Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

#43901 Noi plecam, sobolanii raman! Conducerea Oltchim, plina de bani si de sine si in rest ... de nimic.

2015-10-05 07:31

#43728: - Noi plecam si ei (directorimea si liderii de sindicate) raman, ca au salarii mai mari!  

 

Gheorge Ppiperea si Nicolae Balan - Administratori judiciari la Oltchim:
- onorariu fix pentru anul 2013 si 2014 = 1.150.000 EUR (50.000 EUR x 23 de luni).
- onorariul procentual pentru anul 2013 si 2014 = tinut "la secret" (oricum este de ordinul zecilor de milioane de EUR).

Declaratii de avere 2015

Stanescu Nicolae Bogdan Codrut - Administrator Special Oltchim ( 26 Mai 2015 ) - vezi pag.5 si 7
- SECRET - Consilier BNR;
- 50.400 LEI (net) - expert SN Nuclearelectrica;
- 36.400 LEI (net) - administrator special ARCADIA 2000 SA;
- 71.427,5 LEI (brut) - administrator special ROMPLUMB SA;
- 71.427,5 LEI (brut) - administrator special OLTCHIM SA;
-   5.694 LEI (brut) - activitate de arbitraj comercial;

Avram Victor - Director General Adjunct (12 iunie 2015) - vezi pag. 5
- 134.037 LEI - Director General Adj. OLTCHIM;
 
- 126.331 LEI - Director Productie OLTCHIM;
-  26.330 LEI - pensie.


Marius Pirvu - Director Directia Petrochimica
( 26 Mai 2015 ) - vezi pag. 5
- 76.072 LEI - Director OLTCHIM;
- 42.803 LEI - Director Administratia Bazinala de Apa Arges-Vedea;
 

- 98.444 LEI - Director Resurse Umane OLTCHIM;
 
Smeu Alin - Director Directia Economica ( 26 Mai 2015 ) - vezi pag. 5
- 103.791 LEI - Director Economic OLTCHIM;

Spiru Ciobescu Laurentiu Armand - Director Directia Comerciala ( 26 Mai 2015 ) - vezi pag. 5
- 113.993 LEI - Director Comercial OLTCHIM;
plus
-  69.567 LEI - salariu OLTCHIM - Spiru Ciobescu Felicia, sef Divizie Financiar;

Andrei Nicu-Laurentiu - Inginer Sef Productie ( 12 Iunie 2015 ) - vezi pag. 5
- 86.304 LEI - Ing. Sef Productie;
 
Drasovean Victor - Inginer Sef Utilitati, Exploatare Mecanica ( 12 Iunie 2015 ) - vezi pag. 5
- 87.315 LEI - Ing. Sef Utilitati;
 
Tudorin Tiberiu Nicusor - Inginer Sef Productie Directia Petrochimica ( 26 Mai 2015 ) - vezi pag. 5
- 71.361 LEI - Ing. Sef Productie DPB;

Stanciugel Vasile Nicolae - Contabil Sef ( 26 Mai 2015 ) - vezi pag. 5
- 88.166 LEI - Contabil Sef OLTCHIM.
BREAKING NEWS ALERT OLTCHIM

#43902 Creşterea consumului, spuma poliuretanică luată pe împrumut care ascunde crăpăturile din economie: I

2015-10-05 08:04

Creşterea consumului, spuma poliuretanică luată pe împrumut care ascunde crăpăturile din economie: Iluzia că te poţi baza tot timpul pe banii ieftini şi mulţi, pe ajutoarele sociale şi pe raziile ANAF

De patru ani, economia românească are ca principal motor de creştere consumul, care este alimentat de majorările salariale, în special în sectorul de stat, majorarea pensiilor, scăderea dobânzilor la credite în lei şi în euro care eliberează sume importante şi reducerea TVA la alimente, de la mijlocul acestui an.

Cu excepţia sectorului IT&C a cărui creştere exponenţială are la bază ajutoarele de stat, de care beneficiază cel mai mult companiile străine, celelalte sectoare din economie au creşteri mediocre. Bine că nu sunt cu minus.

De partea cealaltă, creşterea consumului şi a economiei a dat posibilitatea guvernului Ponta să reducă taxele pe muncă (CAS) şi TVA la alimente. De la 1 ianuarie ar urma să se reducă şi TVA generală de la 24 la 20%.

Ioana Petrescu, fostul ministru de finanţe, spune că bugetul de stat a rezistat scăderii CAS cu 5% la angajator, de la 20,8% la 15,8%. La fel cum bugetul rezistă scăderii TVA la alimente de la 24% la 9%. Aceste scăderi de încasări sunt acoperite din creşterea consumului, care aduce venituri mai mari la buget, şi din raziile ANAF la companii, care a ajuns un titlu de glorie pentru guvern şi PSD. (Un an de la reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Pentru toţi “savanţii” în economie care au hulit măsura)

Ce uită guvernul  să spună este că această compensare bugetară se face şi pe seama euroaccizei şi a taxei pe stâlp, pe creşterea importurilor, pe scăderea dobânzilor la împrumuturile luate de stat  şi poate în primul rând pe scăderea investiţiilor statului în economie (în buget există investiţii, dar în realitate nu se fac, premierul Ponta justificând acest lucru prin faptul că funcţionarii statului se tem de DNA şi nu mai vor să facă nimic), care permite încadrarea în ţinta de deficit.

Pentru bugetul de la anul, care să acomodeze reducerea TVA, guvernul Ponta se bazează pe banii care vor veni din amnistia fiscală oferită companiilor. În lipsa creşterii substanţiale a afacerilor, este puţin probabil ca toate firmele să aibă bani pentru această amnistie.

Eu sper să nu uităm şi nici administraţia Ponta că eco­no­mia mondială beneficiază de o lichiditate fără precedent, la dobânzi excepţional de mici, ceea ce-i permite României să se împrumute mai uşor la un cost extrem de redus.

Să nu uităm că această creştere a consumului intern din ultimii patru ani a fost făcută pe datorie atât la nivelul statului, cât şi la nivelul popu_l*aţiei.

Ca să plătească reîntregirile, majorările salariale şi de pensii, plus celelalte reduceri, guvernul Ponta s-a împrumutat cu 47 de miliarde de lei (peste 10 mld. euro) în ultimii trei ani şi jumătate. De la un sold al datoriei publice de 212 mld. lei (împrumuturi în lei şi valută) moştenit în aprilie 2012, când a venit la putere, soldul a ajuns acum la 259 mld. lei. De la 6,5% la lei - cât erau dobânzile la mijlocul anului 2012 -, acum ratele sunt la 1,5-3%. Lichiditatea excepţională de pe piaţa internaţională a permis ca această creştere a soldului să fie făcută foarte uşor. (Ponta se laudă că în mandatul său datoria externă totală a scăzut cu 8,4 mld. euro, dar trece sub tăcere că datoria publică externă a crescut cu 9 mld. euro)

Dacă banca centrală americană - Fed - şi Banca Centrală Europeană nu ar fi scăzut dobânzile şi ar fi pompat trilioane de dolari şi de euro, nici BNR nu ar fi putut să reducă dobânzile şi nici băncile nu ar fi fost pline de lichiditate pe care să nu ştie pe unde să o mai plaseze. Situaţia actuală poate fi caracterizată ca un „ajutor financiar“.

Fiind pline şi ele de bani, băncile de pe piaţa românească au revenit în ultimii doi ani cu creditele de consum pe care le marketează agresiv (imediat după cardurile de credit au marja cea mai mare), ca şi cum anii de boom şi implozia ulterioară nu ar fi existat. În perioada de boom aveam creditul cu buletinul, acum avem creditul cu ANAF (băncile colaborează cu fiscul pentru confirmarea declaraţiilor de venit). Soldul creditelor în lei pentru popu_l*aţie a ajuns la un maxim istoric, peste perioada de boom.

Să nu uităm că această creştere a creditelor de consum în lei, având la bază şi scăderea dobânzilor, alimentează consumul. Aceşti bani luaţi pe datorie au susţinut vacanţele, vânzările de maşini, îmbrăcăminte, electronice şi electrocasnice.

Să nu uităm că investiţiile au bătut pasul pe loc în ultimii ani, atât cele interne (stat şi privat), cât şi cele străine. Investiţiile statului sunt la minimul ultimului deceniu, iar înfiinţările de noi companii străine sunt la minimul ultimilor zece ani. (Evoluţia numărului de companii nou înfiinţate (205-2015*)

Deşi dobânzile sunt la minime istorice, creşterea soldului creditelor corporate se lasă aşteptată, companiile rămânân reticente în privinţa viitorului. Preferă mai mult să-şi conserve poziţia câştigată în piaţă decât să se extindă.

