Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012

Quoted post

Nicu

2012-06-25 23:28

Toti semnati petitia, dar vreau sa vad si eu un argument logic care dovedeste faptul ca propozitia era predicativa. Si nu vreau nicio modificare a vreunui cuvant sau a ordinii sale in fraza. Fraza e data cum e data, si pe baza ei, exact asa cum e, va spun eu, fara nicio modificare, nu are cum sa fie predicativa.
Luam un exemplu: "Acesta este premiantul", numele predicativ este "premiantul", formand predicatul nominal "este premiantul" si IN NICIUN CAZ "Acesta este", "Acesta" fiind subiectul.
Acum, inlocuind "Acesta" cu "Ceea ce ma jeneaza" si "premiantul" cu "dificultatea" iese exact propozitia data la examen, iar "Ceea ce ma jeneaza" ia rolul subiectului, deci este subiectiva.
P.S.: Eu am dovedit, acum astept sa-mi dovedeasca cineva (repet, fara sa modifice vreun cuvant din propozitie sau pozitia acestuia) ca ar putea sa fie predicativa.

Raspunsuri

Musafir

#1405 Re:

2012-06-25 23:31:00

#1391: Nicu -

In sfarsit un comentariu pertinent. Luati aminte, nu mai veniti toti cu gura mare si n-aveti idee despre ce vorbiti. Respectul meu, Nicu!

Vlad

#1406 Re:

2012-06-25 23:31:15

Un argument dupa care m-am ghidat eu este faptul ca propozitia se contrage astfel : Aceea este dificultatea rasfoirii .( aceea- ceea ce ma jeneaza) . Aceea poate fi subiectul propozitie respectiv  propozitia sa fie una subiectiva , dar si "dificultatea" fiind accentuata poti pune intrebarea " cine este aceea?"

Raul

#1418 Re: da frate ai mare dreptate ..te sustin

2012-06-25 23:32:54

Cineva

#1448 Re:

2012-06-25 23:39:03

Apreciez faptul ca tu ai aratat cum ai gandit, fata de altii care s-au apucat sa ii injure pe cei care au pus PR. Iti voi spune cum am gandit eu: cand am realizat contragea am spus "jenanta este dificultatea rasfoirii". In manual si in caietul special am mai intalnit cazuri in care numele predicativ are o astfel de topica. Poate nu ti se pare o dovada credibila, dar asa am gandit.

Musafir

#1459 Re:

2012-06-25 23:42:15

Daca citesti in Gramatica Academiei - ceea ce nu-i putem cere unui elev de 14 ani, sper - vei vedea ca intr-o astfel de situatie ambiguitatea este data de intonatie, de ceea ce se numeste emfaza. In ex. sa zicem, "Elevul este premiantul", daca accentuezi pe "elevul", este subiect, dar daca accentuezi pe "premiantul", acest termen devine subiect (ca sa pastram aceeasi parte de vorbire). Si ar mai fi alte motive, le-a scris Dindelegan pe undeva. Oricum, simplul fapt ca acest subiect da nastere la atatea controverse in randul profesorilor - ce sa mai zicem de elevi, saracii - e o dovada clara ca s-a facut un abuz, depasindu-se nivelul mediu cerut de metodologie. E o bataie de joc la adresa copiilor care invata si care nu bifeaza "la nimereala".

Musafir

#1482 Re:

2012-06-25 23:48:19

In propozitia principala exista deja un subiect si anume ,,dificultatea,, . In acest caz secundara nu are cum sa fie subiectiva iar verbul ,,este,, din propozitie este unul copulativ , care cere nume predicatic , adica pentru a putea forma un P.N.i. are nevoie de o propozitie predicativa =>propozitia secundara este predicativa , uite si varianta mea de contragere : ,, Jenanta este dificultatea ,,  , unde ,, Jenanta,, are functia sintactica de N.P.

Iar daca iei separat P.P iti dai seama ca ,,dificultatea ,, are rolul de subiect si nu de N.P.