Petiție pentru anularea pensiilor speciale
Eu, cetățean român cu drept de vot, nu am mandatat nici un parlamentar să își voteze pensie specială. Nici să acționeze în justiție statul român pentru acest scop.
Cer avocatului poporului să îmi reprezinte interesul meu, de simplu cetățean. Voturile au fost cerute românilor, conform anunțurilor electorale și pentru anularea pensiilor speciale, cum am văzut în programele PSD, PNL, USR, etc. Cer să își prezinte demisia din parlament toți cei nemultumiți de nivelul pensiei contributive, dacă asta îi împiedică să își facă datoria.
Poporul nu mandatează pe nimeni să acorde pensii speciale și alte sinecuri, oricărui angajat de stat. Pensii suplimentare se pot obține prin contribuții la pensii private, mai ales că privilegiații de până acum nu se numără printre categoriile cu cele mai mici salarii și pensii.
Reamintim că parlamentarii beneficiază de aceste privilegii:
-vacanță de 3 luni pe an
-program de lucru săptămânal de aproximativ 34 ore (luni-joi la sediul Parlamentului (în medie 6.5 ore/zi, luni - joi doar 4 ore), vineri-sâmbătă în teritoriu (acolo unde și dacă ajung, unii parlamentari lipsesc chiar și de la birourile parlamentare,
-au dreptul de a își vota propriile venituri,
-veniturile lor sunt situate între primele 5% din România
-salariu (indemnizație+diurnă),
-diurna pe zi reprezintă 2% din indemnizație, discriminatorie (de aproximativ 100 lei, comparativ cu valoarea ei pentru personalul bugetar de 17 lei/zi),
-sume forfetare, (cazare, transport, telefonie mobilă, birouri circumscripții),
-parlamentarii beneficiază lunar, inclusiv pe perioada vacanței parlamentare, de suma forfetara pentru birourile din circumscripții în valoare de aproximativ 14000 lei, reprezentând o indemnizație și jumătate brută. Unii parlamentari nu au birouri parlamentare și, totuși, primesc acești bani, nejustificat.
-pentru cheltuielile de întreținere a birourilor parlamentare, jumătate pe bază de declarații pe proprie răspundere, neverificabile,
-indemnizație de ședință (100lei/ședință)
-pensie contributivă, în funcție de numărul de mandate: în medie 2.100 lei,
-la final de mandat, dacă nu mai sunt aleși, parlamentarii primesc 3 salarii brute compensatorii,
-mașini de serviciu și șofer, sau sume forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de transport în colegiile și circumscripțiile electorale,
-transport gratuit cu trenul;
-transport gratuit cu avionul pentru deplasarea la și de la sediul Parlamentului în timpul vacanțelor parlamentare;
-cantină cu prețuri foarte mici (comparabile cu cantinele studențești)
-penalizare cu doar 1% pe zi din valoarea îndemnizației în caz de absență, maximum 17-18% /lună, pentru că se lucrează doar 17 zile la sediul Parlamentului,
-nepenalizare pentru cazuri de încălcare a unui cod de conduită,
-neobligativitatea de a își da demisia în cazul condamnărilor penale sau civile infracționale, definitive,
-posibilitatea de a desfășura și alte activități aducătoare de venit, simultan cu cea de parlamentar,
-posibila protecție (imunitate) în cazul desfășurării anchetelor ce îi vizează.
-libertatea de a nu se supune cererilor cetățenilor, exprimate prin referendum (ex: referendumul din 2009).
Constituția României proclamă egalitatea cetățenilor: „Art 16. 1. Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.” Legile care acordă pensii speciale unor categorii profesionale eludează principiul egalității în drepturi. Dacă anumite meserii justifică un anumit raport de salarii față de medie, trebuie să se justifice și prin același raport de pensii.
Creearea de clase sociale privilegiate prin pensii necontributive este contrară art. 47 din Constituția României.
Nu se poate asigura un nivel de trai „mai decent” doar unor anumitor categorii sociale, lăsând „fără decență” multe alte categorii. Raportul între cele mai mari și cele mai mici salarii în cazul posturilor de funcționari ai statului sau al companiilor cu capital de stat, în România, nu sunt justificate. Și acest raport este chiar de zece ori mai mare decât al altor state europene mai dezvoltate.
„Art. 47 - Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.”
Justiția nu trebuie să își aloce un rol de legiuitor, ci să respecte legea și să apere ordinea de drept, neconferind statut de privilegiați și de clasă specială, deasupra drepturilor cetățenești, vreunor cetățeni, fie ei și foști demnitari.
Respingeți cererile de reacordare de pensii speciale parlamentarilor, actuali sau foști!
Nu uitați să confirmați semnarea acestei petiții prin emailul primit pe adresa pe care ați indicat-o. Altfel nu se numără semnătura dumneavoastră.
Verzii-Timiș Contactați autorul petiției