Să nu uităm că această creştere a numărului locu_rilor de muncă are la bază, printre altele, ajutoarele de stat din IT, componente auto (să vedem cum ne va afecta cazul Volkswagen) sau call-centere. Cazul Airbus la Braşov este o excepţie.

Să nu uităm că raziile ANAF aduc bani la buget, dar nu ţin loc de creştere a afacerilor, ci dimpotrivă.

http://www.zf.ro/eveniment/cresterea

BREAKING NEWS ALERT OLTCHIM

#43903 Tranzacțiile cu acțiuni, în creștere cu aproape 30% în această săptămână, la BVB; titlurile Oltchim,

2015-10-05 08:14

Tranzacțiile cu acțiuni, în creștere cu aproape 30% în această săptămână, la BVB; titlurile Oltchim, apreciere de peste 51% (analiză)

Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni realizate în această săptămână la Bursa de Valori Bucu_rești a crescut cu aproape 30% comparativ cu săptămâna precedentă, până 148,06 milioane de lei, iar titlurile Oltchim, care au reintrat în 30 septembrie la tranzacționare, au cunoscut o apreciere de peste 50%, potrivit analizei Puls Capital.

Valoarea tranzacționată totală s-a ridicat la 196,63 de milioane de lei. Tranzacțiile cu obligațiuni s-au cifrat la 40,39 milioane de lei, cele cu produse structurate la 8,11 milioane de lei, iar cu unități de fond la 0,07 milioane de lei.

Potrivit analizei realizate de Intercapital Invest, cele mai importante schimburi au realizate pe titlurile SIF Banat-Crișana (SIF 1) — 42,62 milioane de lei, Fondul Proprietatea (FP) — 30,75 milioane de lei și Banca Transilvania (TLV) — 24,04 milioane de lei.

Indicii bursieri au consemnat evoluții negative cuprinse între minus 0,95% pe indicele BET — NG al companiilor din sectorul de energie și utilități și minus 0,54% pe indicele BET — FI al SIF-urilor.

În săptămâna 28 septembrie — 4 octombrie, 22 titluri au avut evoluții pozitive, 14 au înregistrat evoluții stabile și 36 au consemnat evoluții negative.

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat pe acțiunile Oltchim (OLT), care au urcat cu 51,47%, Prefab (PREH) — plus 20,77% și SIF Hoteluri (CAOR) — plus 18,59%.

'O veste bună pentru investitori a fost revenirea titlurilor Oltchim la tranzacționare, după ce instanța a confirmat planul de reorganizare acceptat de creditori și a respins recu_rsurile declarate de Electrica Furnizare și ANAF împotriva planului. Oltchim a trecut pe profit în primul semestru, ca urmare a veniturilor din anularea datoriilor conform Legii insolvenței, în valoare de 2.387,15 milioane de lei. Cifra de afaceri după primele șase luni a fost cu 34,5% mai mare față de perioada similară a anului trecut. Acțiunile Oltchim au crescut cu peste 50% după ce au revenit miercu_ri (30 septembrie — n.r.) pe bursă, investitorii speculând o posibilă privatizare a companiei pe viitor', arată analiza citată.

Cea mai mare scădere a fost consemnată pe titlurile Artego (ARTE), care s-au depreciat cu 10,77%, urmată de scăderile Casa de Bucovina (BCM) — minus 9,69% și Electroputere (EPT) — minus 7,69%.

http://www.agerpres.ro/economie/

BREAKING NEWS ALERT OLTCHIM BVB

#43904 Re: BREAKING NEWS ALERT OLTCHIM BVB - Tranzactionat azi 10/2/2015

2015-10-05 11:19

#43875: BREAKING NEWS ALERT OLTCHIM BVB - BREAKING NEWS ALERT OLTCHIM BVB - Tranzactionat azi 10/2/2015 

 

Societate in insolventa,
in insolvency,
en procedure collective

 

Societate in reorganizare
judiciara, in judicial reorganisation,
en redressement

 

SC OLTCHIM SA RM VALCEA

PROCES PRIVATIZARE

 

Symbol: OLT

OLTCHIM S.A. RM. VALCEA

ISIN: ROOLTCACNOR2

Type: Shares

Segment: Main

Category: Standard

Status: Tradeable

 

