Impotriva concesuonarii repetate a Aeroportului International Chisinau si a oricarei alte forme de transmitere in gestiune privata si/sau straina.

Doamnei Maia Sandu,

Presedinta a Republicii Moldova

Domnului Dorin Recean,

Prim-ministru al Republicii Moldova

Consiliului Suprem de Securitate

Aeroportul trebuie sa apartina statului si sa fie getionat de stat.

1. Aeroportul Chisinau, in cazul nostru, este un element al suveranitatii si al securitatii nationale.Deci cat exista statul RM, este necesar sa ca aeroportul sa apartina, sa fie gestionat si controlat de stat.

2. Suma de 200-300 milioane Euro nu e o suma pe care aeroportul sau Guvernul sa nu o poata obtine. Orice banca europeana ar da credit pentru asta, pentru ca profitul de pe urma cresterii aeroportului va fi mult mai mare decat dobanda la banca. Deci, Aeroportul va fi pe plus. De ce profitul sa nu ramana in RM, dar sa plece peste hotare?

3. Aeroportul din Iasi, de unde zboara azi o multime de cetateni moldoveni este cu mult in urma celui de la Chisinau, dar are curse cate vrei si unde vrei, la preturi rezonabile. Aeroportul din Iasi este in plina reconstructie proiect in valoare de circa 100 milioane Euro, din care, atentie, 85 % sunt fonduri europene nerambursabile. https://www.wall-street.ro/articol/Social/296689/aeroportul-din-iasi-va-avea-un-terminal-nou-de-peste-90-de-milioane-de-euro-al-doilea-cel-mai-mare-din-romania.html-amp

4. Consiliul Judetean Iasi nu are de gand sa concesioneze aeroportul. Nimeni in toata Romania nici nu a incercat si nu nici nu vrea sa o faca. Brasovul a construit recent un aeroport din fonduli locale si de stat, iar acum aplica pentru fonduri europene ca sa-l extinda.
https://www.brasov.net/fonduri-europene-nerambursabile-pentru-investitii-in-aeroportul-brasov-trei-noi-platforme-de-parcare-a-avioanelor-ar-putea-fi-amenajate-cu-bani-europeni/ Noi de ce vrem sa fie concesionat a doua oara?

5. Prin urmare, fiind stat candidat la aderare, putem obtine si fonduri europene - bani gratis. Daca nu ne dau fonduri, putem lua credite la dobanzi mici (1-5%), apoi putem face profit care sa vina in bugetul RM.

6. Deci, avem destule solutii la indemana pentru a dezvolta noi insine dezvoltarea Aeroportului Chisinau, care a fost furat deja o data, iar reintoarcerea acestuia la stat era o prioritate electorala pentru PAS.

7. Asadar argumentele de ordin financiar si economic prezentatede Andrei Spinu, nu tin. Ar fi chiar o crima sa poti primi gratuit bani europeni si sa nu-i iei. Care este atunci logica ca un ministru, avand aceste solutii la indemana, sa le ignore si sa faca lobby pentru un privat, de peste hotare? Cine i-a dat dreptul sa o faca? Sau e un copy-paste Plahotniuc - Sor 2013? Sau exista vreo conditie din partea cuiva din UE? Sau ce este?

8. Cu partea de securitate nationala, cum ramane? Singura argumentare plauzibila ar fi:
“din punct de vedere al securitatii, avand in vedere ca nu suntem vesnici la putere, am vrea sa oferim aeroportul unei companii europene, dintr-o tara NATO si UE, pentru a fi ancorati mai bine in Europa”. Daca este asa, atunci, Romania este tara care ar trebui sa se ocupe de problema si nu altii, iar situatia trebuie expusa ca atare.

Deocamdata nu este altceva decat lobby pentru o companie privata straina, ceea ce este in afara legii - abuz in serviciu (pentru a fi legala intentia, argumentarea putea fi doar economica, or am aratat mai sus ca aceasta nu rezista criticii) Mai departe, pana la tradare si hotie nu este decat un pas.

Cerem:

1. Renuntarea la ideea concesionarii Aeroportului International Chisinau si oricare alte forme de instrainare: parteneriat public-privat, contract de gestiune, management etc.

2. Accessarea de fonduri europene sau credite cu dobanda redusasi componenta de grant, pentru extinderea aeroportului.

3. Reintroducerea, prin lege, a Aeroportului International Chisinau in lista bunurilor de stat care nu pot fi privatizate, concesionate etc

Dorin Chirtoaca    Contactați autorul petiției

Prin semnarea petiției, accept faptul că Dorin Chirtoaca va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri: