Impotriva fracturării hidraulice a gazelor de șist în ROMÂNIA

Quoted post


Musafir

#764

2012-04-25 11:33

Trebuie să vă spun, ca un cetățean Român de profesie inginer miner, cu activitate practică îndelungată în profesie, că exploatarea " gazelor de șist" prin "fracționare hidraulică",reprezintă un pericol real pentru mediu înconjurător şi mai ales pentru pânzele freatice. Apa freatică odată poluată, otrăvită, multă vreme nu mai poate fii folosită.Trebuie știut că în perimetrele concesionate de Guvernul României, firmei Chevron, acestea nu dețin rezerve de șist bituminos.În acele perimetre pot fii şi în unele chiar sunt, rezerve de petrol, gaze naturale şi cărbune, care nu se pot exploata rentabil din diferite motive. Aceste motive pot fi: condiții geologico-minere grele, lipsa unor tehnologii de exploatare eficientă sau sunt păstrate ca rezervă strategică.
În țara noastră, rezerve de șisturi bituminoase, avem în județul Caraș-Severin în localitățile Anina, Doman, Secu şi Secu-Ranchina.Până la adâncime de 1000 de metri sunt rezerve estimate la 6 miliarde de tone, iar în bazinul Anina o rezervă bine cunoscută de cca 3,5 milioane de tone, din care pregătită pentru exploatare 581 milioane de tone. Aceste rezerve au o putere calorifică de 1200 Kcal/kg , o greutate volumetrică de 2,32 t/ mc şi conținutul de ulei de șist (ţiţei)de 3-11 % cu o medie de 6 %. Într-un metru cub de șist este înmagazinată o cantitate de energie de 2,8 Gcal sau 3,26 Mwh / mc, distribuită astfel: ulei de șist- 54 %, gaze de şist-18 % şi semicocs-28 % Cantitatea de energie numai în bazinul Anna este de 4,2 miliarde de Gcal sau 13,7 miliarde de Mwh) Pe baza unor studii şi cercetări tehnologice îndelungate şi făcute de specialitate, la Anina, s-a hotărât valorificarea rezervei de șisturi prin ardere în termocentrală concomitent cu extracția uleiului de șist prin procedeul de pirogenare aplicat de URSS, R.P.Chineză şi USA. Centrala termoelectrică în anul 1989 era realizată în proporție de 70 % iar ce din minerit în proporție de 70 % Centrala electrică cu funcționare pe șisturi bituminoase-cărbunoase trebuia să aibă o putere instalată de 990 Mw, furnizată de trei grupuri generatoare de 330 Mw, consumând anual o cantitate de sist de 12,6 tone. Rezerva pregătită de 581 milione de tone asigura funcționarea pe o perioadă de 46 ani, iar rezerva totală pe o perioadă de 280 ani.
Inițial s-a pus problema ca exploatarea șisturilor bituminoase să nu se facă prin lucrări miniere clasice, ci prin exploatarea în situ aplicând procedeul de " gazeificare în subteran" şi extrăgând la suprafață doar produsele de distilare ce urmau să fie arse în termocentrală. Procedeul era foarte economic deoarece reducea investiția în termocentrală cu peste 40%, iar în minerit cu 30 %, iar cheltuielile de exploatare foarte mici. Cu toate asta Guvernul Comunist Ilie Verdeţ cu aprobarea lui Ceaușescu au renunțat. De ce? Dintr-un singur motiv: apele carstice din Munții Aninei erau otrăvite cu fenoli şi benzen şi alte produse.Un procedeu asemănător cu " fracturarea hidraulică", Institutul ce Cercetări şi Proiectări Minere pentru Lignit Craiova, a vrut să aplice procedeul de exploatare în situ la lignitul din Dolj, Craiova. Din același motive s-a renunțat: apele freatice erau otrăvite pe termen lung. Şi în cazul "gazificări în subteran", cât şi al "fracturări hidraulice", afânarea, fisurarea rocilor, a cărbunelui, a stratului de șist purtător de ulei şi gaze se face cu ajutorul explosivilor. Pentru o fracturare, fisurare eficientă se folosesc cantități mari de explosivi, chiar şi încărcături nucleare. După fisurare stratului se pot aplica unul din cele două procede: aprinderea stratului şi scoaterea la suprafața a distilatului sau injectarea de apă cu solvenți pentru ca uleiul şi gazele de șist să fie scoase sub formă de emulsie şi separate la suprafața din apă. Poluarea apelor freatice este inevitabilă, deoarece prin fisurile create şi care nu pot fi controlate, Gazele de distilare sau apele cu solvenți vin în contact cu apele freatice, find otrăvite cu fenoli, benzen sau solvenți.
