http://www.voceavalcii.ro/
Pe zi ce trece, www.voceavalcii.ro devine mai puternic şi mai accesat datorită ştirilor publicate on-line. În ultimele săptămâni, importante site-uri media din România ne-au preluat articolele, exemplificând doar cu „Stenograma PSD", preluată de stiripesurse.ro, dar şi „Oltchim se vinde la fier vechi", preluat de capitalismpepaine.com şi nasul.tv. Conform trafic.ro, în ultimele 7 zile, VOCEA VÂLCII a avut 61.687, cu un record de 32.680 în data de 26 august 2014.
Aşadar, capitalismpepaine.com a preluat în data de 26 august a.c. articolul nostru publicat în luna iunie "Gata cu OLTCHIM! Combinatul se vinde la fier vechi", unde noi am prezentat ÎN EXCLUSIVITATE două contracte prin care se vindea fier vechi din Oltchim în timpul mandatelor miniştrilor liberali Vosganian şi Gerea. Iată articolul celor de la capitalismpepaine.com.
N-aţi vrut să-l daţi nemţilor pe 3 milioane? Las' că-l daţi acum la gunoi!
• Mai ţineţi minte ce bătaie de joc a fost cu vânzarea combinatului Oltchim?
• Mai ţineţi minte cum a organizat Ponta jaful ăla de licitaţie, fără să stabilească o valoare de pornire şi fără să ceară cumpărătorului nici o garanţie, nimic?
• Mai ţineţi minte cum Dan Diaconescu (alt şmenar de Dâmboviţa) a promis că dă 45 de milioane de euro, în timp ce germanii de la PCC (oameni de meserie) au dat doar... 3?
• Mai ţineţi minte cum sindicatul Oltchim se umfla în guşă şi zicea: cum să ne jignească străinii pe noi cu 3 milioane, când noi suntem cea mai tare fabrică a Statului român (de parcă sindicatele se pricep la afaceri)?
• Mai ţineţi minte că după aia, Dan Diaconescu n-a mai fost în stare să plătească nimic (pe el îl interesa doar să facă scandal şi să apară în ziare, înainte de alegeri)?
• Mai ţineţi minte cum PONTA a dat toată vina pe liberali şi a promis că, staţi să vedeţi, organizează el cu PSD-ul o licitaţie serioasă – care de fapt n-a mai avut loc niciodată?
• Pentru că nemţii şi-au băgat picioarele în mizeria voastră românească şi n-au mai vrut să participe, nici măcar cu alea 3 milioane?
Veţi MURI fără investitori străini!
• Eşti cumva unul din cei care întreabă "dar ce nevoie avem de investitori străini, ce, noi n-avem investitorii noştri?"
• Atunci eşti un bou, dragă cititorule.
• Şi te invit să-ţi pui ideea idioată în aplicare: adică să trăieşti pe bune, fără investitori străini. Că în timp ce tu faci filosofia afacerilor, Marea Britanie, Polonia, Germania se bat efectiv să atragă firmele străine de orice culoare (indiferent că vin din Franţa, din China, sau din... România!).
• La fel ca sindicatul Oltchim, s-au umflat în guşă şi sindicaliştii de la Semănătoarea, care au gonit Fiat New Holland din România, cu şuturi în cur: iar acum Semănătoarea a dispărut TOTAL!
• Boii, lăsaţi de capul lor, trăiesc din ce în ce mai rău, până mor.
• Nivelul de trai al poporului român a scăzut la jumătate faţă de 2007.
Ion Cîlea, singurul care se mai bate pentru Oltchim
Unul dintre puţinii conducători administrative şi politici, care înţelege cu adevărat drama de la Oltchim este preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea. De-a lungul timpului, pentru a salva combinatul, Cîlea a depus eforturi extraordinare, chiar cu riscul ca CET Govora să aibă probleme. A livrat în continuare abur, deşi Oltchim nu mai plătea de luni de zile. Însă toate eforturile lui Ion Cîlea sunt în van, atâta timp cât premierul Ponta şi miniştri de resort nu înţeleg cu adevărat drama ce se petrece la Oltchim. Nu se închide numai un combinat. Încet şi sigur, pesediştii din guvern vor omorî economic întreg judeţul Vâlcea. Deja, iar datele pot fi verificate cu uşurinţă la Registrul Comerţului, firme importante din Vâlcea şi-au mutat afacerile în judeţul vecin, la Sibiu.
