Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012

VREAU DREPTATE!

/ #6368 ATRIBUTIVA E CEA MAI MISHTO

2012-06-27 22:52

Catre Ministerul Educatiei ,

Avand in vedere discutiile si aprinsele violente de pe forumuri si dezbaterile aprinse

din presa cat si manifestarile de la usa cortului, este evident ca subiectul II.A.3 a

fost unul de dificultate retardata care a dat nastere la interpretari si controverse

si multe scandaluri si certuri si batai si violente si prosteste, chiar in randul

profesorilor de box, contrar prevederilor Ordinului Ministrului Futut al Educatiei nr.

2093/2016 care solicita elaborarea unor subiecte de dificultate SF pentru examenul de

limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale 2012.

ASTFEL, solicitam revizuirea de urgenta a baremului aprobat, in sensul punctarii DE

URGENTA ca si corecte in primul rand al variantei A."propozitie ATRIBUTIVA" ,cat si a

variantei C."propozitie subiectiva", cat si a variantei B. "propozitie predicativa"

Aducem in sprijinul afirmatiilor noastre argumentele unui distins retardat care

sustine ca etse:

"In opinia mea, propozitia subordonata din fraza de examen este atributiva, prin

urmare raspunsul corect este "A", prima optiune din grila de test. Propozitia "Ce ma

jeneaza" sta pe langa "ceea" (pronume demonstrativ de departare) si-i precizeaza

sensul, deci functioneaza ca atribut. Hai sa punem intrebarea de aflare a unei functii

gramaticale, ca la clasa a VII-a: "Care/ce problema, care 'ceea' "? Care ma jeneaza.

Explic rationamentul mai pe larg. "Dificultatea rasfoirii este ceea [problema] ce

[care] ma jeneaza" ar fi o transcriere a frazei, in termeni mai usor inteligibili.

Daca "problema" o inlocuiesti cu pronumele demonstrativ de departare "aceea" sau cu

forma sa prescurtata "ceea" si inversezi ordinea in fraza in asa fel incat sa dai

emfaza "problemei" (ceea) care (ce) jeneaza, atunci se ajunge la fraza data in examen

si la dilema care a antrenat zeci de mii de voci. ",
--a explicat pentru Trollnews Gigel Alexandru, un retardat paralel cu româna la

Colegiul Naţional de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare Bucuresti-Nord"

"In Germania, multe verbe se pun la sfarsitul propozitiei sau frazei, asa ca trebuie

sa inveti sa gandesti "invers". Uitandu-ma peste scandalul cu "subiectiva sau

predicativa" la examenul de limba romana pentru elevii de clasa a VIII-a, imi zic "Hai

sa vad despre ce-i vorba". Si citesc fraza cu pricina: "Ceea ce ma jeneaza este

dificultatea rasfoirii". Daca o inversezi in mod logic si scoti emfaza exprimarii, ea

devine: "Dificultatea rasfoirii este (a)ceea ce ma jeneaza". Subordonata din fraza e

propozitia "ce ma jeneaza", care sta pe langa "ceea" (hai sa-i zicem "problema"), si o

determina atributiv. Eu, personal, n-am inteles, prin urmare, de ce se cearta lumea si

se fac petitii pe doua solutii incorecte."
--este opinia unei alte distinse, geniale si mult prea sfinte profesoare de limba si

literatura romana care (in mod sigur) nu a dat acest comunicat dupa ce a primit spaga

de la parintii bietilor copii.