Guvernul justifică extragerea gazelor așa zise de șist, pentru a scăpa de importurile de haze de la Ruși. De exportul de gaze de la Ruși nu este nevoie dacă se extinde utilizarea încălziri locuințelor cu energie electrică, curată, ușor transportabilă şi fără riscuri de explozii ca la încălzirea cu gaz metan.Deci reducerea la minim a consumatorilor casnici de apă caldă şi de metan prin înlocuirea cu energie electrică. Ţările dezvoltate ca: Franța, Germania, Suedia,Olanda, Norvegia au un consum mediu pe cap de locuitor de 7000 kwh / an-om, iar Norvegia atinge 27000Kwh/ om-an, iar USA de 10000 Kwh om-an, în timp ce noi doar 3100 kwh.Veți spune că nu avem energie. Pentru a avea sunt două căi: valorificarea rațională a capacităților de producție existente şi valorificarea potențialului existent nevalorificat. Întrebarea se pune câtă energie ne trebuie? La o populație de 20 milioane de locuitori, pentru a asigura un consum de 7000 kwh/ om-an este nevoie de 140 milioane de MWh/ an care este asigurată de o putere instalată de 16000 de MW. La ora actuală guvernații se laudă că au 17630Mw în funcție dar produce doar 62 milioane Mwh în loc de 150 milioane de Mwh De ce? Sunt multe cauze. Dar să constată. că putere ce pretind că este în funcție acopere consumul de 140 milioane Mwh cu un excedent pentru export de 10 milione de Mwh. Dar? Mai est un dar. Potențialul hidro energetic al României este de 18000 Mw din care a fost valorificat până în 1989 doar 7000 Mw, rămânând de valorificat încă 11000 MW. Dacă după 1989, programul în derulare s-ar fi continuat într-un ritm de 400 Mw/ an, azi mai avem, în funcție, în cei 22 de ani, o putere de 8800 Mw. La acestă oră muclearelectrica ar mai fi funcționat cu o putere instalată în plus de 2800 Mw( 4 grupuri de 700 MW) Azi când guvernații umblăm după "cai verzi pe pereți" puterea totală de energie electrică în funcție ar fi fost de 29230 Mw, capabilă să producă o energie electrică ieftină şi curată de 253 milioane de Mwh, asigurând un consum pe cap de locuitor de peste 12000kwh/ an-om, depășind USA. Nu avem nevoie de asemenea consum, dar puteam da la export, asigurând un trei decent românului şi baza de dezvoltare a națiunii. Nu am continuat programele energetice că au fost ceaușiste şi am lăsat ca să meargă pe apa sâmbetei cca 120 milioane de Mwh, ce valorează cel puțin 8 miliarde de euro / an Şi"experți", guvernați umblă după himere şi nu văd pădurea de copac.
Stimați prieten, lupta noastă e dreptă. Strategia industrială şi energetică făcută de istorici, muzicieni, artiști plastici,comedianți, sportivi, avocați, gunoieri care habar au de industrie, de legile şi căile iei de dezvoltare, ne vot duce la groapa de gunoi a Europei, dacă îi lăsăm. Din teorii sterile nu s-au născut niciodată copiii şi nici din" vom face" bunuri materiale necesare societăți. În 22 de ani au distrus prin asa-zise privatizări "strategice" peste 1260 de unități economice. Din păcate, ca pentru toate, şi centrala termoelectrică de le Anina a fost dată la fier vechi înainte de a se naște. La oara aceasta putea să producă 8,6 milione de MWh, unde și-ar fi găsit de lucru 3000 de muncitori, care sunt acum cerșetori prin toată lume. A fost de-ajuns! Nici un război care a trecut peste pământul Ţări, nu a produs un asemenea dezastru național: ruine peste tot. Trebuie opriți cu ori ce preț. Noroc Bun!

Raspunsuri

PR

#767 Re:

2012-04-26 13:00:41

#764: -  

 Ar trebui sa publicati post-itul, in cat mai multe locuri, e pertinent, la obiect si cat de cat tehnic