Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Musafir

#2576 Re:

2012-03-17 18:19

#2569: -

Tu eşti membru în Curtea Constituţională? Cum îţi permiţi să scrii afirmaţii atât de categorice în privinţa constituţionalităţii unei legi care nu erau contestate de Curtea Constituţională, şi despre care tocmai CONSTITUŢIA scrie că este cel prin care trebuie să fie stabilită sistemul de predare în limba maternă?!

Musafir

#2577 Re:

2012-03-17 18:21

#2575: -

Nu este vorbă de discriminare pozitivă - doar despre EGALITATE!

Dacă studenţii maghiari o să aibă ACELAŞI drepturi ca şi românii şi dacă linia maghiară o să aibă instituţiile şi cadrele CORESPUNZĂTOARE liniei române, asta NU înseamnă discriminare pozitivă ci EGALITATE!

Musafir

2012-03-17 18:22

Cred ca ar trebui spus STOP acelor politicieni care pentru interese marunte dezbina si distrug prestigiul unei universitati de renume din Romania!
GATA!PANA AICI!

Musafir

#2579 Re:

2012-03-17 18:24

#2575: -

Plătim acelaşi taxe şi impozite - trebuie să avem acelaşi drepturi (inclusiv cele lingvistice)!

Să fie egalitate nu numai în privinţa impozitelor dar şi în DREPTURI!

dac

#2580 Re: Re:

2012-03-17 18:27

#2574: - Re:

Ba da. Autonomia universitara este garantata de consitutie. Legea este mai jos cu o treapta! Legea nu poate afecta constitutia!

Musafir

2012-03-17 18:29

Am fost la UMF Tg-Mures si am ramas impresionat de invatamantul desfasurat acolo pana in prezent. Nu-mi vine sa cred pana unde au putut sa ajunga. Mai intai ne-au saracit reducand salariile acum ne iau si demnitatea.....

Musafir

#2582 Re:

2012-03-17 18:30

#2578: -

Sau mai bine să spuneţi STOP acelor cadre didactice şi conducători care AU ŞI DISTRUS deja o parte din prestigiul universităţii (pentru interese personale şi nu numai politice)!

Conducerea a distrus prestigiul universităţii nu numai prin ruşinosul scandal de PLAGIZARE (un lucru inadmisibil în lumea ştiinţifică) - dar acum continuă această distrugere şi prin încălcarea legilor statului român!

Două universităţi mari au putut să respectă această lege (şi UBB-ul, cu mai mult de 150 000 de studenţi), fără scandal, fără proteste, şi nu s-a întâmplat nimic (nici maghiarizare nici dezacreditare, nimic)!

Doar cei de la UMF nu au putut accepta această lege!

Este mare ruşine universităţii să fie singura în ţară care încalcă legile statului şi care pare să fie cuibul şovinismului...

Musafir

2012-03-17 18:34

Doamne faca-se vrerea studentilor !!!!! autonomie...autonomie.....autonomie !!!!

Musafir

2012-03-17 18:36

Atata timp cat nu se respecta autonomia universitara, este clar ca se incalca Legea educatiei nationale si Constitutia.

Musafir

2012-03-17 18:39

Eu nu inteleg ,in general,de ce trebuie se existe in Romania invatamant in alta limba decat in limba romana.As fi curioasa sa stiu daca in universitatile din Ungaria exista facultati cu limba de predare romana.De aia cand treci prin anumite locuri din Transilvania si vorbesti romaneste uneori nu ti se raspunde-posibil ca nici nu stiu.

Musafir

#2586 Re: Re: Re:

2012-03-17 18:39

#2580: dac - Re: Re:

Autonomia garantată de constituţie NU EXCLUDE nici-o universitate din ţară şi NU JUSTIFICĂ NERESPECTAREA LEGILOR!

(Autonomia - chiar şi cea teritorială de exemplu - se înţelege ÎN CADRUL legislativ al statului)!

