Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

si va veni o zi.....

/ #2033

2013-03-18 17:52

"Competiţia

În numai câţiva ani, nu vom mai putem vorbi despre o economie europeană competitivă, care să poată concura pe viitor cu succes economia americană, iar în următoarele două decade, Europa va pierde, după ultimele studii şi prognoze, confruntarea economică cu ţările est-asiatice, în special cu China şi Japonia, iar în viitor şi cu India. Chiar dacă Europa are la ora actuală un produs intern brut comparabil cu cel al Statelor Unite, în Europa trăiesc 170 de milioane de persoane mai mult decât în SUA, ceea ce face ca raportul pe cap de locuitor, să denote că europeanul de mijloc câştigă mai puţin cu 25 de procente decât cetăţeanul american pentru servicii similare, decalaj care va creşte pînă în anul 2020, la o valoare de peste 50 la sută. Ceea ce înseamnă că şi puterea de cumpărare a europenilor în general, va scădea în acelaşi simţitor mod, în următorii cincisprezece ani.



Tehnologia

Din punctul de vedere al tehnologiilor aplicate şi al progresului tehnic, al inovaţiilor şi structurilor economice elastice inovative, adecvate la preţul forţei de muncă şi la valoarea reală a pieţei de muncă locale, comparativ cu cadrele economice flexibile ale unor ţări din Asia, dar în special din SUA, decalajul este deja vizibil. Europenii, în special în vest, au ajuns “scumpi şi ineficienţi”, în plus, au rămas treptat în urmă într-o serie de domenii de vârf tehnologice ca de exemplu: în electronică, în industria constructoare de maşini, telecomunicaţii şi nu în cele din urmă, în tehnologiile de viitor, în mod special în genetică, care este în Europa încă masiv îngrădită în baza unor principii morale ( şi etice). Chiar şi ultimele bastioane ale economiei europene, industria chimică şi cea farmaceutică vor pierde simţitor teren în următorii 20 de ani, faţă de concurenţa americană, indiană şi chineză. Lobbiul politic va face ca tehnologii de vîrf, de exemplu ca cele termonucleare, să nu mai fie dezvoltate sau întreţinute, centrale sigure şi perfect funcţionabile vor fi timpuriu, treptat dezafectate de teama atacurilor teroriste şi prin presiunea programelor ecologiste ale partidelor de centru-stânga, în timp ce numai chinezii vor construi în decursul următorilor 25 de ani peste 50 de centrale termonucleare, fapt care le va asigura independenţa energetică şi dominarea pieţei materialelor radioactive, în speţă, a uraniului.



Factorul uman

Cele mai bine pregătite cadre, cele mai bune creiere nu mai provin astăzi din Europa, ci din India, China şi SUA. Cei mai buni studenţi americani, nu sunt de origine europeană, ci sunt de regulă, asiatici. Cele mai bune universităţi se află pe continentul nord-american, cei mai bine pregătiţi absolvenţi pe plan global, provin tot de acolo. Cele mai mari companii de software, unde inteligenţa analitică este factorul principal, nu se află în Europa, ci în SUA. Limba economiei mondiale este engleza americană, dolarul american domină “like usual” pieţele internaţionale, yenul şi euro nu s-au impus în tranzacţiile internaţionale, având o valoare competitivă doar în pieţele locale."

Acelasi Lucian