Inițiativă pentru modificarea art. 7 alin. (6) din Codul Fiscal al Republicii Moldova

PETIȚIE

INIȚIATĂ DE AO „VOX POPULI, VOX DEI” pentru modificarea art.7 alin. (6) din Codul Fiscal, în susținerea autonomiei Administrațiilor Publice Locale

AO ,,Vox populi, vox Dei”, inițiază prezenta petiție în susținerea autonomiei Administrațiilor Publice Locale. Faptul dat reiese din importanța dezvoltării locale și autonomiei administrative, care va oferi o creștere economică regională și va îmbunătăți gestionarea resurselor financiare la nivel local.

La moment, art. 7 alin. (6) din Codul Fiscal, prevede că: Subdiviziunile amplasate în unitățile administrativ-teritoriale, al căror buget nu constituie parte componentă a bugetului public național, plătesc impozitele și taxele la bugetul local unde se află reședința de bază a întreprinderii, instituției, organizației.

AO „Vox populi, vox Dei”, propune varianta modificată după cum urmează: Subdiviziunile amplasate în unitățile administrativ-teritoriale, al căror buget nu constituie parte componentă a bugetului public național, plătesc impozitele și taxele la bugetul local unde se află reședința fizică a subdiviziunii a întreprinderii, instituției, organizației.

În motivarea acestei inițiative, indicăm asupra faptului că:

Veniturile întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor se formează din vânzările către populație, acolo unde este reședința fizică a subdiviziunii, respectiv este logic ca aceste impozite pe venit să rămână în Bugetul Local al primăriilor. Majoritatea primăriilor au capacitatea de autofinanțare de sub 20%, deoarece este o centralizare prea mare a încasărilor taxelor.

Există alte taxe, în special Taxa pe Valoare Adăugată, care formează veniturile de bază ale Bugetului de Stat și ele generează acumulări pentru a întreține cheltuielile publice centrale.

Schimbarea art. 7 alin. (6) din Codul Fiscal va rezolva câteva elemente birocratice istorice precum:

1. Reducerea costurilor pentru managementul finanțelor publice la componenta încasări, deoarece nu va fi nevoie de un aparat atât de mare pentru verificarea încasărilor în Serviciul Fiscal de Stat.

2. Reducerea costurilor pentru managementul finanțelor publice la componenta rambursarea banilor (Anexa 7 la Bugetul de Stat, Agenție pentru Dezvoltare Regională, Fond Ecologic).

3. Motivația Administrației Publice Locale de a atrage noi investitori, deoarece se va simți direct în bugetul localităților.

4. Simplitatea în atragerea fondurilor externe pentru infrastructură, deoarece primăria deja va avea garanția cofinanțării proiectelor.

5. Simplitatea în procesul de amalgamare a localităților, deoarece veniturile localităților vor crește.

6. Simplificarea comunicării dintre Administrație Publică Locală și agenții economici din localitate, pentru a crea noi locuri de muncă (alocarea în arendă a spațiilor publice neutilizate, acces simplificate la resurse, excluderea barierelor din caietul de sarcini de la achizițiile publice, colaborare în direcționarea forței de muncă etc.).

Astfel, având ca scop principal sprijinirea dezvoltării economice și a infrastructurii la nivel local, venim cu această inițiativă de modificare a art.7, alin. (6) din Codul Fiscal, îndemnând ca fiecare din voi să susțineți această inițiativă.

Semnând această petiție, îmi exprim acordul la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Autorizez AO ,,Vox populi, vox Dei”,  să transmită informațiile pe care le furnizez în acest formular factorilor de decizie.

AO ,,Vox populi, vox Dei”    Contactați autorul petiției

Prin semnarea petiției, accept faptul că AO ,,Vox populi, vox Dei” va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri: