Scrisoare deschisă: Dreptul la vot a fost călcat în picioare!

SCRISOARE DESCHISĂ

În cadrul alegerilor EuroParlamentare din 26 mai 2019, s-au format rânduri imense la secțiile de vot din Diaspora (cetățeni aflați în afara statului Român care și-au exercitat votul în străinătate, cetățeni români-europeni, rezidenți în alte state). Sute și mii de persoane au stat în rând ore în șir pentru a-și exercita dreptul fundamental de a alege (vota), unii cetățeni nici nu au mai ajuns să voteze pentru că le-a fost trântită ușa secțiilor de vot în față și au fost trimiși acasă, fără a-și mai exercita dreptul la vot.

>  România este stat membru al Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2007.

>  Scrutinul din 26 mai 2019 este organizat pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul Uniunii Europene.

>  Principiile și valorile de bază ale Uniunii Europene sunt libertatea și democrația.

>  Democrația se bazează pe vot, pe alegerea liberă a cetățenilor exprimată prin vot universal și secret.

>  Conform Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, art. 18 și art. 25 – cetățenii europeni au dreptul de a vota și de a candida la alegerile municipale și la alegerile pentru Parlamentul European, indiferent unde locuiesc pe teritoriul Uniunii Europene.

Din păcate, Biroul Electoral Central a luat o decizie ilegală, arbitrară și neconstituțională de a nu permite tuturor cetățenilor să-și exercite dreptul fundamental la vot!
Nu este prima dată când se întâmplă astfel de incălcări, în cadrul alegerilor Prezidențiale din 2014 - oamenii la fel au stat în rânduri ore în șir, pe timp de iarnă și unii nu au mai ajuns să voteze pentru că le-a fost trântită ușa în nas.

Să punem capăt acestei fărădelegi, să insistăm asupra respectării dreptului nostru fundamental - SEMNEAZĂ această petiție pentru a cere:

1. Majorarea numărului secțiilor de vot în diaspora.

2. Prelungirea obligatorie a programului de funcționare a secțiilor de vot, în cazul în care există cetățeni care așteaptă să-și exercite dreptul de vot - până la ultimul cetățean.

3. Demisia conducerii Biroului Electoral Central pentru faptul că nu au prelungit termenul de funcționare a secțiilor de vot și astfel au lezat dreptul fundamental de a alege și de a fi ales.

Vlad Bilețchi +37360668866    Contactați autorul petiției