0.5340

10/1/2015 1:43:12 PM

 

14.84%

 High: 0.5340

Low: 0.5340

 

https://www.bvb.ro/FinancialInstruments

Resume trading - 09:30 according to BSE Code - Market Operator (Title II - Art. 115 & Title III - Art. 6) - Cu_rrent report - insolvency procedure - indefeasible Court decision regarding confirmation of reorganization plan

9/30/2015 7:58:00 AM

  http://www.bvb.ro/infocont/infocont15/OLT290915_ro.pdf

 

Communique

9/29/2015 5:39:00 PM

http://www.bvb.ro/infocont/infocont15/OLT290915A_ro.pdf

EU

#43905

2015-10-05 15:55

Si tot nu am aflat Radutoiu, olaru

Dumitru, Bortosu m

mai sunt la dv?


Musafir

#43906

2015-10-05 19:47

nu mai sunt de mult

BREAKING NEWS ALERT OLTCHIM

#43907 Oltchim şi Carpatica au „turat“ cu viteză maximă

2015-10-06 08:05

Oltchim şi Carpatica au „turat“ cu viteză maximă

 

Titlurile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) şi cele ale Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au urcat în şedinţa de ieri cu aproape 15%, limita maximă de variaţie, pe rulaje reduse.

Acţiunile combinatului vâlcean, revenit la tranzacţionare pe 30 septem­brie după aproape trei ani de suspendare, sunt la a patra şedinţă con­secutivă  de creş­tere cu 15%. Astfel acţiunile OLT au urcat de la o cotaţie de 0,35 lei până la o cotaţie de 0,53 lei în şedinţa de ieri. Investitorii au tran­zac­ţionat ieri acţiuni Oltchim în valoare de 23.000 de lei, rulaj redus luând în calcul faptul că combinatul are o capitalizare bursieră de 159 milioane de lei.

În cazul titlurilor Carpatica, avansul acţiunilor a avut loc după ce banca a fost suspendată de la tranzacţionare timp de o lună, interval în care a fost operată reducerea capitalului social cu 200 mi­lioane de lei. Acţiunile BCC s-au tranzacţionat ieri la o cotaţie de 0,148 lei/unitate. Rulajul cu acţiunile BCC au fost ieri de 351.633 de lei. Banca are o capitalizare bursieră de 142 milioane de lei.

Vineri, 9 octombrie, are loc adunare generală extraordinară în care acţionarii Carpatica trebuie să aprobe modificarea termenilor şi condiţiilor majorării de capital în valoare de 110 milioane de lei pentru a permite ca acţiunile rămase nesubscrise să poată fi cum­pă­rate de fondul ame­rican de pri­vate equity J.C. Flowers.

 

Pe 8 sep­tem­brie, conducerea băncii a anunţat că un grup de acţio­nari din care fac parte omul de afaceri Ilie Carabulea, Dana Cojocaru, Nicolae Lupu, Corneliu Tănase şi societatea comercială Atlassib au încheiat un acord cu fondul de private equity JCF III Europe Holdings, vehicul investiţional al J.C. Flowers, în sco­pul vânzării unei participaţii in­di­rec­te de 25% din capital social al băncii.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.10.2015

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/oltchim-

 

BREAKING NEWS ALERT OLTCHIM

#43908 Oltchim, în fruntea creşterilor, după revenirea la tranzacţionare BURSA 06.10.2015

2015-10-06 13:01

 Oltchim, în fruntea creşterilor, după revenirea la tranzacţionare BURSA 06.10.2015

