Sesizarea M. Public pentru cercetarea guvernului Ponta

S. MAX

/ #68 LOVITURA DE STAT DIN ROMANIA

2013-01-02 19:24

Citez din CURENTUL - http://www.curentul.ro/2012/index.php/2012122181538/Politic/Deutsche-Welle-Lovitura-de-stat-din-Romania-comparata-cu-cea-din-Egipt.html


Preluare din Deutsche Welle: Lovitura de stat din România, comparată cu cea din Egipt.  Scris de Dragoş Stănculescu


<< In 2012 s-au inregistrat grave reculuri ale democratiei in Romania si in Egipt, tari de interes strategic pentru aliantele occidentale din care au facut sau mai fac parte, comenteaza Deutsche Welle.

"In ambele principiile statului de drept, cu tot cu presa si justitii independente, aflate la adapost de ingerinte politice, au suferit un esec serios. In Romania, din pricina loviturii de stat din vara acestui an. In Egipt, din cauza capacitatii fortelor islamiste de a impune o constitutie fundamentalista care va pune probabil pe butuci statul de drept si democratia," explica Petre Iancu in comentariul sau pentru Deutsche Welle.

El critica occidentul, spunand ca "a dormit in post", "omitand sa ia in serios pericolele si sa lucreze in vederea crearii unor structuri apte sa preia puterea dupa prabusirea tiraniilor 'luminate' de la Cairo si Tunis, ori a dictaturii pompieristice a lui Gaddafi, in Libia".

"Erori grave s-au comis si in abordarea problemelor romanesti", mai adauga Petre Iancu.

"Prea putini analisti apuseni au prevazut evenimentele din cursul verii, prea putini politicieni occidentali au recunoscut din vreme riscurile planand asupra democratiei dambovitene.

A revenit Comisiei de la Venetia trista sarcina sa constate, tardiv, dupa alegerile din decembrie 2012, comiterea in serie a unor grave incalcari constitutionale, care ar fi fost, in fapt, previzibile. In context, occidentalii ar fi trebuit sa se alarmeze si sa treaca la fapte din vremea guvernului Tariceanu care, dupa aderarea la UE, si-a tradat promisiunile electorale, punand capat reformelor.

Din pacate nici NATO nici UE nu dispun nici de vointa suficienta si nici de mecanismele necesare depistarii din vreme si rectificarii unor derapaje anti-democratice de felul celor care au avut loc in Ungaria si Romania", constata jurnalistul Deutsche Welle.

In opinia sa, nici NATO si nici UE "nu si-au gasit inca formula optima de a replica antidemocratilor".

"Ambele aliante au carente si restante dureroase care le-ar putea afecta serios credibilitatea si integritatea. N-ar fi exclus sa le distruga in cazul in care nu le vor elimina rapid. Dar e greu de crezut ca vor putea veni de hac in 2013 unei crize care, departe de a fi doar una economica, a devenit de mult, pentru a parafraza titlul unei carti semnate de Ralf Dahrendorf, si una a democratiei", conchide Petre Iancu. >>

CEEA CE ERA DE DEMONSTRAT S-A DEMONSTRAT SI A FOST RECUNOSCUT DE LUMEA CIVILIZATA.
TREBUIE SA AVEM GRIJA CA ASEMENEA LUCRURI SA NU SE MAI INTAMPLE!