SOS Viața Privată ! Stop “Cyber bullying-ul ”! Spune DA instituirii răspunderii penale pentru Hărțuire !

         Adresez această petiție Ministerului Justiției al Republicii Moldova prin care solicit elaborarea modificărilor la Codului penal al RM, privind instituirea răspunderii penale pentru acte de hărțuire.  

        Dreptul la viață privată este un drept fundamental și este garantat, atât de Constituția RM cât și de Convenția Europeana a Drepturilor Omului. Obligația pozitivă a statului este a garanta respectarea vieții private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenței persoanei.  

        Ultima perioadă de timp, în spațiu public, este vizibilă o noua modalitate de denigrare a persoanelor prin utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicaționale numită “Cyber bullying-ul ”, care implică un comportament deliberat, repetat și ostil desfășurat de către un individ sau chiar grup, destinat pentru a aduce prejudicii persoanelor. În realizarea scopurilor murdare se recurge la urmărire, amenințare, trolling, denigrarea persoanei, calomnie, etc. Hărțuirea și intimidarea este utilizată împotriva oamenilor cu verticalitate, cu intelect și cu o poziție sociala de necombătut, împotriva celor incomozi, inclusiv sistemului.

         La moment legislația penală nu oferă protecție împotriva acestor abuzuri,  mecanismele legale existente nu sunt suficiente pentru a combate acest ”fenomen” iar dreptul omului la viață privata efectiv rămâne neprotejat. În mare parte aceste atacuri la persoană sunt ghidate de persoane urmărite penal, făcute în scop de răzbunare, inclusiv legate de exercitarea de către victima a unei profesii, precum și  în scop de estorcare de bani.

         Nu cred că cei, în sarcina cărora este pusă respectarea drepturilor fundamentale ale omului, prin funcția deținută, nu observa acest fenomen toxic, răspândit exagerat de rapid în societate în ultimii ani, tăcerea creează impresia că este un fenomen comod, utilizat pentru denigrarea celor incomozi.  

        Formele noi de hărțuirea iau forme fără precedent, acțiunile de hărțuire, prin nepedepsire, capătă un caracter continuu și sunt extinse nu doar în interiorul țării dar și peste hotarele ei, acțiuni care într-un stat de drept sunt calificate drept obiectul unei infracțiunii. Pedeapsa contravențională instituită recent prin depozițiile art. 70/2 Cod Contravențional nu este capabilă să ofere în plină măsură protecția vieții private. Deși Legea, de întotdeauna a reprezentat efortul omului de a organiza societatea și garanția faptului că cetățenii vor fi onești unii cu alții, așa cum susținea Aristotel, drepturile personalității, au rămas a fi privite ca o noțiune sedimentară, fără a reține că aceste drepturi se află într-o continuă evoluție și necesită reglementări adecvate în vederea protejării lor. Examenul jurisprudenței europene în această materie demonstrează tendința Curții de a transforma dorințele omului în veritabile drepturi ale omului şi ale personalității: dreptul la respectarea vieții private, la demnitate; la imagine; la onoare, etc. Spre regret, la moment legislația RM ocrotește doar drepturile personalității și au ca obiect corpul uman, funcțiile sale biologice şi psihice fără a asigura ocrotirea valorilor morale cum sunt demnitatea, viața privată, imaginea. Deși Convenția Europeană a Drepturilor Omului oferă protecția persoanei nu doar de ingerințele arbitrare ale autorităților publice, ci și de încălcările venite din partea persoanelor private, nu este resimțită nici într-un mod această protecție.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului în practica sa de principiu a stabilit faptul că, dreptul publicului la informare, în circumstanțe particulare asupra vieții private a persoanelor publice, nu legitimează nici captarea imaginii acestora în spații private sau izolate, nici difuzarea lor. Reamintesc că dreptul la respectarea vieții private este reafirmat inclusiv la art.7 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Legea penală existentă, nu este capabilă să asigure respectarea dreptului cetățeanului la viața privată, instituțiile statului nu au mecanisme de contracarare a acestui fenomen dezgustător, fapt care impune, în ordine de urgență, adoptarea unor modificări la legea penală, care ar reglementa conduita abuzivă și care ar limita la maxim atingerile aduse la viața  privată.

Ținând cont de obligațiile pozitive ale statului de a crea un cadru legislativ penal adecvat, aplicat prin măsuri operaționale eficiente, intervenim cu propunerea de a modifica legea penală prin introducerea răspunderii penale pentru acte de hărțuire, cu stabilirea faptei infracționale și a pedepsei pentru comiterea acesteia. În temeiul celor expuse supra solicităm introducerea răspunderii penale  pentru ”Fapta celui care, în mod repetat, urmărește, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuința, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere”, precum și ”Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care, prin frecvență sau conținut, îi cauzează o temere unei persoane, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă”.                 


Angela Istrate    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Angela Istrate va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Autorizez Angela Istrate să transmită informațiile pe care le furnizez în acest formular următoarelor părți:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...