Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

/ #4828 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-25 14:56

#4817: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Stimate domn,

 

Nu vă supăraţi, dar ceea ce aţi scris e o interpretare foarte subiectivă, tendenţioasă şi speculativă.

 

Secţie neinstituţionalizată NU EXISTĂ. Nici măcar termenul.

La o universitate/facultate ori există secţie maghiară, ori nu există. În cazul în care nu există (ca entitate organizatorică), atunci nu se cheamă "secţie neinstitiuţionalizată". Acest termen e invenţa dumneavoastră.

 

Secţie nu există fără acele "structuri organizatorice aferente" despre care vorbeşte şi legea.

Dumneavoastră faceţi o mare confuzie între termenile "program de studiu" şi "secţie".

 

La UMF Târgu Mureş momentan există program de studiu în limbă maghiară, dar secţie nu există.

 

"LEGEA SPUNE CA ELE SE CONSTITUIE, dar SECTIILE (Forma lor  de aparitie) POT FI INSTITUTIONALIZATE sau NU"

 

Asta unde aţi citit? Legea scrie foarte clar că: "Sectia de studiu este o forma de organizare a invatamantului universitar intr-o limba a minoritatilor nationale, care poate fi institutionalizata, atat la nivelul universitatii, cat si in cadrul unei facultati"

Nu scrie nicăieri că ar exista şi aşa-zise "secţii neinstituţionalizate" (ce nu e instituţionalizat, NU EXISTĂ în faţa legilor).

 

Secţiile pot fi înstituţionalizate atât la nivelul universităţii cât şi în cadrul unei facultăţi, dar nu pot funcţiona ca "secţii neinstituţionalizate" (căci în acest caz ele pur şi simplu nu exist şi nu se numesc secţii).

 

Înfiinţarea secţiilor e obţională în cazul celor mai multe universităţi - însă în cazul universităţilor multiculturale şi multilingve (termen utilizat de această lege pt. denumirea celor trei universităţi de la Cluj şi Târgu Mureş) este obligatoriu ("se constituie").

 

Conducerea UMF poate decide o instituţionalizează la nivelul universităţii sau doar la nivelul facultăţilor (asta însemnă autonomia în cadrul legislaţiei în vigoare), dar nu poate să facă "secţii neinstituţoinalizate" (căci astfel de termen nici nu există) iar înfiinţarea secţiei/liniei de predare nu este obţională pt UMF (doar pt. celălelte instituţii, care nu se consider "multiculturale şi multilingve" - deci opţiunea "sau nu" e valabilă doar pt. ei).

 

În ceea ce priveşte autonomia universitară ajungem totdeauna la acelaşi problemă: folosiţi greşit termenul. În disputa de aici şi din presă conducătorii de la UMF şi studenţii manipulaţi de ei folosesc termenul de "autonomie" cu sensul "suveranitate" (adică le confundaţi pe aceste două termeni, deşi nu înseamnă acelaşi lucru).

 

UMF-ul are autonomie (în cadrul legislaţiei statului român), dar nu are suveranitate (nu e stat în stat) şi nu poate să aibă legi proprii, care contrazic legilor în vigoare. Până atunci nici nu erau probleme cu acest lucru: UMF-ul a armonizat totdeauna Carta Universitară cul legile în vigoare, înţelegând foarte bine, ce înseamnă autonomia (şi faptul că nu permite încălcarea legilor).

De data aceasta însă a REFUZAT acest lucru şi funcţionează în mod nelegal (de la expirarea perioadei - de şase luni - stabilite de lege).

Şi de aici provine toată problema şi toată mizeria asta.

 

Ştim cu toţii că autonomia universitară este interpretată greşit, în mod tendenţios, de către conducătorii de la UMF. Şi ei ştiu foarte bine că tocmai Constituţia precizează că "Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege." şi că "Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii. ", iar autonomia se exercită doar în acest cadru legislativ - şi nu înseamnă suveranitate totală.

 

Toată lumea ştie că o universitate NU are suveranitate, nu e stat în stat, UMF-ul nu este un Vatican târgumureşean, iar domnul Prof. Dr. Copotoiu nu era papă (precum nici domnul Prof. Dr. Azamfirei nu este).