernul nu va închide Oltchim niciodată“.
Ultimul termen de privatizare a trecut de curând, investitorii trebuind să depună ofertele până pe 12 decembrie, dar şi acesta a trecut fără succes.

 

Incompetenta avocatului Piperea - niciun sfanţ de la Astra Asigurări

Combinatul s-a confruntat pe tot parcursul anului cu lipsa de finanţare, care a făcut ca societatea să nu poată să lucreze la o capacitate mare de producţie. Cu cât producţia este mai mare, cu atât scad costurile, deci Oltchim ar putea face şi mai mulţi bani. Gheorghe Piperea, administratorul judiciar, a identificat o poliţă de asigurare pentru management defectuos, în valoare de 10 milioane de euro, încheiată cu Astra Asigurări, dar Oltchim nu a putut să o încaseze. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a instituit în luna februarie intrarea în administrare specială a Astra Asigurări. KPMG – administratorul delegat pentru firma de asigurări – anunţa în luna aprilie că dosarul de despăgubire înaintat de administratorii judiciari ai Oltchim S.A nu indică un eveniment asigurat, produs în intervalul asigurat şi care să descrie şi să cuantifice vreunul dintre prejudiciile acoperite de poliţa de asigurare a răspunderii civile emisă de Astra.

 

Incompetenta administratorului judiciar Piperea - guvernul s-a întors la conversia datoriilor în acţiuni

Totuşi, Oltchim şi-a crescut constant producţia. Creditorii companiei au aprobat în vară contractarea unui credit de 15 milioane de euro de la consorţiul de companii chineze interesat de Oltchim, dar şi asocierea în participaţiune cu operatorul de cablu şi internet RCS&RDS, controlat de către omul de afaceri Zoltan Teszari. În conferinţa de bilanţ, Niţă a declarat data de 15 decembrie că societatea nu va mai fi scoasă la privatizare şi că există soluţii de a fi restructurată, cum ar fi conversia datoriilor către stat în acţiuni. Oltchim datorează 250 de milioane de euro către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) şi 150 de milioane de euro către Electrica, pentru energia preluată şi neplătită. Niţă a afirmat că cifra de afaceri a societăţii s-a triplat, de la 5 milioane de euro pe lună la 16 milioane de euro, iar compania înregistrează un profit operaţional de un milion de euro. „Oltchim a avut un profit operaţional de un milion de euro. În condiţiile în care nu vine niciun investitor, sunt soluţii de transformare a datoriilor Oltchim în acţiuni ale statului. Nu se pune problema ca această companie să fie dată la fier vechi, să fie falimentată“, a spus Niţă.

 

Noul ministru al Economiei este Mihai Tudose, însă Niţă a afirmat că acesta va continua politicile sale.