🟣 STOP SUPRATAXAREA 🛑 - NU TAXAȚI CA SĂ FURAȚI!

Captură_de_ecran_din_2023-08-08_la_16.16_.40_.png 

 Noi, semnatarii acestei petiții, cetățeni și plătitori de taxe în România, ne exprimăm opoziția categorică față de proiectul de OUG al guvernului Ciolacu-Ciucă (PSD-PNL), care propune măsuri fiscale extreme cu un impact disproporționat asupra sectorului privat, în special asupra micilor antreprenori. Prin această petiție, cerem:

1. Renunțarea la creșterea TVA la produsele alimentare de bază, care ar duce la prețuri și mai mari la raft, unde numeroase produse sunt deja mai scumpe decât în vestul Europei. O treime din populația României este în risc de sărăcie, iar o astfel de măsură ar acutiza și ar grăbi și mai tare sărăcirea populației.

2. Eliminarea prevederilor prin care ONG-urile sunt văduvite de finanțarea privată, multe dintre care desfășoară activități critice de susținere a copiilor și tinerilor cu tulburări din spectrul autist (TSA), compensând nepăsarea statului, precum și activități esențiale în domeniul educației, al sănătății, al protecției mediului sau al sprijinirii și dezvoltării comunităților defavorizate.

3. Predictibilitate fiscală, care să asigure o aplicare a noilor taxe în conformitate cu regulile din Codul Fiscal, adică să fie anunțate cu o perioada de cel puțin 6 luni înainte de momentul aplicării.

4. Eliminarea din proiectul de OUG a prevederilor împovărătoare pentru IMM-uri și PFA-uri, cele dublează impozitele peste noapte și introduce măsuri draconice ce lovesc disproporționat în micii antreprenori. Două dintre măsurile propuse (introducerea pragului de profitabilitate la microîntreprinderi și introducerea CASS calculată la nivelul venitului net) au potențialul de a dăuna grav antreprenorilor la început de drum. 

5. Eliminarea oricăror creșteri de impozite și taxe în educație și cultură, două sectoare puternic neglijate de guvern. Să nu uităm că România este deja codașa Europei la consumul de carte și la investițiile în educație.

6. Stimularea inițiativei private printr-un regim fiscal care să nu trateze micii lucrători independenți sau antreprenori ca și cum ar fi salariați, ignorând faptul că aceștia contribuie diferit la economie și se supun unor riscuri substanțiale, neavând ajutor de șomaj, zile de concediu plătit, asigurare în cazul accidentelor de muncă, zile libere plătite, etc. Cerem ajustarea impozitelor în consecință și evitarea oricăror măsuri care ar elimina de pe piață micii antreprenori. Nu vrem să ajungem să ne aprovizionăm doar din supermarketuri, ci vrem să avem și opțiuni autohtone de consum! Vrem să încurajăm mici producători și micii comercianți autohtoni, nu să-i sufocăm cu taxe excesive.

7. Menținerea plafoanelor actuale de contribuții sociale și evitarea măsurilor de impozitare care ar depăși limita rentabilității pentru PFA-uri și IMM-uri;

8. Nu creați dezbinare între sectorul public și cel privat, răzbunându-vă pe antreprenori și cetățeni pentru incapacitatea și incompetența de a guverna! Cerem echitate fiscală și susținerea economiei autohtone, fără să pedepsiți injust antreprenorii care contribuie semnificativ la economie, dar și cetățenii, prin creșterea excesivă a taxelor și impozitelor, în timp ce vă păstrați pensiile speciale și privilegiile.

9. Renunțarea la ideea absurdă de a suprataxa hrana animalelor de companie, doar pentru că Guvernul ține morțiș la pensiile speciale și alte privilegii, nedorind nici în ruptul capului să renunțe la acestea.

10. Realizarea unei consultări publice deschise și transparente, implicând toți stakeholderii relevanți, inclusiv antreprenorii, experții fiscali și organizațiile civice.

11. Eliminarea sinecurilor din aparatul public în mod real, nu doar a posturilor neocupate din organigrame.

12. Digitalizarea ANAF-ului și eliminarea practicilor de favorizare a firmelor de partid, prin necolectarea  taxelor, dar și prin achizițiile publice directe și licitații cu dedicație.

Noi, cetățenii acestei țări, cei care muncim în privat, cei care suntem lucrători pe cont propriu sau antreprenori, dar și cei care oferim servicii publice  în sănătate, în educație, de protecție a cetățenilor sau în administrație, cerem guvernului să nu afecteze echilibrul economic al întregii societăți și să nu condamne la sărăcie această generație și pe cea viitoare, prin intrarea cu bocancii în chestiunile fiscale și nesocotirea principiilor de predictibilitate fiscală.

Un set de măsuri precum cel anunțat în presă vor distruge, în primă instanță, zeci de mii de afaceri de mici dimensiuni, sâmburii antreprenoriatului românesc, afectându-i pe cei ce le-au clădit cu greu, unii în zeci de ani, dar și pe angajații lor și familiile acestora.

Creșterea zdrobitoare a poverilor fiscale (în unele cazuri chiar și de 5 ori) nu va rezulta în servicii mai bune pentru cetățenii României, ci în sărăcie, șomaj, inflație, creșteri de prețuri și distrugerea capitalului autohton. 

Când zeci de mii de antreprenori din România vor dispărea din țesătura comunităților lor, locul le va fi luat, pe termen mediu și lung, de entități economice gigant cu acces mai facil la capital. Asta va duce la prețuri mai mari la raft, dar și la externalizarea profitului în alte spații geografice. Iar când acești zeci de mii de  antreprenori locali vor dispărea, vom pierde zeci de mii de locuri de muncă, condamnând la sărăcie și șomaj familii întregi.

Aceste măsuri sunt promovate în ciuda pretențiilor actualului guvern cum că ar sprijini antreprenoriatul românesc și că ar da dovadă de patriotism. Când nu susții micul antreprenor și distrugi comunitățile de pe tot cuprinsul României, în mod cert nu te poți numi patriot. 

Avertizăm că dublarea impozitelor pot sufoca inovația inclusiv în sectoarele creative și verzi, în dezvoltare durabilă și inovație, limitând potențialul de creștere al economiei pe termen mediu și lung.

Aceste măsuri vor afecta în mod disproporționat femeile și tinerii din România, descurajându-i să aleagă calea antreprenoriatului sau să-și urmeze pasiunile în domenii creative sau ecologice, aici în România, limitând astfel oportunitățile de carieră și de dezvoltare pentru o întreagă generație.

România are nevoie de cinste, nu de hoție și de impozite care îți iau și ultimul leu!


Cătălin Teniță    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Cătălin Teniță va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...