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 2 OCTOMBRIE

Acţiunile Oltchim (OLT) s-au apreciat cu 56,51%, în perioada 25 septembrie - 2 octombrie, raportat la euro, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucu_reşti.
     Creşterea a venit la revenirea la tranzacţionare a titlurilor OLT, după confirmarea planului de reorganizare a combinatului vâlcean, în instanţă. Aprecierile au venit însă pe o lichiditatea redusă, iar unii brokeri le consideră speculative.
    Oltchim a fost suspendată de la tranzacţionare la finele lunii ianuarie 2013, când a intrat în insolvenţă.
     Potrivit administratorilor judiciari ai Oltchim, în primul semestru al anului, cifra de afaceri a combinatului a fost de 364 milioane de lei, faţă de 154 milioane lei realizată în semestrul I 2013. Administratorii mai susţin că pierderea totală din activitatea cu_rentă s-a redus, în doi ani, cu 138 milioane de lei, iar EBITDA (profitul operaţional) s-a îmbunătăţit cu 90,1 milioane de lei în perioada analizată.
    Topul aprecierilor de la BVB a fost completat de titlurile "Retrasib" Sibiu (+12,48%) şi "Mecanică Fină" (+10,33%), în timp ce indicii bursieri au înregistrat scăderi.
     BET, indicele celor mai lichide zece companii, a scăzut cu 1,88%, raportat la euro, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 1,61%.
     BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,48%.
     În cadrul Bet, cel mai mult au crescut acţiunile Transelectrica (+0,6%), în timp ce titlurile IAR Braşov au avut cea mai mare apreciere din BET-XT (+6,08%).
     Acţiunile SIF Transilvania au înregistrat cel mai mare avans din BET-FI, de 3,41%.
     Pe segmentul fondurilor de investiţii, titlurile BT Index Austria au reprezentat cel mai bun plasament, cu o apreciere de 2,18%, raportată la euro. Topul fondurilor a fost completat de "Certinvest Prudent" (+0,55%) şi "Certinvest Dinamic" (+0,46%).
     Tradiţionaliştii, care ar fi preferat să îşi ţină banii la bancă, în perioada analizată, ar fi obţinut cele mai bune rezultate la Millenium Bank, atât pentru sumele în lei, cât şi pentru cele în euro. Cotaţia aurului a scăzut cu 3,54%, în perioada analizată, raportat la euro, la cu_rsul BNR, în timp ce leul s-a apreciat cu 0,07% faţă de moneda unică. 

http://www.bursa.ro/?s=investitii_personale&articol=279966   


Musafir

#43909

2015-10-06 17:21

unde esti talpasene sa te junghi eu picaso .sa moara mama de nu te praduiesc eu ...fara perdea ..eu sint FOTA 


Musafir

#43910

2015-10-06 17:25

DOM DRASOVEANU ...MARE BOIER ....M-A TINUT PINA ACUM SA DAU LA M... LUI TALPASANU  IAR DE ACUM INCEP CU EL 

 


Musafir

#43911

2015-10-06 17:50

ÎNCĂ O REALIZARE A DIRECTORULUI PÂRVU OM  CU MARE IEXPERINŢĂ ÎNTR-O MULTINAŢIONALĂ

Situația disperată în care se află muncitorii de la Arpechim și-a pus amprenta definitiv asupra unui dintre muncitori. Știind că se află pe viitoarea listă a disponibilizaților, un bărbat s-a spânzurat. Evenimentul îngrozitor s-a petrecut chiar acum.

 

 

 Poate, în acest moment, deși târziu, ministrul Andrei Gerea va catadicsi măcar să răspundă telefoanelor celor disperați de situația tot mai sumbră în care se află. Pentru unii însă, este prea târziu. Directorul Marius Pârvu a declarat pentruinstituțiilestatului.ro ca in aceasta dimineata barbatul a vorbit cu o colegă şi nu părea ca se simte rău. 

Mihai Buțan, în vârstă de 56 de ani, și-a pus capăt zilelor, după ce a aflat că este pe lista de disponibilizări.

EU

#43912

2015-10-06 18:04

SIF Transilvania reintră în cu_rsa pentru Oltchim, dar cere combinatul la pachet cu Arpechim

Bafta multa .... dar??? sa vedem ce iese

EU

#43913

2015-10-06 18:09

DOM DRASOVEANU- ce functie mai are ..ca doritor de functii il cunosc dsr realizari...nimic

Mihai Butan a murit? Dumnezeu sa-l ierte , dar sa nu uitam nicio data ca acesti politicieni si manageri ne-au adus aici...

Nu-i m-ai pupati in ....., tignoratii si interziceti-le dreptul de a intra in fabrica...... ei au de toate pe voi e foamea cat casa....


Musafir

#43914 Re:

2015-10-06 19:27

#43913: EU -  

 Să-l ierte Dumnezeu  iar vinovatul moral să primească ce merită

EU

#43915

2015-10-06 19:31

Da dar e de datoria noastra sa aratam vinovatii..ca asa nesimtiti cum sunt .... nici nu vad..


Musafir

#43916 Re:

2015-10-06 20:42

#43911: -  

1.Nu era pe lista disponibilizatilor natarailor!

