Memoriu referitor la piesa de teatru "Profetul Ilie"

Memoriu referitor la piesa “Profetul Ilie” jucată la Teatrul Național din București 

Apariția în spațiul public, în timpul postului Sfintei Învieri, a acestei piese de teatru nu poate să treacă fără reacții. Un spectacol în care este batjocorită în mod clar Sfânta Cruce și credința Creștin Ortodoxă, iar nu aspecte și derapaje ale unei schisme religioase la care se referă de fapt textul autorului Tadeusz Słobodzianek, societatea românească nu îl poate trece cu vederea.

Constituția României prevede în Art. 30 la alin (1) că “libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile” și la alin (7) că “sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

Societatea românească în majoritatea ei covârșitoare (87 %) este formată din creștini ortodocși.

Acestă piesă de teatru, așa cum a fost pusă în scenă de regizorul Botond Nagy, atinge direct și în ansamblu credința Creștin Ortodoxă a celor mai mulți români.

Cea mai frumoasă și profundă pagină de dragoste din întreaga istorie a omenirii s-a scris pe Sfânta Cruce unde Fiul lui Dumnezeu întrupat s-a jertfit cu brațele deschise pentru a îmbrățișa toată creația. 

A batjocori Sfânta Cruce într-o piesă de teatru invocând “libertatea de exprimare” nu reprezintă numai un “act de îndemn la ură religioasă și contra bunelor moravuri” interzis de același art. 30 din Constituția României, ci mai mult este un act împotriva credinței și sufletului celor mai mulți români.

Adaugând faptul că instituția în care s-a produs această batjocură este finanțată din bugetul de stat, adică în proporție de 87 % de cei loviți sufletește de această piesă, se impune pe de o parte ca cei implicați să ceară scuze publice poporului român, iar pe de altă parte să nu se mai repete așa ceva.

În consecință, solicităm Ministerului Culturii și instituțiilor teatrale să fie atente și să prevină difuzarea în spațiul public a oricărui așa-zis act artistic prin care se aduce atingere credinței și simbolurilor religioase ale poporului român și care reprezintă implicit o instigare la ură religioasă.

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Mircea Radea va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Trebuie să verificăm că ești om.

Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Autorizez Mircea Radea să transmită informațiile pe care le furnizez în acest formular următoarelor părți:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...