Reglementare pentru detinerea cainilor in comunitatile locale
Cu totii stim ca in ultimii 10 ani au fost nenumarate probleme in comunitatile locale, probleme generate de galagia creata de latratul cainilor. Aceste probleme au escaladat in anumite zone/cartiere, la nivel conflictual si nu putine au fost cazurile prezentate la stiri, in care suflete nevinovate au fost otravite, ori proprietati private au fost vandalizate.
Daca se strang 100.000 de semnaturi, se poate inainta acest proiect catre Parlament ca si Initiativa legislativa ce poate fi aprobata, sau respinsa.
Pachetul legislativ actual nu reglementeaza in niciun fel detinerea cainilor pe proprietatile private, vecinii nu sunt in niciun fel protejati in situatia in care un membru al comunitatii detine 1, 2, 3 sau 4 caini care fac galagie.
Politia locala nu are nicio parghie in a face ordine. Legislatia nu ii ajuta deloc, in ciuda faptului ca si ei inteleg fenomenul si empatizeaza de multe ori cu persoanele reclamante.
Este aberant ca in cazul deschiderii unui SRL intr-un apartament de bloc, sa ai nevoie de aprobarea tuturor vecinilor directi, dar ca sa poti infiinta in propria curte o canisa, sau sa poti detine o duzina de caini galagiosi, nu iti trebuie acordul niciunui vecin. Totodata este de neinteles faptul ca un parinte poate fi scos din drepturi si copilul ajunge intr-un stabiliment din diverse motive, insa un proprietar de caini nu poate fi scos din drepturi si sanctionat prin confiscarea patrupezilor daca acestia sunt galagiosi sau violenti.
Reglementarea legislativa actuala de obligativitate a proprietarului de caine sa pastreze o distanta de minim 10m intre caine si proprietatea vecina, este absurda si total neadecvata vremurilor. Cu totii stim ca pe timpul noptii nici 100m nu sunt suficienti pentru disiparea galagiei facute de un caine.
Din aceste motive imi doresc sa rezonati cu mine si sa fortam reglementarea detinerilor canine in comunitatile locale, prin urmatoarele puncte:
1. Canisele/padocurile se pot infiinta/construi in afara comunitatilor locale sau la o distanta minima de 300m de cea mai apropiata limita de proprietate.
2. Proprietarul de caine are obligatia sa asigure patrupedului suficienta hrana, apa proaspata in permanenta, astfel incat cainele(ii) sa nu fie galagios(i). Nerespectarea acestui lucru constituie contraventie si se sanctioneaza pentru abandon cu 1000 - 3000 lei. Pentru abateri repetate (cel putin 3 reclamatii), cainii sunt confiscati si predati in cel mai apropiat adapost.
3. Nu poti detine caini pe proprietate, fara acordul scris al vecinilor. Acest acord nu este necesar, daca patrupedul este tinut in interiorul locuintei si nu in curte.
4. Acordul scris al vecinilor poate fi retras in orice moment daca patrupezii sunt galagiosi, prin simpla notificare a sectiei de politie locala. Retragerea acordului unui vecin implica obligativitatea de transfer a cainilor de pe proprietate, sau tinerea lor in interiorul locuintei.
5. La mai mult de 3 reclamatii pentru galagie, consecutive si dovedite cu probe foto/video intr-un interval de 7 zile, cainii sunt confiscati si preluati de catre societatile de ecarisaj si transferate in adaposturi canine.
6. Proprietarul al(i) carui caine(i) au fost confiscati, nu mai are drept de detinere a altor caini pentru o perioada de 5 ani.
Ionut Pasere Contactați autorul petiției