FEMEI PE BANCNOTE
Guvernatorului Băncii Naționale a României
Domnule Guvernator,
Încă dinainte de a învața să numărăm, observăm că prin toate magazinele, prin toate portofelele, prin toate buzunarele și printre toate degetele se perindă numai și numai imagini ale bărbaților. Bărbați cu merite istorice incontestabile! Bărbați, indiscutabil, valoroși! Însă negăsind nicio femeie pe bancnotele românești, survine o întrebarea firească: Noi, femeile, cât valorăm? Până la cât să numărăm?
Ceea ce știm sigur este că toate aceste bancnote aparțin românilor! Sunt făcute pentru români! Desigur, dacă banii aparțin românilor, ar trebui să îi și reprezinte. Regretabil, reprezintă doar jumătate dintre români! Bărbații!…
Femeile nu sunt absente din națiunea română! Însă sunt absente de pe bancnote! Ceea ce dă impresia că este respectată și apreciată doar contribuția bărbatilor la dezvoltarea națiunii. Ceea ce sugerează, totodată, ideea că femeile nu ar fi contribuit la clădirea și evoluția acestei țări sau ar fi avut doar un rol minor, cvasiinexistent. O percepție total eronată, pe care a venit timpul să o corectăm!
Banul - obiectul cel mai uzitat în viața de toate zilele - poartă în el și trimite, deopotrivă, un puternic mesaj subliminal, indicând pe cine prețuim noi ca țară, națiune, societate și individ.
A sosit timpul, ca în anul istoric al Centenarului Marii Uniri, să valorificăm și să valorizăm contribuția esențială a femeilor în societatea românească! Iar un moment mai bun ca acesta și mai încărcat de un puternic simbolism nici că se putea!
E momentul să onorăm femeile istorice! Femei cu idealuri, realizări și acțiuni revoluționare, cărora să le fie oficial recunoscute meritele și să stea alături de bărbații influenți -și merituoși, de asemenea- ai acestei țări! Unde să stea? Să începem cu o bancnotă! Prima din istoria României în care o femeie cu merite excepționale este celebrată și pusă pe același piedestal simbolic cu omologii săi.
Nu cerem o excepție, ci o racordare la realitate! Nu cerem o favoare. Cerem ce este al nostru! Cerem un loc între cei recunoscuți!
Și alte națiuni au fost, până de curând, în aceeași situație. Însă în urma unor petiții ca aceasta, băncile Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii sau Canadei, au decis că această situație este nedreaptă față de femei și au făcut schimbările necesare.
Astăzi, în anul 2018, pe lângă cele trei națiuni menționate mai sus, Suedia, Israel, Scotia, Ucraina, Coreea de Sud, Mexic, Filipine, Turcia, Noua Zeelandă, Japonia, Siria, și multe alte țări au efigii feminine pe bancnote. Toate acestea culminând cu Australia, care, din motive de nepărtinire, a adoptat cea mai echitabilă soluție. Pe fiecare bancnotă se găsește pe una dintre fețe chipul unei femei, iar pe cealaltă chipul unui bărbat!
Așa că mă întreb, domnule Guvernator, România unde este pe harta țărilor evoluate cultural? Stă în mâinile Administrației Băncii Naționale (pe care o conduceți dumneavoastră) să ne dezvăluie adevărata față a României anului 2018, membră a Uniunii Europene. Dacă ține pasul cu progresul sau nu…
S-au scurs fix opt decenii de democrație și drept de vot pentru femei. Însă din 1938 și până astăzi, femeile au avut, și încă mai au, mult de recuperat în privința recunoașterii meritelor lor în spațiul public.
Din păcate, nu poziția geografică ne transformă într-o țară civilizată și nici aderarea la un for internațional. Faptele ne transformă într-o țară civilizată!
Ce-ar fi să demonstrăm că suntem o țară modernă, cu idei progresiste? Ce-ar fi ca bancnotele noastre să reflecte realitatea societății? Ce-ar fi ca bancnotele noastre să recunoască meritele femeilor care au condus la progresul acestei societăți? Și ce metodă mai bună de a ne demonstra cu toții evoluția decât prin a pune o femeie de excepție la locul ei?! Pe o bancnotă! Pe o bancnotă de circulație națională, nu pe mici serii de monede comemorative.
Vă invit, domnule Guvernator, alături de noi toți cei care vom semna aici, să răspundeți pozitiv acestei petiții, pentru ca în acest mandat istoric, să scrieți chiar dumneavoastră istoria acestei țări și să rămâneți în memoria colectivă drept Primul Guvernator Al Băncii Naționale A României Care A Dat Ordin De Emitere A Unei Bancnote Cu Efigie Feminină.
De asemenea, vă invit pe toți cei care citiți aceste rânduri să semnați această petiție istorică, să o partajați pe Facebook, pe Instagram, pe Twitter, pe Youtube, pe Snapchat, pe toate canalele de socializare (mentionând #VremFemeiPeBancnote), pentru a le arată tuturor că împreună schimbăm viitorul României!
Nu toți vom rămâne în istorie. Oricât de voluminoasă ar fi cartea, n-ar avea suficiente pagini să încăpem cu toții în ea. Totuși, avem oportunitatea fantastică de a intra în istorie împreună! Acum! Semnând această petiție și schimbând cursul unei cutume de sute ani!
Depinde de tine să intrăm în istorie! Depinde doar de tine!
Pentru că nimic nu ne va bucura mai tare decât să vedem femei susținând alte femei! Pentru că nimic nu ne va bucura mai mult decât să vedem bărbați susținând femei! Pentru că nimic nu ne va bucura mai mult decât să demonstrăm că ne susținem unii pe alții!
Cu vocile unite, dorim să trimitem cel mai puternic mesaj al deceniului! Acela că o femeie din România merită să ajungă pe o bancnotă națională!
Janina Nectara Constantin Contactați autorul petiției
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |