Medicii veterinari din Romania sunt consternati de modificarile Legii 160/1998 prin OUG 70/2017!
Colegiul Medicilor Veterinari in calitate de organizatie profesionala care apara drepturile si interesele medicilor veterinari din Romania, a luat act cu ingrijorare despre modificarile propuse de catre ANSVSA prin O.U.G 70/2017 privind modificarea si completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar.
Legea nr.160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar este o lege organica si nu ordinara. Legea nr.160/1998 a fost adoptata de catre Parlamentul Romaniei ca lege organica, a fost modificata si completata ulterior prin Legea 588/2002 avand caracter organic, iar propunerea legislativa PLx 722/2015 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar aflata pe ordinea de zi a parlamentului cu propunere de respingere are caracter organic.Parlamentul Romaniei a modificat caracterul legii din organic in ordinar pentru a se vota mai usor.
Modificarile si completarile ale art.4, art.16 si art.37 mentionate la pct.3 si pct.4 din legea de adoptare a OUG 70/2017 sunt neconstitutionale intrucat nu respecta cerintele art.115 alin.(4) din Constitutia Romaniei, deoarece nu sunt întrunite în mod cumulativ cele trei conditii:existenţa unei situaţii extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată si urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.
Eliminarea dreptului exclusiv al medicului veterinar de a comercializa cu amanuntul si de a utiliza produsele medicinale veterinare (drepturi constitutionale conform Deciziei 511/2017) va crea efecte negative majore.Prin urmare daca medicul veterinar numai are dreptul exclusiv de a utiliza/administra produsele medicinale veterinare orice persoana care va intra in posesia lor va putea sa le si foloseasca, chiar daca acea persoana le va achizitiona pe baza de reteta. (Nu exista obligatia legala ca dupa achizitionare persoana sa revina la medicul veterinar care a emis reteta).Ce garantii vor fi ca administrarea produselor medicinale se va face cu respectarea dozei, pe durata recomandata, cu respectarea timpului de asteptare etc. Ca atare riscul pentru sanatatea publica va fi enorm. Vom mai putea oare vorbi de produse traditionale.........poate da, dar cu medicamente?
Eliminarea calitatii de asociat obligatoriu a unui medic veterinar din actionariatul farmaciilor si punctelor farmaceutice veterinare va da posibilitatea oricarei persoane, indiferent de pregatire sa infiinteze astfel de unitati, iar obiectivul principal va fi efectiv comertul.Prin urmare numarul farmaciilor si a punctelor farmaceutice veterinare va creste exponential, lucru care va face imposibil controlul circulatiei medicamentului veterinar in Romania, va creste posibilitatea comercializarii produselor medicinale fara prescriptie medicala veterinara, crescand si riscurile pentru sanatatea publica Daca acum exista aproximativ 2000 de unitati in cativa ani se va ajunge la 4000-5000 de unitati. Numarul medicilor veterinari care vor infiinta unitati farmaceutice veterinare va scadea si prin urmare piata muncii pentru acestia se va diminua.
Conform prevederilor de la pct.4, art.37 alin.(3) coordonarea activitatilor din farmaciile si punctelor farmaceutice veterinare si nu prezenta obligatorie a medicului veterinar va conduce la aparitia a peste 1600 de medici veterinari disponibilizati care vor deveni someri sau isi vor schimba domeniul de activitate cat mai curand.
Comercializarea cu amanuntul al produselor biologice asa cum se mentioneaza la pct.4.art.37,alin.(6)(Romania devenind singura tara din UE in care se poate realiza comercializarea cu amanuntul al produselor biologice), va creste riscul expunerii proprietarilor de animale la efectele secundare, va creste rata de ineficienta a acestora prin nerespectarea conditiilor de pastrare si utilizare (pastrarea obligatorie la 2-8 grade Celsius), va diminua veniturile unitatilor de asistenta medical veterinara, va diminua rata promovarii vaccinarii de catre medicii veterinari in detrimentul folosirii antibioticele, creeaza confuzie in cea ce priveste utilizarea retetelor veterinare etc.
Vaccinarea animalelor de companie sau de ferma este un act medical, este hilar sa credem ca un medic veterinar va emite o reteta unui proprietar de animale pentru ca apoi acesta sa mearga sa cumpere vaccinul de la farmacie.
Oare dar cum vor cumpara farmaciile veterinare pe baza de reteta vaccinuri din depozite?Au dreptul sa emita retete?Halal lege!
Prin amendamentul propus la pct.4.art.37,alin.(7) se da posibilitatea ca personalul cu studii medii (tehnician/asistent veterinar) sa utilizeze si sa administreze produsele medicinale din categoria stupefiante si psihotrope, in conditiile in care conform Legii 339/2005 si normelor de aplicare ale acesteia privind regimul juridic al substantelor stupefiante si psihotrope, doar medicul veterinar are dreptul de a prescrie, utiliza si administra astfel de produse.Tinerea la zi a registrului de evidenta al substantelor stupefiante si psihotrope este sub responsabilitatea si semnatura medicului veterinar.
Prin eliminarea prevederilor de la pct.4.art.37,alin.(10)(atitudine corecta ca principiu si normal alineatul trebuia abrogat) decidentii creeza perceptia falsa ca proprietarii ori detinatorii de animale nu mai pot detine si administra produsele medicinale veterinare. In fapt prin eliminarea dreptului exclusiv al medicului veterinar de a utiliza produsele medicinale veterinare, coroborat cu posibilitatea proprietarilor de animale de a cumpara din farmacii veterinare medicamente si vaccinuri de uz veterinar, vor avea si posbilitatea sa le detina si sa le administreze fara un control strict din partea medicului veterinar.
Profesia de medic veterinar va deveni mai putin atractiva pentru tineri si va creste dorinta absolventilor de a imigra in alte state membre.
Conform Directivei 2001/82 considerentul (2) “Obiectivul esențial al normelor ce reglementează producția și distribuția produselor medicamentoase veterinare trebuie să fie protecția sănătății publice.” Ori modificarile aduse Legii 160/1998 vor avea ca rezultat tocmai opusul Directivei 2001/82, in sensul ca va creste riscul utilizarii produselor medicinale fara responsabilitatea medicului veterinar, va creste riscul consumului de produse alimentare provenite de la animale tratate fara respectarea timpului de asteptare, va creste numarul reactiilor adverse in randul proprietarilor de animale, va ca creste riscul antibiorezistentei, va creste consumul de antimicrobiene in detrimentul vaccinurilor etc.
Oricine doreste sa sustina petitia o poate semna si poate impreuna vom reusi sa constientizam decidentii sa analizeze mai atent modificarile aduse legii.
Colegiul Medicilor Veterinari din Romania Contactați autorul petiției
Autorul acestei petiții a decis să stopeze continuarea strângerii de semnăturiAnunț de la administratorul acestui websiteAm eliminat informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |