Sociologia la nivel de studii liceale în România

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Sociologia la nivel de studii liceale în România

Musafir

2015-05-16 08:25

Sunt lector univ. la Universtitatea din Oradea, Departamentul de Sociologie si Asistenta Sociala si consider ca e foarte important sa se studieze Sociologia in liceu alaturi de celelalte discipline socio-umane!

Musafir

2015-05-17 14:59

Sociologia este stiința socialului și a societății și de aceea este foarte important și absolut necesar să fie disciplină obligatorie.

Musafir

2015-05-18 09:52

Cred că o cunoaştere reciprocă ne edifică atât ca persoane cât şi ca societate. Împreună putem contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din ţara noastră şi din lume. Egoismul şi individualismul sunt plăgile moderne prin care ne autodistrugem. Uniţi, vom reuşi să lăsăm o lume mai bună, mai demnă, pentru generaţiile viitoare.

Musafir

2015-05-18 12:42

sociologia, ca stiintà a omului, pote contribui la difuzarea mai largà a conceptelor ce permit intelegerea fenomenelor la nivel de grup, institutie, societate si civitlizatie. Cunoastrea obiectivà si confruntarea ei cu experienta subiectivà constituie fundamentele activitàtilor si actiunilor de transformare socialà.
sunt dispusà sà particip la actiuni de difzare a unor concepte sociologice fundamentale si de interes major pentru societate.
Mariana Lecarpentier
Dragos Darabaneanu

#5 Cele mai tari argumente

2015-05-18 14:32

Sunt trei chestiuni care cred că merită a fi menţionate în legătură cu costurile unei poziţii marginale a sociologiei ca disciplină predată în licee. În primul rând pericolul în care se află o meserie aflată în nomenclatorul de meserii din România şi care din cauza necunoaşterii este tot mai puţin solicitată de absolvenţii de liceu. Aş adăuga aici că meseria de sociolog răspunde unor nevoi sociale des reclamate în spaţiul public, cum ar fi îmbunătăţirea unor aspecte legate de integrarea europeană, spiritul civic şi implicarea cetăţenească, atitudini şi comportamente legate de bunurile publice, corupţie şi multe altele. În al doilea rând aş aminti situaţia precară în care se află absolvenţii de sociologie în contextul carierelor profesionale din învăţământul preuniversitar, comparativ cu absolvenţii altor ramuri ale domeniului socio-uman. Astăzi, un absolvent de sociologie practic nu se poate titulariza ca profesor de liceu. În sfârşit, prezenţa mai susţinută a sociologiei ca disciplină şcolară ar genera o apropiere a sociologiei de societate, lucru pe care îl consider absolut necesar.

Musafir

2015-09-15 12:39

Sociologia formeaza atasamentul la valori , creaza motivatia pentru a le sustine , imbogateste tinerii cu informatii despre mediul social , esentiale pentru realizarea vietii pe care si-o doresc si pe care o pretuiesc .

Musafir

2015-09-21 11:04

Deoarece sustin studiul sociologiei in liceele teoretice inclusiv la profilul real. Am fost la "matematica-fizica", iar in clasa a X-a de liceu am facut si sociologie. Acum am profesia de sociolog, doctor in stiinte politice.