În stenograma şedinţei PSD Vâlcea din data de 18 august a.c., prezentată în EXCLUSIVITATE de VOCEA VÂLCII, preşedintele Cîlea şi-a avertizat colegii de partid că în campania electorală vor avea mari probleme de imagine şi că le va fi greu să ceară voturile vâlcenilor în condiţiile în care situaţia Oltchim este una îngrijorătoare, la Obârşia Lotrului nu s-a alocat nici un ban, iar primarii au o „foame" acută de bani. Liderul PSD Vâlcea susţine că i-a expus această situaţie vicepremierului Liviu Dragnea, în speranţa că se vor rezolva măcar o parte din aceste probleme: „Am fost cu domnul vicepreşedinte Persu şi cu Lucian Rădulescu la domnul Dragnea şi am ridicat cinci probleme. I-am spus: «Cum intrăm noi în campanie când cei de la Oltchim vor fi pe scări în greva foamei. Cum intru eu în campanie cu banii nedaţi, 395 de miliarde lei, pentru domeniul schiabil Vidra, care este o minune Dumnezeiască». (...) Dacă nu plătim, e jale!" – le-a spus primarilor vâlceni preşedintele Ion Cîlea.
Comisia Europeană acuză Oltchim de concurenţă neloială
În timp ce Oltchimul dispare la propriu încet şi sigur, Comisia Europeană ridică semne de întrebare cu privire la privatizarea Oltchim. Cei de la Comisia Europeană au suspiciuni că statul român nu se comportă ca un investitor privat, iar preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom ar putea avantaja compania petrolieră, susţine preşedintele Consiliului concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
„Există suspiciunea că preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom ar putea aduce avantaje celor de la Petrom, întrucât, în aceste condiţii, Petrom ar scăpa de unele obligaţii foarte costisitoare pe care le are cu închiderea rafinăriei, precum decontaminarea zonei", a precizat Chiriţoiu.
Specialiştii susţin că cea mai bună soluţie pentru privatizarea Oltchim este cea la pachet cu rafinăria Arpechim Piteşti, care este principalul furnizor de materii prime pentru Oltchim. Ministrul Economiei, Constantin Niţă a declarat recent că statul intenţionează să cumpere rafinăria de la Petrom şi să o vândă la pachet cu Oltchim, în cazul în care potenţialii investitori doresc acest lucru.
În acelaşi timp, Comisia Europeană este interesată să afle de la statul român dacă Oltchim se comportă ca un acţionar privat sau dacă a primit ajutor de la stat.
„Comisia cere explicaţii cu privire la faptul că, deşi Oltchim are datorii la stat, statul nu o execută, cum ar trebui să facă orice creditor, iar acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la un posibil ajutor de stat', a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.
Comisia Europeană a aprobat, în 2012, conversia în acţiuni a unei creanţe 135 de milioane de euro deţinută de statul român la Oltchim, însă conversia nu s-a realizat până acum, deoarece era condiţionată de procesul de privatizare.
Combinatul petrochimic Oltchim a înregistrat pierderi de 114,51 milioane lei în primul semestru din 2014, în scădere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când pierderile se cifrau la 147,49 milioane lei. Pierderile din exploatare au fost de 108,8 milioane lei, iar pierderile financiare s-au cifrat la 5,7 milioane lei. Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013 şi, după mai multe amânări, termenul de privatizare a fost fixat pentru luna decembrie a acestui an.
Până acum, şi-au exprimat interesul pentru Oltchim companii precum SOCAR (Azerbaidjan), Chimcomplex Borzeşti (România), Oil and Gas Trade (Rusia), consorţiul de companii Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum Co. din China, precum şi compania MOL din Ungaria, prin divizia sa petrochimică, Petchem.
Ultima modificare Joi, 28 August 2014 11:03