Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

/ #4831

2012-03-25 15:43

Se pare ca maghiarii se leaga de anumite aspecte pe care le interpreteaza in stilul propriu. Conform Art. 135., alin (1) Invatamantul sup. pentru minoritatile nationale se realizeaza:
b) in institutii de invatamant superior multiculturale si multilingve; in acest caz, se constituie sectii/linii cu predare in limbile minoritatilor nationale;
c) in cadrul institutiilor de invatamant superior pot fi organizate grupe, sectii sau linii de predare in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii.
La aliniatul 3) se spune ca sectia de studiu "POATE" fi institutionalizata"... etc., prin urmare nu e obligatorie.


De asemenea, se spuna ce la data intrarii in vigoare a acestei legi, institutiile cu statut multicultural si multicultural sunt: dupa care se enumera cele trei universitati.

Prin acest articol se intelege ca si pana acum aceste universitati existau! De altfel, la UMF Tg Mures a existat intodeauna sectie de limba maghiara si limba romana iar mai tarziu s-a introdus si sectia de engleza. Nu stiu pana acum se scria in lege despre UMF TG Mures, dar aceasta univ a avut intotdeauna statut de facultate multlingva!

A se intelege clar de aici ca situatia in privinta UMF se refera la o situatie care deja EXISTA la intrarea in vigoare a acestei legi! Nu se intelege de aici ca trebuie sa se aduca modificari!
Iar infiintarea unor alte facultati in cadrul universitatii trebuie sa se realizeze cu avizul rectorului, acest punct avand o referinta clara in plan profesional! Fiindca politicul nu stie multe amanunte care se intampla in cadrul unei facultati, latura profesionala din cadrul universitatii fiind definitorie pentru programul de invatamant!
Indiferent care este interpretarea acestor legi, care se pare ca sunt interpreatte intr-un mod aparte de catre maghiari, care vad doar un punct fix si nimic imprejur, trebuie sa se inteleaga ca invatamantul in limba minoritatilor este asigurat de catre stat, in conditiile prevazute de lege. Legea permite invatamantul dar practica se realizeaza in limab romana pentru ca spitalele sunt romanesti, unde se vorbeste limba romana.

Oricum, legea educatiei este o lege care a fost reclamata si la vremea ei de multe foruri si oragnizatii civile pentru ca are caracter antiromanesc in anumite puncte, este o lege care a fost contestata dar a fost asumata tot prin fortarea de catre UDMR, impotriva dorintei populatiei romanesti!
Este clar pentru toata lumea ca aceasta lege nu este buna, sunt probleme in aplicarea ei iar anumite articole trebuie modificate pentru a fi in concordanta cu "TOATE" legile romanesti si cu constitutia! Dupa cate se pare aceasta lege se bate cap in cap cu constitutia!