Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012


Musafir

/ #3218 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-06-26 14:09

#3011: - Re: Re: Re: Re:

In primul rand, eu nu am dat examenul anul asta, ca sa nu interpretezi gresit.

In al doilea rand am prezentat pe la pagina 67 un argument. O sa-l mai prezint inca odata.

Luam propozitia aletorie "Andrei este elevul". Subiectul este Andrei (dupa cum am prezentat si cu mai multe pagini inainte, nu cred ca este cineva care poate spune ca "Andrei este" e predicatul nominal si "elevul" este subiectul), iar numele predicativ este "elevul".

Acum daca inlocuiesti "Andrei" cu "Ceea ce ma jeneaza" si "elev" cu "dificultatea rasfoirii", observi ca ajungi exact la propozitia data. Iar acum, din moment ce cu propozitia subordonata ai inlocuit subiectul, logic este subiect.

Ti-as putea prezenta ideea si cu logica de clasa a IX-a, prin diagrame, daca vrei, si vei vedea ca vei ajunge la aceeasi concluzie.

Subiectele nu sunt facute pentru a lua toata lumea zece, ci pentru a departaja. Cine a pus la nimereala, norocul lor, dar iti garantez ca au fost foarte multi care au si gandit-o si au ajuns la aceeasi concluzie: ca propozitia este subiectiva.

Polemicile nu-si au rostul, din moment ce baremul este dat, iar dupa el s-a corectat ieri si azi toata ziua.

P.S.: In anumite contexte de mare ambiguitate, se pot confunda cele doua (predicativa cu subiectiva), dar in actualul context nu se poate confunda, tocmai datorita topicii. Nu ai cum sa spui ca numele predicativ este inaintea predicatului, iar subiectul este dupa predicat...