Manifest pentru demnitate


Musafir

/ #50 SANATATEA MINTALA -o problema nationala

2013-09-11 10:02

In tara noastra inca nu se da atentia cuvenita Sanatatii Mintale. Nici acum nu cunosc ce procent este alocat sanatatii mintale, desi am incercat sa aflu in cadrul sedintelor de la Conferinta national a pacientilor, unde l-am intrebat pe domnul Vasile Cepoi daca stie ce procent este alocat sanatatii mintale.acesta a preferat sa ma atace verbal, astfel  sustragindu-se raspunsului.

Pentru sanatatea mintala a populatiei,ar trebui alocati Sanatatii Mintale 10% din PIB. Pentru aceasta ar trebui ca Guvernul Romaniei sa fie constient de faptul ca:  Fara SANATATE MINTALA NU POATE EXISTA SOCIETATE.

S-a efectuat un studiu global intre 2010 si 2012 care arata ca:

"Oamenii pot fi nefericiţi din diverse motive - de la sărăcie şi lipsa unui loc de muncă până la problemele familiale şi afecţiunile fizice", afirmă raportul. "Dar în toate societăţile, tulburările mentale cronice reprezintă o cauză ce influenţează într-o mare măsură nefericirea". "Dacă vrem o lume mai fericită, avem nevoie de o cu totul altă abordare asupra sănătăţii mintale", conchide raportul.(Romania este pe locul 90.)

 

Danemarca, Norvegia, Elveţia, Olanda şi Suedia sunt cele mai fericite ţări din lume, potrivit raportului. Rwanda, Burundi, Republica Centrafricană, Benin şi Togo - toate situate în zona subsahariană a Africii - se află pe ultimele locuri ale clasamentului, relatează CNN.

Statele Unite se clasează pe locul al 17-lea, în spatele Canadei (locul 6), Australiei (locul 10), Israeului (11), Emiratelor
Guvernele care îşi propun creşterea gradului de fericire a populaţiei ar trebui să aloce un procent mai mare din bugetul sănătăţii tulburărilor mentale, care reprezintă cel mai important "factor de nefericire" în ţările evaluate, afirmă autorii studiului.

Statele Unite se clasează pe locul al 17-lea, în spatele Canadei (locul 6), Australiei (locul 10), Israeului (11), Emiratelor Arabe Unite (14) şi Mexicului (16), potrivit Earth Institute.

Raportul clasează Marea Britanie pe locul 22 între cele mai fericite naţiuni din lume, Franţa pe 25, Germania pe locul 26, Japonia pe locul 43, Rusia pe 68 şi China pe 93.

România se află pe locul 90, cu o medie de 5.033, în spatele Cehiei (locul 39), Poloniei (locul 51), Republicii Moldova (locul 53), Croaţiei (locul 58), Albaniei (locul 62), Belarusului (locul 66), Greciei (locul 70) şi chiar Libiei (78), Pakistanului (81) şi Kosovo (locul 83).

Presedinte al ASOCIATIEI INCREDEREA

Vasilica Felicia Maria