2.Problemele lui le stiu familia si medicii.

3.Era prieten cu Pirvu

4.Sunteti niste idioti!


Musafir

#43917 Re: Re:

2015-10-07 04:45

#43916: - Re:  

 ERA PRIETEN CU PÂRVU ZICI ?  Păi pârvu era sinucis politic şi profesional cu mult timp inainte. acum se sinucide moral prin ce face la arpechim.

BREAKING NEWS STIRI - Direcția Națională Anticorupție

#43918 BREAKING NEWS: Percheziţii DNA la ROMPREST!

2015-10-07 06:56

BREAKING NEWS: Percheziţii DNA la ROMPREST!

Miercu_ri, 7 octombrie 2015, procu_rorii DNA au descins la mau multe locaţii ale firmei Romprest. Acestea sunt percheziţionate într-un mega-dosar de evaziune ficală.

Patronul Romprest, Florian WAlter, este urmărit internaţional, fiind acuzat de evaziune fiscală. Conform presei centrale, acesta a fost identificat în Dubai, însă România nu are tratat de extrădare cu Emiratele Arabe Unite.

Amintim că începând cu luna august 2015, ROMPREST prestează servicii de salubritate în municipiului Râmnicu Vâlcea, după ce a câştigat controversata licitaţie pentru salubrizarea oraşului.

http://www.voceavalcii.ro/


Musafir

#43919 Statul a ratat toate privatizările programate pentru acest an.

2015-10-07 08:18

Statul a ratat toate privatizările programate pentru acest an.

Citeste mai mult: adev.ro/nvrbvv

Guvernul s-a lăudat că va realiza mai multe privatizări şi listări în acest an, dar nu a reuşit să facă niciuna. Rând pe rând, au căzut privatizările Poştei şi a Oltchim, dar şi listările CFR Marfă, Aeroporturi Buc_ureşti, Portul Constanţa ori Hidroelectrica.

Guvernul a ratat toate privatizările şi listările programate pentru acest an şi nu mai are şanse să realizeze niciuna până la finele lui 2015, deşi autorităţile s-au lăudat de nenumărate ori că acestea vor continua.  Poşta Română, Oltchim, CFR Marfă, Aeroporturi Buc_ureşti, Portul Constanţa, toate au fost propuse pentru privatizare sau listare în acest an, alături de mai vechile restanţe din acordul cu FMI, respectiv Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica. Şi toate au fost ratate „cu brio“, rând pe rând, de către statul român.

Privatizări eşuate  

** Poşta Română.
Compania belgiană bpost nu a depus oferta angajantă pentru preluarea Poştei Române, până la 15 septembrie, când a expirat termenul-limită. Bpost fusese selectată de către autorităţi pentru vânzarea a 51% din companie. Acum, Guvernul urmează să reanalizeze procesul de privatizare a operatorului. Compania a înregistrat anul trecut un profit net de 22,8 milioane de lei, după cinci ani de pierderi. Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Buc_ureşti (BVB), şi fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Poştei Române, afirma recent că listarea companiei pe piaţa de capital ar reprezenta cea mai bună variantă de capitalizare pentru companie în acest moment.  

** Oltchim.
Statul a scos de mai multe ori la licitaţie combinatul chimic Oltchim în 2014, dar nicio astfel de tentativă nu a avut loc în 2015. Aflat în insolvenţă, combinatul a beneficiat de ştergerea a două miliarde de lei din datoriile acumulate, astfel că atrage în continuare interes. Chinezii de la Junlun Petroleum au revenit la Râmnicu Vâlcea pentru a efectua o analiză tehnică, iar SIF Transilvania a anunţat că doreşte preluarea companiei, tranzacţia fiind condiţionată de achiziţia rafinăriei Arpechim, deţinută însă de Petrom. De asemenea, şi omul de afaceri Ştefan Vuza – care a participat şi la procesul de privatizare din 2012 – este interesat.   

Listările merg greu în Transporturi  

** Aeroporturi Buc_ureşti.
Premierul Victor Ponta anunţa în primăvara acestui an că vor fi listate în acest an atât Aeroporturi Buc_ureşti, cât şi Portul Constanţa.  De asemenea, Guvernul a anunţat că a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, însărcinând Ministerul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să gestioneze coordonarea programului de listare de companii pe bursă, astfel încât noi listări să aibă loc încă din toamna acestui an. Numai că paşi concreţi nu au fost făcuţi.  