Provesorii voştri au MINŢIT dacă au interpretat altfel acest lucru (n-ar fi primul caz)!

Legile statului TREBUIE RESPECTATE şi în cadrul universităţilor (de altfel autonome)!!!

De exemplu şi FURTUL sau OMORUL se pedepseşte la UMF LA FEL ca şi în întreaga ţară (ca să ştiţi) - şi nu conform unor regulamente interne.

Codul penal şi toate legile ţării sunt valabile ŞI ÎN CADRUL UNIVERSITĂŢILOR!!!!!

Universitatea NU E CONSULAT şi nu e un stat independent! Are autonomie în cadrul LEGILOR statului şi n-are voie să încalcă legile în vigoare!

Sunteţi total dezorientaţi. Autonomia NU înseamnă legislaţie independentă. Carta universitară TREBUIE să fie armonizată cu legile în vigoare LA TOATE UNIVERSITĂŢILE DIN ROMÂNIA (doar ÎN CADRUL acestor legi sunt autonome)!!!

Musafir

2012-03-17 18:40

Domnilor Guvernanti, nu este nevoie de amprenta Domniilor Voastre si in acest sector! RESPECTATI AUTONOMIA UNIVERSITARA LA UMF TG-MURES!Faceti mai bine o cura de dezintoxicare in vederea imbunatatirii doleantelor si necesitatilor obiective ale romanilor, pentru Dumnezeu!

Musafir

2012-03-17 18:44

Stie cineva in ce tara din lume comunitatea romana are atatea drepturi cate au maghiarii in Romania. Sa stiu incotro sa ma indrept cand vom ajunge minoritari la noi in tara

Musafir

#2589 Re:

2012-03-17 18:46

#2585: -

Da, facultăţi există la Seghedin şi Budapesta. Universităţi nu sunt deoarece românii din ungaria sunt o minoritate foarte mică (0,1% din polulaţia totală). În 1990 erau 10 grădiniţe, 11 şcoli generale şi un liceu cu limbă de predare română pt. o minoritate română de 10 740 de persoane (doar la Târgu Mureş trăiesc de 7 ori mai mulţi maghiari!!!!). Numărul acestor instituţii s-a mărit în ultimile decenii. Deci răspunsul la întrebarea ta e un DA categoric.

Musafir

#2590 Re:

2012-03-17 18:47

#2588: -

Vă e frică că veţi ajunge EGALI cu maghiarii (aşa cum constituţia prevede). Asta e adevărul.

Musafir

2012-03-17 18:47

Nu va lasati! Nu lasati ridicolul si impostura sa incalece si tanara generatie!Nu lasati sa dicteze altii viitorul vostru!

Musafir

2012-03-17 18:56

Pentru binele nostru ar trebui lasata politica la usa universitatilor.

Musafir

2012-03-17 18:56

Este absolut normal si obligatoriu ( ca in orice alta tara din lume ( ca sa nu mai vorbim de Ungaria, SUA, Germania , Anglia )) ca in Romania sa fie folosita limba romana in relatiile dintre cetateni si in institutiile publice.

LIMBA ROMANA este de peste 7000 ( sapte mii ) de ani folosita de locuitorii acestor meleaguri, cu mii de ani inainte de aparitia scrierii sumeriene, a limbii latine si multe alte limbi.

Aceasta situatie de la Tg Mures ( ca multe alte situatii proaste care sunt la ora actuala in tara in toate domeniile ) se datoreste LACOMIEI NEMASURATE A GUVERNANTILOR ACTUALI AI ROMANIEI, CARE PREFERA SA VANDA TARA SI POPORUL PENTRU A PUTEA SA STEA IN CONTINUARE LA GUVERNARE SI SA FURE CAT MAI MULT DIN BANII PUBLICI : POPORUL SA PLATEASCA TAXE SI SA NU-I INTREBE CUM AU CHELTUIT ACESTI BANI !!!.

DACA ROMANII AR FI UNITI CEI 5 % UDMR N-AR EXISTA SI N-AR AVEA NICI UN CUVANT DE SPUS.

NU AM NIMIC CU UNGURII : TOTI AU DREPTUL SA TRAIASCA SUB SOARE CU DEMNITATE , SA-SI FOLOSEASCA LIMBA SI SA-SI RESPECTE TRADITIILE.

DAR SI ROMANII CARE SUNT LOCAL MINORITARI AU DREPTUL LA ACELEASI LUCRURI PE CARE LE CER UNGURII, LUCRU CARE INSA NU SE INTAMPLA SI AICI ARATA NECINSTEA SI OBRAZNICIA ACESTOR UNGURI SI IN CONSECINTA NOI CEILALTI ROMANI AVEM OBLIGATIA SA NE APARAM FRATII ROMANI DIN ACESTE TERITORII ROMANESTI

dac

#2594 Re: Re:

2012-03-17 18:59

#2577: - Re: tu vrei segregatie, apartheid

Toti sintem egali daca invatam in limba statului. Limba materna este deja un plus, adica discriminare pozitiva.

Uite ce spune constitutia:

(2) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română. În condiţiile legii, învăţământul se poate desfăşura şi într-o limbă de circulaţie internaţională.

(3) Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.

Constitutia da egalitatea. Legea permite si discriminarea pozitiva sau negativa.

Daca studentii de origine maghiara nu sint primiti la universitatile de stat asta este discriminare.

Daca la Sapientia nu au sectie in limba romana, asta este doar afacere.

TOTI maghiarii pot participa la linia generala a universitatii, pot vota, pot fi alesi, in mod egal.

Tu vrei linie separata, adica mai mult decit limba oficiala!

Vrei SEGREGATIE!

Musafir

2012-03-17 19:03

Oare de ce in America spaniolii asa de numerosi acolo
nu ridica astfel de pretentii?Logic traiesti in Romania,invata romaneste sa poti consulta bolnavii indiferent de limba.Bunul simt trebuie sa oblige pe maghiari sa stie limba tarii care ii hraneste
Sa ne respecte pe noi macar jumatete din respectul si toleranta noastra romaneasca.Cred ca sunt oameni de inteles,colegii mei maghiari de acum 50 de ani imi sunt si acum prieteni,stiu ca au o gandire toleranta si inteleapta,contez pe ei.

Musafir

#2596 Re: Re:

2012-03-17 19:07

#2582: - Re:

Declaraţia lui Dr. Axel Stachon despre plagizarea domnului Prof. Dr. Azamfirei:

http://www.transindex.ro/images/__leo/cikkek/cikkek_45998.pdf

Scandalul de plagizare al lui Copotoiu:

dr. Rammal Hayan: http://www.transindex.ro/images/__leo/cikkek/cikkek_45531.pdf

dr. Theodoor Wiggers: http://www.transindex.ro/images/__leo/cikkek/cikkek_45530.pdf

Wendy Kelder: http://www.transindex.ro/images/__leo/cikkek/cikkek_45529.pdf

Oare cine distruge prestigiul universităţii?

Beniamin

#2597 Re: Re:

#2579: - Re:

Bai desteptule? si cand o sa vina o batrana romanca sa iti ceara o pastila ce o sa faci? din cauza unor politicienii care nu vor altceva decat puterea, si nu au pic de demnitate se distruge una dintre cele mai pretioase universitati din Romania! Rusine si atat! Si daca legea asta o sa treaca sunt convins ca nu o sa faca altceva decat sa inversuneze si mai tare pe romanii care inca mai au sange in vene! Pana cand credeti ca se mai poate asa? coarda se intinde, dar pana la urma tot cedeaza!

Musafir

#2598 Re:

#2595: -

Deoarece spaniolii acolo sunt IMIGRANŢI, puiule şi nu o minoritate naţională autohtonă!

Musafir

2012-03-17 19:09

Doar Dumnezeu mai poate salva Romania

Musafir

2012-03-17 19:09

Respectati "Carta Universitara" , autonomia Universitara.