10 Mai, Ziua Independenţei României - zi de sărbătoare naţională
Acest Proiect de Lege (PL) a fost adoptat de Senat, ca primă Cameră sesizată, încă din 28 noiembrie 2011: raport. Pe 25 şi 26 februarie, 2013, legea a fost pe ordinea de zi, dar discutarea ei a fost amânată pentru ziua de 4 martie - vezi nr. crt. 134 de pe ordinea de zi.
La Camera Deputaţilor discutarea acestui PL s-a tot întârziat. Noi, cei din societatea civică, nu putem însă să uităm că Libertatea începe cu Suveranitatea, iar Suveranitatea cere Solidaritate !
Observaţii:
1) Obiecţiunea a doua din raport, aceea de respingere a PL prin prisma faptului că s-au facut nişte renumerotări, este prea penibilă pentru a fi comentată.
2) Atunci când a fost respins acest PL, ministrul culturii era Kelemen Hunor - vezi aici. Ne mai mirăm de ce comisia de cultură, arte şi mijloace de informare în masă a respins acest PL? Nu este o instigare la segregare, nu putem însă să ne facem că nu vedem.
3) Obiecţiunea principală, prima din raport, prin care Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a hotărât respingerea PL, este aceea că "nu se precizează sursele financiare necesare aplicării măsurilor propuse" - vezi aici.
NU se cer bani, ci respectarea Zilei Proclamării Independenţei României. În fapt, chiar în raportul menţionat mai sus se spune în aşa-zisa a 3-a, şi ultima, obiecţie: "În ceea ce priveşte soluţia legislativă prin care societatea de televiziune şi cea de radiodifuziune trebuie să-şi adapteze programele în vederea reflectării manifestă rilor acestei zile, aceasta nu este necesară, întrucât cele două instituţii sunt obligate prin legea de organizare şi funcţionare să sprijine activităţile importante din societatea românească". De altfel, de Ziua Sfântului Andrei, de Rusalii, alte sărbători naţionale, nu s-a impus specificarea surselor financiare.
Întărim că subiectul acestei petiţii nu este 10 Mai "adevăratA" zi naţională a României". Este o diversiune a afirma că această petiţie atacă Ziua Naţională de 1 decembrie. Mai exact, putem spune 10 Mai - "adevăratĂ" zi naţională a României, Ziua Independenţei. Aşa cum există 1 Decembrie - Ziua Marii Uniri, 24 ianuarie - Ziua Micii Uniri. Abatere de la subiect ar fi şi aceea "deducţie" că prin această lege se vrea restaurarea monarhiei. Chiar capul familiei regale, Regele Mihai a ridicat o întrebare fundamentală. Că România independentă, modernă şi mare, România-Cineva în concertul european, din multiple puncte de vedere (instituţional, cultural, ştiinţific etc), s-a făcut având ca protagonistă familia regală, că, aşa cum se susţine şi în expunerea de motive a Senatului, ziua în care s-a proclamat România ca stat independent pe hartă, "deslipită cu totul şi pentru totdeauna de Turcia", se suprapune cu o zi de facto a regalităţii, sunt fapte care nu constituie subiectul principal al prezentei petiţii, chiar dacă iniţiativa ei a pornit din rândurile unor susţinători ai monarhiei.
http://www.afidomn.ro/Atelier/afis10Mai1.PNGhttp://www.afidomn.ro/Atelier/catre%20deputati.png
România nu poate fi respectată dacă nu este în stare a-şi respecta Ziua Independenţei. Dacă ne comparăm fie şi numai cu vecinii noştri direcţi, România este singura ţară care nu îşi comemorează Ziua Independenţei, deşi aceasta a fost sărbatorită cu fast, an de an, 70 de ani înainte de invazia sovietică. Domni Deputaţi, redaţi poporului speranţa şi mândria că trăieşte într-un stat suveran, că nu am devenit un „coridor al istoriei”, o mână de lucru iefină, o colonie! Că nu ni s-a furat de tot Revoluţia din ‘89. Arătaţi că ne reprezentaţi cu cinste! Motivele de respingere a PL "10 Mai, Ziua Independenţei României - zi de sărbătoare naţională" sunt mici şi procedurale, ca să nu spunem meschine.
Pentru mai multe detalii (aici vom pune materiale), vezi începutul paginii cu materiale.
Grupul 10 Mai Suveran (http://www.afidomn.ro) Contactați autorul petiției
Autorul acestei petiții a decis să stopeze continuarea strângerii de semnăturiAnunț de la administratorul acestui websiteAm eliminat informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |