Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post

Stefan

#977 Re: 915

2012-03-20 09:33

#915: Judex -

Stimate Domn! 1.- si eu platesc impozite si taxe drept urmare am si eu niste drepturi, printre altele sa invati in limba materna,

2.- indiferent despre ce minoritate vorbim, din moment ce a terminat liceul, a obtinut si un atestat despre

nivelul de pregatire si cunoastere a limbii oficiale a Statului, dovada diploma de bacalaureat fara de care nu

poate accede la invatamant superior, in cazul nostru la medicina. Drept urmare cele scrise de D-voastra

nu reflecta realitatea, este o diversiune de slaba calitate!

Raspunsuri

Musafir

#982 Re: Re: 915

2012-03-20 09:57:31

#977: Stefan - Re: 915

Stimate domn:

1. Chiar daca platesti impozite si taxe, ai si obligatii, nu numai drepturi. Una dintre ele este sa respecti limba oficiala, a statului. Poti folosi limba materna in activitati culturale, acasa in familie sau unde vrei tu in particular.

2. Cu precadere, minoritatea maghiara, daca a terminat liceul si eventual a terminat si o facultate in limba maghiara, are nevoie de translator pentru a putea comunica cu populatia majoritara, indiferent daca vorbim de spitale sau alte institutii ale statului.

3. Nu pot sa nu ma intreb cum au obtinut diplomele de bacalaureat sau de licenta/rezidentiat in cazul facultatilor de medicina, in aceste conditii (de necunoastere a limbii oficiale a statului, stiin ca examenele se dau in limba romana).

Judex

#1036 Re: Re: 915

2012-03-20 16:22:17

#977: Stefan - Re: 915

Ştefane, n-ai decît să înveţi în orice limbă vei dori, dar pregăteşte-te în specialitatea pe care o vei îmbrăţişa, în limba majorităţii, pentru că ŞI PE EA trebuie să o slujeşti, nu numai pe minoritatea ta.

Un medic ce a primit o diplomă în România şi vrea să profeseze medicina în America sau în altă parte, trebuie să dea nişte examene de atestat în ţara respectivă pentru a fi acceptat să lucreze acolo. Fără însuşirea terminologiei în limba pacienţilor pe care trebuie să-i slujeşti, nu poţi fi un medic corespunzător! Ca medic, lucrezi cu oameni şi pentru oameni, nu lucrezi cu scînduri faţă de care nu ai nici o responsabilitate!

Şi mai e ceva, dacă mai vrei să mi te adresezi, fii d-le cuviincios şi bine crescut, că eu mi-am expus în mod civilizat punctul de vedere şi-i pretind interlocutorului să nu fie mojic cu mine! Ce am scris este opinia mea şi nu este "o diversiune de slabă calitate" cum cu obrăznicie o afirmi!

No, servus!