Spune Nu abrogarii articolului 253 din Legea Educaţiei Naționale

Dana

/ #715

2014-04-09 10:43

Guvernul a modificat Legea Educatiei pentru ca profesorii titularizabili in ultimii 6 ani sa poata ocupa un post pe perioada nedeterminata
de Raluca Pantazi HotNews.ro
Miercuri, 9 aprilie 2014, 13:15 Actualitate | Esenţial

Guvernul a aprobat astazi, 9 aprilie, o ordonanta de urgenta care le permite profesorilor sa se titularizeze pe baza notei obtinute in anii anteriori la examenul de titularizare, a anuntat Ministerul Educatiei. La inceputul sedintei de guvern, Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a declarat: "respectam ce ne cere Curtea Constiutionala". Modificarea Legii Educatiei vine la o saptamana dupa ce Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei de neconstitutionalitate a articolului care le permite profesorilor sa se titularizeze folosind rezultatele la examenul de titularizare din ultimii 6 ani.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a declarat la inceputul sedintei executivului ca "avem OUG in asa fel incat 3242 de profesori sa poata da examen de titularizare (...) Practic, respectam ce ne cere Curtea Constiutionala". Ulterior, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca Guvernul a aprobat astazi in sedinta de guvern OUG care modifica art. 253 al Legii nr. 1/2011, ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 106/2014, publicata in MO nr.238/03.04.2014.

In textul aprobat de Guvern, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a adus clarificari in ceea ce priveste situatia cadrelor didactice titularizabile, astfel ca, pe de o parte, se precizeaza ca nu exista doua procedee de titularizare diferite, iar pe de cealalta parte, textul defineste conceptul de "viabilitate a postului", precizeaza MEN.

Articolul precizeaza ca toate cadrele didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din invatamantul preuniversitar in ultimii 6 ani si care sunt angajate deja pe baza contractului individual de munca pe perioada determinata, pot fi repartizate pe perioada nedeterminata in unitatile de invatamant unde predau.

Decizia se ia in urma sedintei publice a inspectoratului scolar judetean si numai daca postul didactic/catedra sunt vacante si au viabilitate. Conceptul de "viabilitate a unui post/unei catedre" presupune existenta postului/catedrei pe durata unui nivel de invatamant. Existenta si necesitatea lor se stabileste de consiliul de administratie al unitatii de invatamant, in functie de planurile-cadru in vigoare si de alte variabile specifice judetului/municipiului din care face parte unitatea de invatamant, explica Ministerul Educatiei.

Potrivit MEN, "in acest moment, de modificarile operate in art. 253 urmeaza sa beneficieze 3.242 de cadre didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din anii anteriori (ultimii 6 ani)".