Parinti clasei a III a
CATRE,
SCOALA GIMNAZIALA NR.56 BUCURESTI Sediul: Bulevardul Pache Protopopescu 109A, sector 2
INSPECTORATUL SCOLAR AL MUNICIPIULUI BUCURESTI Sediul: Str. lcoanei nr. 19
MINISTERUL EDUCATIEI Sediul: Str. General Berthelot 28-30, Sector 1
PRIMARIA SECTOR 2 BUCURESTI Sediul: Str. Chiristigiilor nr. 11-13
Prin prezenta, noi, părinții/tutorii/reprezentanții legali ai elevilor claselor a III-a din cadrul Școlii Gimnaziale nr.56, sector 2, București, în conformitate cu Ordonanța nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, dorim să vă aducem la cunoștință următoarele nemulțumiri și cereri: Am fost informați la data de 30.05.2023 că, din cauza lipsei de spațiu, activitățile didactice în anul școlar 2023-2024 pentru actualele clase a III-a (viitoarele clase a IV-a) se vor desfășura în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 85. Această decizie a creat nemulțumire și îngrijorare în rândul nostru, din următoarele motive:
1. Conform Legii Educației Naționale nr. 1/2011, elevii au dreptul de a învăța în spațiul unității de învățământ în care au fost înmatriculați. Este responsabilitatea autorităților să asigure continuitatea și normalitatea procesului educațional pentru toți elevii.
2. Interesul superior al copilului este protecția acestuia din punct de vedere psiho-social și emoțional, mai ales la o vârstă fragedă, când schimbările mediului de învățare pot avea repercusiuni semnificative asupra dezvoltării lor (conform Convenției ONU privind Drepturile Copilului).
3. Considerăm că decizia de mutare a elevilor într-o altă școală încalcă angajamentele asumate de către Școala Gimnazială nr.56 prin contractul educațional încheiat cu elevii și părinții acestora, privind asigurarea condițiilor optime de derulare a procesului de învățământ. Aceasta decizie ingreuneaza situatia familiilor cu mai multi copii aflati in diverse etape de scolarizare de a respecta Cap.IV pct.2 lit.h din Contractul educational ce se raporteaza la obligativitatea acestora de a insoti elevul pana la intrarea in unitatea de invatamant iar la terminarea orelor de curs sa-i preia.
4. Frații au dreptul de a fi înscriși în aceeași unitate de învățământ. Prin urmare, reorganizarea școlară propusă poate contraveni acestei legi, în special în cazul familiilor cu copii de vârste diferite care frecventează Școala Gimnazială nr. 56. Aceasta situație poate crea dificultăți logistice semnificative pentru părinți și poate adăuga un stres în plus pentru elevi.
5. Regulamentul de Organizare și Funcționare al Școlii nr. 56 stipulează că elevii se bucură de egalitate în drepturi, tratament nediscriminatoriu, având dreptul de a avea acces la baza materială a unității de învățământ, iar unitatea de învățământ se obligă să pună la dispoziția elevilor resursele necesare pentru pregătirea lor organizată.
6. Considerăm că decizia conducerii Școlii Gimnaziale nr.56 reprezintă un precedent periculos, care nu are în vedere evoluția pozitivă a elevilor și care poate compromite procesul educațional al acestora. Copii din clasa a 4-a urmand sa sustina evaluarea nationala, nu ar trebui sa fie supusi unui factor de stres suplimentar prin mutarea si adaptarea lor in noua scoala ce va implica un alt mediu si un alt colectiv.
7. Conform Legii Educației Naționale nr. 1/2011, unitățile de învățământ preuniversitar de stat pot fi organizate și funcționa în regim normal, de zi, seral sau cu frecvență redusă, după caz. Aceasta ar permite, de exemplu, continuarea învățământului pentru clasa a IV-a în cadrul Școlii Gimnaziale nr.56, dar într-un alt program, precum s-a procedat si in anii anteriori.
8. Aaccesul la educație este garantat prin circumscripții școlare, ceea ce implică faptul că relocarea elevilor ar putea încălca dreptul lor la acces egal la educație, mai ales în cazul elevilor care locuiesc în proximitatea Școlii Gimnaziale nr.56.
9. În lumina prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, relocarea elevilor poate fi privită ca un posibil factor de stres suplimentar pentru copiii care au fost deja afectați de schimbările de mediu și context cauzate de pandemia de COVID-19. Mai mult decât atât, relocarea ar putea avea efecte negative asupra sănătății mentale și emoționale a elevilor, aspecte care sunt protejate de aceeași lege.
10. Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului prevede că copilul are dreptul la un nivel de trai care să asigure dezvoltarea lui fizică, mentală, spirituală, morală și socială. În acest sens, mutarea copiilor la o altă școală, mai puțin sigură cu rezultate mai slabe și mai departe de domiciliu, poate reprezenta o încălcare a acestui drept fundamental.
11. Transferul elevilor de clasa a IV-a în acest an academic nu reprezintă o soluție pe termen lung pentru problema spațiului insuficient. Problema persistă și se va manifesta în continuare în anii următori. Această abordare temporară generează stres suplimentar pentru elevi, care sunt forțați să se adapteze la un nou mediu și colectiv. Având în vedere lipsa de previziune și implicare a Primăriei Sector 2 în privința extinderii capacității Școlii nr. 56, în pofida numeroaselor sesizări și cereri, exprimăm o îngrijorare semnificativă. Prin prezenta petiție, vă solicităm, cu respect, dar și cu fermitate, să revizuiți decizia menționată și să găsiți soluții constructive alternative care să permită elevilor claselor a IV-a, în anul școlar 2023-2024, să continue să învețe în spațiul unității de învățământ al Școlii Gimnaziale nr.56.
Propunem următoarele soluții ca fiind acceptabile:
1. Desfășurarea orelor în schimbul II
2. Extinderea actualului spațiu de învățământ.
3. Realizarea unei mutări parțiale a claselor în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 85, oferindu-le părinților opțiunea de a-și exprima preferința pentru unitatea de învățământ dorită. Susținem ideea ca doar acele clase care au obținut un număr semnificativ de consimțăminte în favoarea transferului să fie efectiv mutate către unitatea de învățământ specificată. Prin intermediul acestei petiții, dorim să obligăm Școala nr. 56 să obțină consimțământul tuturor părinților afectați de această schimbare prin colectarea de semnături.
Vă rugăm să ne comunicați răspunsul la prezenta petiție prin email la adresa email:
Cu respect, [Numele și semnăturile părinților/tutorilor/reprezentanților legali/clasa]
Jianu Andreea Contactați autorul petiției