Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Quoted post

Musafir

2012-03-14 18:42

Spun NU separarii etnice de la UMF Tg.Mures.
D-le Sandor Szabolcs va intreb ceva: de ce va este atat de dificil sa acceptati si sa cunoasteti limba romana ca limba oficiala a statului si ca aceasta limba romana sa fie vorbita atat medic cat si de pacient? In Ungaria, au romanii atatea drepturi cate au avut si continua sa aiba maghiarii din Romania? Se permite cumva acolo unui roman sa nu cunoasca limba statului?
Problema serioasa este ca romanii din propria lor tara dar din tinutul secuiesc aproape nu-si mai cunosc limba lor materna. Oare de ce? Si la fel e situatia romanilor din Ungaria care au fost maghiarizati aproape in totalitate. Asta nu va preocupa?
Mai vreau sa va spun ceva: maghiarii si romanii de buna credinta si cu bun simt s-au inteles si se vor intelege bine intotdeauna si nu vor vrea dezbinari, separari si discordii de tot felul. Sa-i lasam sa convietuiasca pasnic.

Raspunsuri

Musafir

#531 Re:

2012-03-14 18:57:57

#519: -

Nu stiu cum va raspunde dnul Sandor Szabolcs, dar voi raspunde eu ca un etnic maghiar...

1. Dupa cum vedeti scriu (si vorbesc) romaneste - si nimeni nu contesta oficialitatea limbii romane.

2. Ce limba vorbeste pacientul si medicul - este exclusiv problema lor...

3. Va intreb pe dvs cati romani sunt in Ungaria ? - 10000 ! . cati etnici maghiari sunt in Romania ? - 1300000, vorbim de o comunitate cu 130 de ori mai mare - asemanarea dintre cele doua comunitati nu is are rostul

4. Cunoasterea limbii oficiale a statului nu este o chestiune de "permisiune" daca vrei sa te descurci - inveti limba statului, pur adevarat...

5. Ce vreti sa sugerati, ca oficialitatile din Tinutul secuiesc ii impiedica pe romani sa vorbeasca in limba lor materna ? Eu nu cred...este o chestiune de vointa si identitate interna.

6. "Maghiarii si romanii sau inteles bine" daca s-au inteles bine, asta nu inseamna ca daca noi suntem bine, sa numi spun offul - cu ce ma doare...Ceea ce dvs considerati ca este o dezbinare, eu consider ca este un drept elementar...pe care romanul majoritar cauta sa-l ocoleasca, sa tergiverseze, "pentru ca noi suntem bine"

7. Da si eu vreau convietuire pasnica, si respectarea promisiunilor de la 1dec1918