** Portul Constanţa.
Listarea unui pachet minoritar din această companie a fost anunţată la pachet cu Aeroporturi Buc_ureşti, dar nimic nu s-a întâmplat până acum. Iulian Matache, ministrul Transporturilor, declara la Adevărul Live că o decizie se va lua c_urând în Guvern în cazul celor două companii, dar că perioada până la finele anului este prea sc_urtă pentru ca intrarea în ringul bursier să aibă loc până la 31 decembrie.  

** CFR Marfă.
După eşecul privatizării cu omul de afaceri Gruia Stoica în anul 2013, statul a restructurat compania şi a schimbat strategia. Ministrul Transporturilor declara în luna iunie că Guvernul vrea să listeze pe bursă 51% din companie. Totuşi, intrarea CFR Marfă în ringul bursier este încă departe, în condiţiile în care Matache a afirmat la Adevărul Live că până acum niciun consultant nu s-a arătat interesat pentru această privatizare. Oficialul afirma că societatea are de încasat de la partenerii comerciali, în special companii de stat din domeniul energetic, creanţe în valoare de 110% din cifra de afaceri.   

** Tarom.
Autorităţile au anunţat de mai multe ori în ultimii ani fie listarea, fie privatizarea companiei cu un investitor strategic, dar ministrul Transporturilor a afirmat la Adevărul Live că în acest moment situaţia financiară a companiei nu este atât de favorabilă încât să se pună problema privatizării.  

Scandal în industria extractivă
 
** Salrom.
Ministerul Economiei a intrat recent într-un schimb de replici cu Fondul Proprietatea pe tema listării Salrom. Fondul Proprietatea, acţionar minoritar în cadrul Salrom cu 49%, doreşte listarea companiei, astfel încât să poată să îşi vândă din pachetul de acţiuni. Numai că Mihai Tudose, ministrul Economiei, se opune şi a afirmat că, dacă Fondul Proprietatea doreşte să îşi vândă pachetul, atunci ar trebui să facă instituţiei sale o propunere de vânzare, iar statul va cumpăra acţiunile. Ulterior, Franklin Templeton – administratorul Fondului Proprietatea – a emis un comunicat în care preciza că, potrivit legislaţiei, statul nu poate cumpăra acţiuni la companii. Fondul Proprietatea a propus o modalitate de listare prin care Ministerul Economiei va rămâne cu pachetul de 51%, ba chiar s-a oferit să suporte toate cheltuielile legate de listare.  

** Cupru Min.
Listarea a 15% din acţiunile Cupru Min a fost anunţată încă din luna mai 2014 de către fostul ministru al Economiei, Constantin Niţă. Ulterior, în decembrie 2014, tot Niţă anunţa că societatea nu va mai fi listată, ci inclusă într-o companie naţională a cuprului, alături de Minvest Deva şi Moldomin, ambele fiind entităţi de stat. Între timp, Niţă a fost înlocuit în funcţie de către Mihai Tudose. Nici fuziunea, nici listarea nu s-au realizat.  

Restanţe în energie.  

Guvernul a promis de mai multe ori în ultimii ani şi listarea Hidroelectrica şi a Complexului Energetic Oltenia, ambele fiind menţionate şi în scrisorile de intenţie ale României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Numai că Hidroelectrica, deşi cu o situaţie financiară de invidiat, nu mai poate fi listată prea c_urând după ce a reintrat în insolvenţă şi mai are o serie de procese cu „băieţii deştepţi“. Andrei Gerea, ministrul Energiei, a anunţat luni că listarea ar urma să aibă loc chiar în 2017. Hidroelectrica a înregistrat în primul semestru un profit record de 725 de milioane de lei, cu 42% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.   

Complexul Energetic Oltenia este o altă restanţă a statului.
Numai că societatea a întâmpinat probleme grave din cauza afluxului de energie regenerabilă şi a scăderii consumului intern. Anul trecut, societatea a consemnat o gaură de 700 de milioane de lei în 2014. În aceste condiţii, listarea nu a mai putut avea loc. În acest an, societatea a disponibilizat 2.000 de angajaţi şi a externalizat încă 1.000 prin cedarea carierei Berbeşti către CET Govora.  

