Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Quoted post

mama unui student roman la UMF Tg. Mures

#2788 re:2781

2012-03-18 08:46

In Targu Mures exista sectie in limba maghiara UMF, la toate facultatile. Admiterea este in limba maghiara si cursurile si examenele se sustin in limba maghiara. Peste 1000 de studenti au ales in Targu Mures limba de predare maghiara. "Marea" lor problema este ca , incepand din anul al treilea /respectiv al patrulea (in functie de facultate)de studiu, cand incepe studiul practic la patul bolnavului, trebuie sa vorbeasca romaneste cu bolnavii si au si universitari romani cu care fac aceste lucrari practice, cum se numesc ele. Dar cursurile le urmeaza in continuare in maghiara si examenele le sustin in continuare inlimba maghiara, pana in anul VI. Si atunci, despre ce vorbim?
E clar la majoritatea oamenilor nu stiu aceste lucruri.
Mi se pare foarte firesc sa continue sa invete in limba materna la Targu Mures studentii maghiari.Este dreptul lor, stipulat si in legea invatamantului. Acest drept, de a STUDIA in limba materna, a fost si este respectat si la Targu Mures.
Admiterea la Targu Mures se sustine , cred ca dintotdeauna, si in limba maghiara;poate la inceput numai in limba maghiara.
Nimeni nu doreste incalcarea in prezent sau in viitor al dreptului maghiarilor de a studia in limba materna.
Dorim, prin semnarea acestei petitii, sa nu se incalce dreptul romanilor de a studia in Targu Mures.
Peste putine zile aceasta universitate nu va mai avea dreptul de a elibera diplome , pentru ca nu are cine sa le semneze.
Aceasta este o problema cu adevarat grava.
Atat studentii romani, cat si cei maghiari vor fi studiat degeaba atatia ani la Targu Mures, daca nu vor putea obtine aici diplomele de licenta.
Cum se va putea rezolva problema?
Absolventii din acest an vor trebui sa sustina examenul de licenta in alt centru universitar? Atat romanii, cat si maghiarii?
De ce nu este respectata autonomia universitara la Targu Mures, ca in alte universitati din tara?
Domnule prim ministru, va sta in putere sa rezolvati aceasta problema.

Raspunsuri

Musafir

#2794 Re: re:2781

2012-03-18 09:27:54

#2788: mama unui student roman la UMF Tg. Mures - re:2781

Gresiti, pentru studentii maghiari s-ar da o HG prin care li se va recunoaste diploma, daca scenariul dvs. ar fi real. Pentru dansii s-au facut intotdeauna exceptii.