Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #25743 Re: BREAKING NEWS: Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea a fost schimbat din funcţie

2014-09-02 19:59

#25738: - BREAKING NEWS: Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea a fost schimbat din funcţie 

 http://www.impactreal.ro/

• conflict de interese • interimat, asigurat de adjunct, Ioan Hrebenciuc• Gheorghe Gogîrnoiu nu mai poate ocupa timp de trei ani o funcţie de conducere şi este obligat să plătească prejudiciul cauzat

La o jumătate de an de când a pierdut procesul cu ANI - Agenția Națională de Integritate - șeful Finanțelor vâlcene, Gheorghe Gogîrnoiu, a fost eliberat din funcție începând cu 1 septembrie. Motivul - conflictul de interese depistat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Deși a contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în februarie 2014, a pierdut definitiv lupta cu ANI.
Gheorghe Gogîrnoiu este unul dintre cei mai longevivi directori de instituție din județul nostru. S-a aflat în fruntea Finanțelor Vâlcea de la începutul anilor 2000 și a reușit să-și păstreze postul, în pofida schimbărilor politice la nivel local și național.  Faptul că face parte dintr-un puternic grup masonic l-a ajutat în tot acest interval.
Scandalurile în care a fost implicat de-a lungul vremii: acuzațiile de corupție (zeci de plângeri penale făcute de foști parteneri) sau problemele în care i-a fost implicată familia, n-au reușit să-l clintească prea mult din poziția deținută. Până la urmă, însă, tot familia a fost cea care l-a ”ajutat” să ajungă în această situație. ANI a concluzionat că se face vinovat de conflict de interese și corupție, după ce Finanțele vâlcene au încheiat o serie de contracte cu o societate în care fiul, Denis Gogîrnoiu (comisar în cadrul DGFP), deținea calitatea de acționar.

11 contracte de 30.000 de euro

Gheorghe Gogârnoiu, directorul executiv al Finanţelor Publice Vâlcea, a făcut recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia acestui for este irevocabilă, rămânând în picioare sentinţa Curţii de Apel Piteşti care a dat dreptate Agenţiei Naţionale de Integritate. „Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie de către Gheorghe Gogîrnoiu, Director Executiv în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea. Conform prevederilor legii Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”, iar, potrivit dispoziţiilor art. 2531 din Codul Penal al României, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv). Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii nr. 176/2010, referitoare la înştiinţarea persoanelor evaluate, Gheorghe Gogîrnoiu fiind informat, la data de 26.04.2012, 12.07.2012, respectiv la 30.08.2012, despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”.
În septembrie 2012, Gheorghe Gogîrnoiu s-a prezentat la sediul Agenţiei Naţionale de Integritate, ocazie cu care a luat cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare, depunând, totodată, la dosarul de evaluare un punct de vedere. În urma evaluărilor demarate s-a constatat că: ”în calitate de Director Executiv în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea, a semnat şi aprobat un număr de 11 contracte şi acte adiţionale (având ca obiect achiziţii de autoturisme şi servicii întreţinere parc auto) între Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea şi S.C. AUTOSERVIL S.A. (societate comercială în cadrul căreia fiul acestuia, Gogârnoiu Denis Mugurel, deţine calitatea de acţionar), în baza cărora a fost încasată suma totală de 136.871,14 Lei (aprox. 30.214 Euro). Astfel, beneficiul patrimonial obţinut de S.C. AUTOSERVIL S.A., prin încălcarea prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, a fost în cuantum de 136.871,14 Lei (aprox. 30.214 Euro). Începând cu data de 14.07.2003, Gheorghe Gogîrnoiu ocupă funcţia de Director Executiv în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea. De asemenea, Gogîrnoiu Denis Mugurel deţine, începând cu data de 13.02.2002, calitatea de acţionar în cadrul S.C. AUTOSERVIL S.A. Având în vedere cele de mai sus, au fost dispuse următoarele măsuri: - sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către Gheorghe Gogîrnoiu, în calitate de Director Executiv în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de Codul Penal al României, precum şi a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie; - iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective. Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare”.
Contactat de colegi din presă, Gheorghe Gogîrnoiu a declarat că nu este convins că va rămâne în sistem, dar caută o soluție pentru a-și câștiga existența pe viitor. Scaunul său va fi râvnit de mulți, cele mai mari șanse pare a le avea, cel puțin deocamdată, actualul subprefect Aurora Gherghina, care a lucrat în sistem, la colectarea creanțelor fiscale. Timp de șapte ani a fost șefa Inspectoratului Teritorial de Muncă, dar mai are experiență și în Protecție Socială, unde a fost șef de birou, precum și de serviciu.