Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #21540 Privatizarea Oltchim s-ar putea amâna din nou. Administratorii judiciari au pregătit deja „Planul B”

2014-06-03 13:53

http://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/privatizarea-oltchim-s-ar-putea-amana-nou-administratorii-judiciari-pregatit-planul-b-1_538db7f20d133766a842304e/index.html

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a declarat astăzi că termenul pentru depunerea ofertelor angajante ar putea fi amânat în condiţiile în care niciun investitor nu va dori să cumpere combinatul Oltchim în data de 6 iunie.

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2014/03/04/531602dac7b855ff56dea4e...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ministrul Economiei a susţinut că societatea Oltchim nu va fi închisă, chiar dacă nu se privatizează nici de această dată. "Oltchim reprezintă un obiectiv pentru Guvern. Dacă nu-l privatizăm nici în 6 iunie vom reuşi altă dată. (...) Să nu-şi închipuie cineva că vom închide această fabrică", a spus Constantin Niţă citat de Mediafax. Constantin Niţă a precizat şi că două linii de producţie vor fi repornite în următoarele săptămâni. În acest sens, o delegaţie din care fac parte directorul adjunct al Oltchim, Victor Avram, avocatul Gheorghe Piperea şi administratorul special Bogdan Stănescu este prezentă de două zile în China. Vizita are drept scop obţinerea unei finanţări de 15 milioane de euro, capitalul de lucru necesar pentru creşterea capacităţii de producţie la Oltchim. “Scopul vizitei e să obţină capital de lucru, consorţiul chinez interesat să cumpere Oltchimul ar putea finanţa societatea cu 15 milioane de euro. Vineri vom şti exact dacă investitorul din China va depune şi o ofertă angajantă”, declară Corneliu Cernev, liderul Sindicatului Victoria Oltchim. Se trece la „Planul B” În cazul în care privatizarea Oltchim se va amâna până în toamnă, înainte de alegerile prezidenţiale, conducerea combinatului şi administratorii judiciari vor pune în aplicare planul B prin care cheltuielile societăţii se vor reduce cu 700 000 de euro. În acelaşi timp, capacitatea de producţie ar trebui să crească la 40 %, dar asta numai în condiţiile în care consorţiul chinez Baota Petrochemical şi Junlun Petroleum vor acorda finanţarea de 15 milioane de euro. „Din câte am înţeles, dacă nu vom avea o ofertă, se va trece la „planul B”. Domnul Piperea a explicat că se va prelungi termenul pentru depunerea ofertelor angajante, se va negocia achiziţionarea de energie direct cu CET Govora, nu prin CEZ, lucru care ar conduce la economii de 300 000 de euro/lună. De asemenea, se va încerca apoi o renegociere a preţului la energie, iar în total se va realiza o economie de 700 000 de euro pe luna. Se ajunge astfel la un echilibru între venituri şi cheltuieli, iar Oltchim îşi va reduce pierderile. Dacă se va obţine capital de lucru din China, se doreşte să se repornească secţia Oxoalcooli AF-DOP, cea în care se obţin granulele PVC”, susţine Corneliu Cernev. Activele combinatului din Râmnicu Vâlcea au fost evaluate la 305 milioane de euro, în timp ce datoriile societăţii au depăşit 790 milioane de euro. Potrivit conducerii, combinatul funcţionează în acest moment la 23 % din capacitate, cu 2200 de salariaţi.