Recorduri în anii anteriori  

Inabilitatea statului de a mai face listări şi privatizări în acest an vine după ce Guvernul a stabilit recorduri în fiecare din cei doi ani anteriori. Statul a listat în 2013 un pachet de 15% din acţiunile Romgaz atât pe bursa de la Buc_ureşti, cât şi la Londra, obţinând 1,7 miliarde de lei (391 de milioane de euro). Listarea a fost o premieră atât la nivelul sumei obţinute, cât şi prin faptul că a fost prima listare duală realizată de către statul român. Ulterior, în anul 2014, Electrica a urmat calea Romgaz şi s-a listat atât la Buc_ureşti, cât şi la Londra, iar suma de bani obţinută din listare a fost un nou record. Compania de stat a atras 1,95 de miliarde de lei (443 de milioane de euro) de la investitori prin vânzarea a 51% din acţiuni. Andrei Gerea, ministrul Energiei, a criticat ieri conducerea companiei, despre care a spus că „doarme“ pe banii obţinuţi din listare, fără a face investiţii sau achiziţii în regiune.

Citeste mai mult: adev.ro/nvrbvv


Musafir

#43920

2015-10-07 12:18

Cu cine vrei sa faci privatizari cu un astfel de oligofren de prim-ministru,cel mai prost guvern care l-a avut Romania in istoria ei si cel mai penal,asa ca o sa vedeti cum bruma asta de bunastare v-a fi ca un balon de sapun.Traiesc din masurile care au fost luate de Boc,guvernarea oligofrenului o decontam peste un an.Ba ce dracu si acum imi vine sa rad, uite "ciubucu",nu e "ciubucu" si cu o Antena 3,care prezinta cum unul din epoca de piatra era imbracat de la Armani Emporio si au descoperit ca era bunicu lu Basescu,RTV mai are putin si ne anunta ca vine peste 3 zile era glaciara din cauza lu Base,ba prostilor traim intr-o guvernare care are drept unic tel minciuna.

Picasso

#43921 Va meritati soarte

2015-10-07 13:34

 Mai  asti de la OLTCHIM  pai voi va meritati soarta, ati stat la DICULOIU 23 de ani si nu v-ati dat seama, ca anul trecut va vandut prin diminuarea numarului de salarii compensatorii :de la 18 la 12 acum dupa ce a luat cascavalul ,a plecat cu PRISACARU si la lasat pe Marcu,  sa suga ce se mai poate de pe urma celor 650 de membri.


Musafir

#43922 ANUNT, catre salariatii disponibilizati de Oltchim incepand cu data de 14 iunie 2013.

2015-10-07 14:22

Administratorul judiciar de la OLTCHIM, avocat Gheorghe Piperea, a declarat in fata judecatorului sindic ca plata salariilor compensatorii catre salariatii disponibilizati in anul 2013 se va face - pana la sfarsitul anului 2015.

A se vedea HOTARAREA TRIBUNALULUI VALCEA nr. 210 / 2015 din 28 ianuarie 2015, citez din declaratie "daca se va merge pe varianta unei reorganizari care sa nu duca la vanzarea SPV-ului, platile se vor face pana la sfarsitul anului 2015".

Daca vreti sa convingeti cititi declaratia lui Piperea (pag. 3 din hotararea mai sus mentionata)!
Click -  http://i.imgur.com/YGBaWfx.jpg

BANsiDAN

#43923 Re: Va meritati soarte

2015-10-07 14:52

#43921: Picasso - Va meritati soarte 

 Da bine zici tu burtosule. nui asa ca trebia sa ne fi mutat toti la lindicatu URINA ? Ca dumitru stia sa ne vanda mai bine, doar are experienta.Si stie sa suga mult mai bine decat marcu. care  va tragen kurcuarcu,

EU

#43924

2015-10-07 15:30

#43916 Re:

2015-10-06 21:42

#43911: -  

1.Nu era pe lista disponibilizatilor natarailor!

2.Problemele lui le stiu familia si medicii.

3.Era prieten cu Pirvu

4.Sunteti niste idioti!

 si cu ce s-a gresit?....ne-am prezentat condoleantele ....

iar Oltchimul se vede cum merge........

Multumim ca si in asemena situatii.....folosesti cuvinte....... de nedescris

cu stima

 


Musafir

#43925

2015-10-07 16:41

DNA la Romprest....sa nu uitam, ROMPREST este partenerul cel mai important al OLTCHIM......ROMPREST asigura paza OLTCHIM